Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eglītis: Nepieļauju domu, ka nesamaksājot nesaņem operāciju

Risinājums ārstu pateicību došanai mediķiem ir panākams tikai ilgtermiņā, kad ārsti legāli pelnīs pietiekami labi, būs juridiski aizsargāti un morāli kompensēti un viņu sociālais statuss būs pietiekami labs, kad par to būs informēta sabiedrība, tā būs izglītota un kulturāla, lai šī lieta beigtos pati no sevis, trešdien intervijā _LNT _uzsvēra veselības ministrs Ivars Eglītis (TP). Astoņu mēnešu laikā kopš strādāja darba grupa, kas meklēja veidus, kā izskaust nelegālos maksājumus mediķiem, neviens ar rakstisku iesniegumu ministrijā nav vērsies, sacīja I.Eglītis. To darīt aicināja ministrs.

Es visu laiku aicinu sabiedrību, vai vienmēr jāiet ar sažņaugtu desmitnieku, jaunākie pacienti nemaz nav tie maksātāji, tā ka arī paaudžu gaitā šī problēma var risināties, teica I.Eglītis.

Jau ziņojām, ka veselības ministrs uzdevis tuvāko divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju iekļaut Administratīvo pārkāpumu kodeksā normu, kas liegtu pacientiem dot ārstiem tā dēvētās pateicības, kā arī ārstiem tādas pieņemt. Ekspertiem būs jāizvērtē, vai šādas normas ieviešana ir iespējama.

Viņš stāstīja, ka par pateicību uzskaitīšanu un nodokļu samaksu darba grupā viedokļi atšķīrās, jo tādējādi “tas sakropļos jau tā ne pārāk stabilo sistēmu”. Savukārt otrs risinājums bija grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, kas liegtu gan dot, gan ņemt. To izkontrolēt būs ārkārtīgi viegli, ir pārliecināts I.Eglītis, minot, ka pie ārsta vizītē var doties inspektors un pārbaudīt, pēc tam piemērojot naudas sodu.

Tomēr esot jāizvērtē vairākas lietas, minēja veselības ministrs: pirmkārt, vai to ir iespējams izdarīt tiesiski, izceļot vienu profesiju; otrkārt, kāda ir starptautiskā pieredze un vai Latvija nekļūs par savdabīgiem pionieriem, šādā veidā cīnoties pret pateicībām; treškārt, kas notiks, kad “iedarbināsim” šo mehānismu, kā tas ietekmēs ārstu motivāciju strādāt valsts iestādēs un neaiziet uz privātpraksi.

I.Eglītis vairākkārt uzsvēra sabiedrības atbildību. Nevajag uzturēt un kultivēt šo tradīciju no paaudzes paaudzē gandrīz 100 gadu garumā, teica ministrs. “Sabiedrība tomēr, manuprāt, ir līdzatbildīga pie šīs sērgas. Cilvēks grib būt vesels, bet viņam nav lieguma būt veselam, viņam ir iespēja saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus. Cita lieta, ka kādreiz ir kāda rinda, vai mediķim kādreiz nav noskaņojums pietiekams.”

Viņš arī uzskata, ka situāciju palīdzētu atrisināt konkurence ārstu starpā, kad parādīsies nozīmīga konkurence un medicīnas iestādes vadītājs nebaidīsies patriekt ārstu, kas nodarbojas ar reketēšanu un izspiešanu, nebaidoties, ka tāpēc zudīs viss medicīnas profils, kurš slimnīcā turoties uz vienu speciālistu. Es nepieļauju domu, ka, ja neiedod, tad nesaņemtu operāciju vai nomirtu, uzsvēra veselības ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas