Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ECT vēlreiz skatīs Kononova prasību pret Latviju

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās palātas piecu tiesnešu kolēģija apstiprinājusi Latvijas valsts apelācijas sūdzību un nolēmusi nodot izskatīšanai Lielajā palātā Latvijas valdības apelācijas sūdzību par Tiesas palātas spriedumu lietā „Kononovs pret Latviju”. Saskaņā ar Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 27.panta 1.punktu Tiesas Lielā palāta skata lietas 17 tiesnešu sastāvā.

ECT Lielā palāta skata tikai tās lietas, kuras skar būtiskus Eiropas cilvēktiesību konvencijas vai tās protokolu interpretācijas jautājumus, vai arī tā skar svarīgu jautājumu, kam ir vispārēja nozīme. 

2008.gada 24.jūlijā ECT pasludināja spriedumu lietā "Kononovs pret Latviju" ar četrām balsīm pret trijām atzīstot konvencijas 7.panta pārkāpumu un piespriežot iesniedzējam kompensāciju morālā kaitējuma atlīdzībai 30 000 EUR apmērā. Saskaņā ar Konvencijas 44. panta 2.daļu minētais spriedums nav stājies spēkā.

Spriedumam pievienots tiesnešu no Latvijas, Zviedrijas un Īslandes atšķirīgais viedoklis. Kaut tiesas spriedumā norādīts, ka ECT uzdevums bija nevis vērtēt Kononova kriminālatbildību, bet gan noskaidrot, vai viņa darbība 1944.gada 27.maijā bija noziedzīga, kas bija ar pietiekamu paredzamību un pieejamību atrunāti nacionālajā vai starptautiskajā likumdošanā, iebildumos atšķirīgi domājošie tiesneši norādījuši, ka, pārvērtējot Kononova krimināllietas faktus, Palāta izgāja ārpus savas kompetences robežām, kas neļauj ECT rīkoties kā apelācijas instances tiesai, tai skaitā izvērtēt iesniedzēja noziedzīgo nodomu.

Tāpat tiesneši norādīja, ka vairākuma viedoklis šajā lietā nonāca pretrunā ne tikai ar līdzšinējo ECT praksi, bet arī ar humanitāro tiesību un starptautisko krimināltiesību, kā arī plašāko starptautisko publisko tiesību nodibinātiem pamatprincipiem. Tiesneši norādīja uz iespējamo dubultstandarta piemērošanu vairākuma viedoklī, kritizējot tēzi, ka par 2. Pasaules kara laikā pastrādātiem kara noziegumiem varēja notiesāt tikai nacistiskās Vācijas pusē karojošos. Papildus, tiesnesis no Īslandes ir norādījis uz Latvijas vēsturisko situāciju četrdesmitajos gados un to, ka iespēja saukt pie atbildības personas par noziegumiem, kas veikti 2. Pasaules kara laikā Latvijai radās tikai pēc neatkarības atgūšanas.

Sūdzību ECT Kononovs iesniedza 2004.gadā, uzskatot, ka viņš Latvijā ticis notiesāts par nodarījumiem, par kuriem to izdarīšanas brīdī nebija paredzēta kriminālatbildība ne starptautiskajos, ne nacionālajos tiesību aktos.

2008.gada 14.oktobra valdība nolēma spriedumu pārsūdzēt ECT Lielajā palātā saskaņā ar Konvencijas 43.pantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas