Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dziesmu svētkos ārvalstu kolektīvi pat no Dienvidamerikas

Būs gan karstasinīgie sicīlieši, gan ziemeļnieki - šovakar Dziesmu svētku programmā Doma laukumā — ārzemju viesi. Ļoti daudziem tika atteikts, citādi ārvalstu viesu kolektīvu skaits Dziesmu un deju svētkos būtu nekontrolējams — par tālākiem Rīgas viesiem saka Dziesmu un deju svētku informācijas centrā.

Uz svētkiem Latvijā sabrauc vairāk nekā seši simti dažādu kolektīvu dalībnieku no ārvalstīm. Viņu sniegumu jau šovakar plkst.17 bez maksas varēs baudīt Doma laukumā, kā arī mazākos koncertos visas nedēļas garumā. Ārzemju viesu kolektīvu koncerts, kura iecere paredz iepazīstināt skatītājus ar dažādu tautu tradīcijām, solās būt krāsains. Katrs kolektīvs uzstāsies ar nelielu programmu. Amatieru kori un deju grupas, folkloras kopas un pūtēju orķestris piedāvā plašu repertuāru — tradicionālu un modernu, raksturojot viesu tradīcijas un to attīstību XXI gs. Blakus vācu tautā tradicionālām melodijām skanēs arī popdziesmas tā paša kora interpretācijā vai folklora. Līdztekus karstasinīgajiem sicīliešiem dejos vēsākie ziemeļnieki. Koncertā piedalās viesi no Rumānijas, Holandes, Vācijas, Norvēģijas, Itālijas, Austrijas, Īrijas, Krievijas un Zviedrijas. Neiztrūkstoši Rīgā viesojas arī viesi no Lietuvas un Igaunijas. Līdztekus amatieriem atsevišķos koncertos piedalīsies arī profesionāli mūziķi no ārzemēm. Piemēram, kokļu koncertā skanēs duets no Ziemeļamerikas, viesosies koklētāji no Dienvidamerikas. Kolektīvi dalībai Dziesmu svētkos tika atlasīti pēc diviem kritērijiem. Pirmais — pieteikšanās termiņš līdz pagājušā gada 1.novembrim, ko lielās intereses dēļ rīkotāji arī esot strikti ievērojuši. Otrām kārtām, obligāts priekšnosacījums bija sadraudzības partneris Latvijā. Korus uzņem Latvijas kori, deju kolektīvus — dejotāji. Tas nozīmē, ka tuvākā laikā gaidāmas atbildes vizītes, turklāt izveidojušies arī jauni kontakti. Daļa kolektīvu dalību svētkos plānojuši jau vairākus gadus, agrāk apmeklējot Dziesmu svētkus kā klausītāji un skatītāji. Lielākā daļa grupu uzstājas ne vien Rīgā, bet viesojas arī to kolektīvu pilsētās, kas viņus uzņēmuši. Rīgā viesus varēs skatīt ne tikai atsevišķos koncertos, bet arī mazākumtautību festivāla Latvijas vainags koncertā 11.jūlijā. ***

Būs arī pops

Georgs Šillings, korists no Vācijas


Mūs uzaicināja kori Ķekava un Daugaviete. Rīgas Universitātes koris viesojās pie mums Heidelbergā, un tad radās doma, ka gribam piedalīties Dziesmu svētkos. Mēs nevarējām atbraukt jau uz atklāšanas koncertu, un ļoti sarūgtināja arī tas, ka nevarējām iegādāties biļetes uz noslēguma koncertu. Mūsu latviešu draugiem tomēr izdevās tās sagādāt, tādēļ mēs to apmeklēsim, bet šādus stāstus esmu dzirdējis no vairākiem ārzemju koriem. Šķiet, ka tā bija menedžmenta problēma. Mēs uzstāsimies viesu koncertā ar jauktu programmu — tradicionālo klasiku un jaunām dziesmām, arī popu.

***

Viesi no Rumānijas


Vairāki kolektīvi ieradušies no Rumānijas. Toma Aurora, Rumānijas folkloras ansambļu delegācijas vadītāja, priecājas: "Mums ir lieliski iespaidi. Vakar pastaigājāmies pa pilsētu, dziedājām — ļoti skaisti. Skatījāmies atklāšanas koncertu un bijām patiesi pārsteigti — tik daudz cilvēku vienkopus, arī mazi bērni." Rumānis Iana Ions Liviu, folkloras kopas Doruri muscelene pārstāvis, stāsta, ka viņi ir amatieri, kopa dibināta, lai koptu tautas tradīcijas, īpaši dziedāšanu. "Esam piedalījušies gan lielos folkloras festivālos, gan saņēmuši balvas par mūsu uzvedumiem," stāsta I.I.Liviu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PROGRAMMA


Plašāk par visiem Dziesmu un deju svētku 9. jūlija pasākumiem lasi šeit!


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas