Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

«Ebreju jautājums» — kā mēs tik tālu esam nonākuši?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ruta Marjaša
R
Paldies par rakstu! Diemžēl tas pagaidām ir un paliek "balss tuksnesī"... Spriežot pēc komentāriem - vairums aktīvo lasītāju nevēlas, vai nespēj saprast to, ka runa iet nevis par latviešu un ēbreju attiecībām vien, bet gan par visu morālo gaisotni neatkarību atguvušajā Latvijā.
Aldis
A
Jaa, labs raksts. Daudu latviesu sleptais un pieklusinatais antisemitisms Eiropas meroga ir jau uzkritoss; jauna paradiba ir ta, ka tas tagad ieguvis ari savu "runasviru" - tiesui korupcijas organizetaju advokatu Grutupu. Tikpat pareizi ir ari tas, ka tadi Zurofi - kuri citur Eiropa nemaz nav pazistami - aizvaino latviesus un dzen vinus antisemitisma virziena. Pseidoministrs Kastens tikmer iebazis galvu smiltiis.... Te palidzes tikai atklats, uz savstarpeju respüektu balstits dialogs.
mīlētāji atradušies
m
īpaši mēs ''mīlam'' ebreju Gilmanu un ar viņa klaidoņbandu par to ārprātīgo Latvijas ''mīlēšanu'', sapņojot par Latvijas iznīcināšanu
> ?
&
Autors uz tavu muļķīgo jautājumu tekstā atbildēja, putniņ. Vai varbūt esi pārāk stulbs, lai vispirms izlasītu un tikai pēc tam baurotu?
pikols
p
Optimistam: neviens no darboniem, kurus jus nosaucat, nav ebrejs, iznemot vienigi Trocki - Bronsteinu. Tad nu jums vajadzeja minet Kaganovicu, Jagodu un Rozaliju Zemljacku, piemeram, vai Bela Kunu. Jusu emocijas nem virsroku par pratu. Un latviesi - Peterss, Berzins-Sudrabs utml.- ari slepkavas.Un kas no ta izriet? Uzvelt vainu par viniem visai latviesu tautai?
Optimists
O
Ar to ebreju ēstgribu ir fantistiko.Principā ebreji visu laiku mēģina naturāli izmantot savas izredzētāsun daudzcietušās tautas statusu,lai apzagtu un apkrāptu latvijas iedzīvotājus.Dižie darboņi Krupņikovs,kas apkrāpa zemniekus ar rapšu presēm otrs blēdis un zaglis Bukhingolts,kas biznesā izmantoja Baltijas likumīgo zagļu obščaku,lai sāktu biznesu Latvijā,Norvik blēdis utt.Galvenais ,ka tikko šos blēžus atšuj no kāda kumosa,tad uzreiz sākas latviešu apsūdzība atisemītismā un parādās Zurofs,kas vesslu tautu -latviešus saukā par fašistiem.Vispār tas izskatās diezgan šķebinoši.Tagad atkal jautājums par biedrības namiem,kur iesaista pat ASV .Galu galā ,ja latviešus saukā par fašistiem,tad nu ebreji-Gērings, Eihmanis,Džugašvilli,Heidrihs,Ļeņins,Trockis,Berija-slep kavoja miljonus.
AD
A
...vai tiešām mums nepietiek ar to, ka aizvien sliktākā ekonomiskā situācija liek ar automašīnām vilkt no veikaliem ārā seifus? ---------------------------------------------------- ------- Šķiet, ka šis apgalvojums uzliek "kroni" mag. oec. rakstam.
WWW
W
Beidzot labs raksts par šo tēmu. Vispār Latvijā ir divu veidu ebreji. Krievvalodīgie un latviešvalodīgie, pirmo ir daudz vairāk, bet otrie ir tikpat lojļi Latvijai kā latvieši;) Taču tieši šo krievvalodīgo ebreju attieksme un PCTVL darbība rada latvieši antisemītismu. Viņiem arī vērtības ir drusku specifiskas eiropai. Nevar gaidīt labvēlīgu attieksmi, ja viņi paši ngatīvi attiecas pret latviešiem. Lai arī es pēc Šķēles terminoloģijas esmu "līkdegunis" ar saviem krievvalodīgajiem "tautiešiem" ielaisties darīšanās negribu.
putnuburis
p
kad beidzot tiks skaidri pateikts, kadas konkreti ir ebreju prasibas - kuri ipasumi nav tikusi atdoti? kapec? tas, kas viniem likumigi pienakas ir jaatdod. tas, kas ikvienai privatpersonai vai organizacijai likumigi pienakas ir jaatdod. un kapec tas nav ticis izdarits - ir skaidri japasaka. likums ir vienads visiem. par daces puces klientu - lai nu visi latviesi butu tadi, ka vins. un to saku tadel, ka pazistu so cilveku. par zidiem un ebrejiem. 30 tos gados amerika un vispar angliski runajosas zemes vards negro un vel viens drusku riebigaks variants no si pasa varda tika lietots ikdiena un oficiala terminologija. sodien to sauc par n vardu un tie, kas pieturas pie ta lietosanas parasti nonak lielas publiskas nepatiksanas vai pat tiesas prieksa. tagad tas ir lamuvards. katra zina viens otrs sava keki pec tam kad ir izsucis duci alinu dazkart so vardu vel lieto un citi lieto lamajoties. bet ne jau normala runa un ne jau gluzi normali lautini to lieto normalas dzives situacijas. vardu nozimes mainas, valoda mainas - visas valodas un visas kulturas. ja pec visam 20.gs sausmam ebreji velas lai vinus ta sauktu, kas latviesiem ir par problemu? ja angliski runajosie var mierigi iztikt bez n varda un tomer runat ar un par melnas rases cilvekiem, tad vai nu latviesi butu tik arpratigi lingvistiski neapkerigi, ka nevaretu iemacities vienu vardu, ko isteniba visi jau zin? vai ta latviesiem peksni iestajusies lingvistiska atrofija? vai varbut ta ir vienkarsi vesela saprata un elementaras kulturas atrofija?
gm
g
Bijushais Latvijas premjers reiz intervijaa zhurnaalam atzina, ka netaisa biznesu ar "liikajiem deguniem". Tas gan vinja veelaaka netrauceeja skatiities multenes kopaa ar Borisu Abramovichu Berezovski jeb BaBa. Vai nu Berezovskis iztaisnojis degunu vai arii Shkjeele kaarteejo reizi samelojies.
?
?
vai cienītajam mag.oec. ir tik bail no visa latviskā, ka viņš šī raksta dēļ ir gatavs atteikties no gadsimtos lietotā vārda "žīdi"? vai arī Diena tāpat kā to savā laikā izdarīja viens žurnāls, tik ļoti šo vārdu baidās publicēt??
Autoram
A
Labs raksts sanācis. Te gan būtu interesanti apskatīt šo problēmu no zinātniskā viedokļa, jo ir vesela virkne teoriju, kas skar šo problēmu. Vispār jau tautai būtu vērtīgi saprast, ka jebkura (arī sabiedriska organizācija) tiek veidota ar mērķi pelnīt. Visas šīs sabiedriskās organizācijas (Zurofa vadītās utml.), Integrācijas lietu sekretariāts savā ziņā arī Labklājības ministrija producē neeksistējošu problēmu aktualitāti, ar mērķi attaisnot savas eksistences nepieciešamību. Ja nav problēma, izdomāsim!! Uztaisīsim kādu pētījumu, kurā varētu identificēt "sabiedrībā aktuālu" problēmu, rezultātus prezentēsim sabiedrībai, lai redzētu, ka mēs taču katu ko daram, ka problēma eksistē. Ko sabiedrība? Protams, mēģina konrētajā problēmjautājumā pozicionēties, t.i. nostāties kāda viedokļa pusē. Rezultātā, organizācija attaisno savu eksistenci, dabū finansējumu utml., kā arī nodrošina augsni tālākai darbībai. LM regulāri taisa dažādus nejēdzīgus un dārgus pētījumus, kuros pēta dzimumu diskrimināciju (pat pēta sākumskolu lieteratūru), lai pierādītu problēmas megaaktualitāti. Līdzīgus pseidoaktivitāšu pasākumus īsteno Integrāčijas lietu sekreataritāts. Zurofs mēģina pierādīt, ka lielākā daļa latviešu ir antisemīti. Un lai cik dīvaini neliktos, tauta uzķeras! Šīs skaldīšanas un valdīšanas stratēģijas attaisnojas. TO ir sapratusi arī valdība. Var taču pretnostatīt "zemo pensiju" saņēmējus pret "lielo pensiju" saņēmējiem. Pensionārus, pret topošajiem pensionāriem. Vēl veiksmīgāk pretnostatīt dažādu lielo grupu intereses - ārstu, policistu, skolotāju. Tas nostrādā vēl labāk.
anonīmais šakālis
a
Manuprāt, dažu krievvalodīgo ebreju attieksmi pret latviešiem ļoti precīzi raksturo izteiciens "gavņanaja latišņa"! Tieši viņi ir kompensāciju jautājuma bīdītāji, lai gan ar pirmskara īpašumiem viņiem ir visai maz sakara, jo iebraukuši Latvijā psrs laikos kā civilokupanti! Šie civilokupanti ir arī pirmajās krievu tiesību aizstāvju rindās, kā arī neuzskata par vajadzīgu mācīties un runāt bauru valodā!Latvijas ebreji ir pavisam citas mentalitātes, patīkami cilvēki!
cinītis
c
Autors deklarē: "katrai tautai ir tiesības pašai izlemt, kādi termini tās apzīmēšanai tai patīk un kādi ne". Samērā problemātiska tēze. Ja, teiksim, Krievijā mītošā vāciešu diaspora paziņos, ka viņiem netīk, ka viņus dēvē par mēmuļiem, Krievija pieņems lēmumu pārdēvēt vāciešus par doičiem vai arī, ja analogu vēlmi izteiktu Latvijā mītošie igauņu, mēs viņus uz karstām pārdām sauktu par ēstiem? Nedomāju gan. Cara Krievijā dzīvojošo jūdu alerģiju pret vārdu "žids" radīja melnsimtnieku sauklis "Bei židov, spasai Rossiju!" un tam sekojošie grautiņi, un Latvijas trešās (padomju) okupācijas laikā šī Krievijā radusies alerģija tika pārnesta uz Latviju. TIKAI uz Latviju (jo liela daļa Latvijas žīdu bija ianīcināti, bet iebraukušie sevi dēvēja par ebrejiem). Jo Lietuvā, Francijā utt. nevienam tur mītošam jūdam arī šodien nav iebildumu, ka tos dēvē tā, kā šīs tautas vēsturiski tos allaž saukušas - par žīdiem. Tātad autors pauž nevis kādas TAUTAS vēlmi, bet gan Latvijā no austrumiem iebraukušas jūdu tautas diasporas daļas viedokli. Vai tiešām antisemītismu (vai vēl kādu citu anti...) pat ar palielināmo stiklu var saskatīt žīdu dēvēšanā par žīdiem, vāciešu - par vāciešiem un igauņu - par igauņiem? (Latvijas Universitātē, ja kas, aktīvi darbojas judaikas centrs. Ņemot vērā, ka "žīds" nav labs vārds, bet šiem abiem vārdiem - jūds un žīds - ir viena sakne, būtu nepieciešams centru nekavējoties pārdēvēr par ebrejikas centru :-))). Tas nu tā - mazam smaidiņam - ja jau obligāti gribam būt hiperpolitkorekti. Un ko darīsim ar mazo apdzīvoto vietiņuu, kas joprojām ir Žīdava? - pārkrustīsim par Ebrejavu???)
Terorists
T
Be vai pašiem ēbrējiem neliekas kad viņi ar savu ņaudēšanu un uzbāzību šo anti sludina.Nau nācies dzirdēt kad no poļu puses būtu nākusi tāda ņaudēšana,bet kaut kā ir aizmirsts cik poļi tika noslaktēti otrajā pasaules karā laikā. Un otrais. Ja nav atdotas viņu lūgšanas vietas tad tas ir valsts nolaidības dēļ,bet tagad kad ir beigušies visi termiņi uz īpašuma atjaunošanu, pieprasīt makšāt valstij kaut kādu kompensāciju jau ir amorāli.Visiem bija tiesības iesniegt prasības noteiktajā laikā un vietā un viss būtu labi,bet tagad iznāk kāda tauti ir labāka un priviliģētāka par pārējām,un ja neklausa Zurofjoskes vadošos norādījumus tad visi nu izrādās antisemīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas