Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dzimtsarakstu birojos novēro, ka latvietes lielākoties pāriet vīra uzvārdā

Latvijā sievietes lielākoties izvēlas pāriet vīra uzvārdā, novērots dzimtsarakstu nodaļās Rīgā, lai arī statistikas datu, lai varētu konstatēt tendences nav. Vai pāriešana vīra uzvārdā ir automātiska arī XXI gadsimtā, par šo tematu šonedēļ plašāk rakstīja laikraksts Diena.

Rīgas dzimtsarakstu nodaļās Diena.lv pastāstīja, ka sievietes Latvijā tomēr lielākoties pieņem vīra uzvārdu. Gan Rīgas Kurzemes rajona dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Aija Skuča, gan Rīgas Latgales priekšpilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Mārīte Sīlniece novērojušas, ka latvietes visbiežāk atsakās no sava uzvārda un pāriet vīra uzvārdā. Retāk sievietes izvēloties paturēt savu uzvārdu un pavisam reti dubultu uzvārdu. M.Sīlniece sacīja, ka bieži jaunie pāri saglabā katrs savu uzvārdu, lai uzreiz pēc kāzām varētu ceļot, taču kopš uzvārda maiņas procedūra maksā 50 latu, šādu pāru kļuvis krietni mazāk.

“Latvijā ir demokrātiska likumdošana, kas ļauj sievietēm  precoties izvēlēties vai viņas ņem vīra uzvārdu, dubultu uzvārdu vai atstāj savējo. Šo iespēju cilvēki arī izmanto,” saka Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktore Ārija Iklāva, kura apgalvo, ka bieži sievietes labprāt izvēlas vīra uzvārdu, lai arī bērniem būtu tāds pats uzvārds. Viņa arī uzskata, ka tas, ka sievietes saglabā savu uzvārdu nav nekas nosodāms, jo katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties.

Latvijas Universitātes profesore Vita Zelče sacīja, ka sievietēm sava uzvārda saglabāšanai Latvijā varētu būt vairāki iemesli: pirmkārt, sieviete varētu vēlēties saglabāt savu dzimtas identitāti, kura ir ietverta uzvārdā; otrkārt, uzvārds sevī ietver arī sievietes personīgo identitāti, kuru, mainot uzvārdu, sievietes zaudē; bet, treškārt, sievietes nevēlas zaudēt karjerā sasniegto.

Rīgas ielās sastaptā Tatjana (41) Diena.lv pastāstīja, ka nav pat apsvērusi domu paturēt savu meitas uzvārdu. “Es taču ar viņu apprecējos, mēs veidojām kopīgu ģimeni ar kopīgu vārdu, arī mūsu meitai ir tāds pats uzvārds. Tā tas ir ērtāk, un tā ir arī ģimeniskā sajūta,” viņa saka. Sieviete arī apstiprina, ka sekojusi tradīcijām, jo lielākā daļa pasaules tradicionāli tomēr ņem vīra uzvārdu. Viņa ir augusi pareizticīgo ģimenē un nav pat iedomājusies, ka varētu rīkoties citādi. “Mūsu vienīgā meita, gan precoties atstāšot savu, jo vēlas saglabāt tēva uzvārdu un līdz ar tā arī senču vērtības”, viņa atzina. Viņa nevarot aizliegt saglabāt piederību saviem vecākiem, ja meita tā vēlas.

Jolanta (21) negrib zaudēt savu reto uzvārdu, tāpēc, precoties vasaras beigās, pieņems gan vīra uzvārdu, gan saglabās savu. “Mans uzvārds ir mans ģimenes mantojums, un, tā kā savai mammai esmu vienīgā meita, gribu, lai uzvārds paliek. Vīrs gan paliks savā uzvārdā, manējo klāt neliks,” sacīja Jolanta. Bērniem varētu būt dubultais uzvārds, lai viņiem ir kaut kas no abām ģimenēm.

Turpretī Rīgā sastaptajai Karīnai (23) precoties un ņemot vīra uzvārdu bijis praktisks iemesls. “Es domāju par  bērniem. Man bija diezgan krievisks uzvārds, precoties ar vīru paņēmu viņa latvisko uzvārdu, jo uzskatu, ka latviešu vidē tā ir ērtāk.” Karīna neuzskata, ka vīra uzvārda pieņemšana kaut kādā viedā varētu pārraut viņas saites ar dzimtu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas