Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ej dillēs, augstskola! Es gribu padomāt!

Eksāmeni ir saspringts laiks katra vidusskolēna dzīvē. 12 gadus ilgais mācību posms tuvojas noslēgumam. Skolotāji, vecāki, personīgās ambīcijas liek koncentrēties uz vienu mērķi - pabeigt vidusskolu. Eksāmeni ir ceļazīmes uz augstskolu un augstskola ir ceļazīme uz labu nākotni. Šeit parādās problēma, skolēns ir tik ļoti aizņemts ar vidusskolas kā pēdējā bastiona ieņemšanu, ka nepaliek laika padomāt, ko darīt pēc tam? Pēc dažādiem datiem vismaz 50% - 85% 12.

klases skolēnu nezina, kurā mācību programmā iestāsies. No pēdējā eksāmena līdz iestājdokumentu iesniegšanai ir aptuveni 4 nedēļas. Bieži vien steigā absolventi izvēlas mācību programmas pēc nosaukuma principa, neizprotot, kādas prasmes un kompetences varēs iegūt studiju programmā un kā iegūto izglītību varēs pielietot darba tirgū.

Šis, pēc manām domām, ir viens no cēloņiem daudzām augstskolu problēmām, kā, piemēram, nemotivēti studenti un milzīgais 1. kursa atkritēju skaits. Cik reižu nav dzirdēts stāsts - sāka X augstskolā, taču saprata, ka ar diegiem nav aršana un pārgāja uz Y augstskolu, zaudējot vienu gadu (vērtīgu gadu).


Risinājums?

Es uzskatu, ka aptuveni 50% jauniešiem vajadzētu izmantot "gap year" - pārtraukuma gadu starp vidusskolu un augstskolu. Es esmu PRET bezjēdzīgu sēdēšanu vecākiem uz kakla, esmu PAR: darbošanos NVO , European voluntary service, darbu u.c.. Latvijā ir daudz iespēju darboties, vēl vairāk šo iespēju ir ES kopumā. Strādājot brīvprātīgo darbu, darbojoties NVO, strādājot izvēlētajā jomā, topošais students gūst praktisku ieskatu tajā laukā, ar kuru potenciāli vēlas saistīt savu dzīvi, jo praktisku zināšanu apguve Latvijā izglītības sistēmā ir bēdīga, un šobrīd risinājums ir nevis čīkstēt par šo, bet meklēt iespējas pašam darboties.


Kāpēc mums/valstij tas būtu jāatbalsta?

Pārtraukuma gads sekmīgi darbojas Vācijā un Norvēģijā un ilgtermiņā valsts ietaupa milzīgus līdzekļus. Latvijā ir bieži novērojams, ka jaunieši izvēlas sev nepiemērotas programmas un pēc 1. kursa beidz mācības vai sliktākā gadījumā nomoka 4 gadus un dodas strādāt pavisam citā jomā. Šāds jaunietis ir tērējis valsts līdzekļus neefektīvi. Atbalstot iespēju tiem, kuriem ir nepieciešams paņemt pēc vidusskolas brīvu gadu, Latvijas valsts ilgtermiņā varētu ietaupīt daudz nodokļu maksātāju (manas) naudiņas un jauniešu dzīves laika.


Derīgas lietas 12. klasniekam kurš grib padomāt:

Eiropas brīvprātīgā darba datubāze (apmaksā dzīvošanu, ēšanu u.c.)

Darbs uz kruīza kuģiem (*jāstrādā daudz)

www.prakse.lv   (brīvprātīgais darbs Latvijā)

LV Nevalstisko organizāciju liste

Latvijas jaunatnes padomes dalīborganizācijas (jauniešu organizācijas)


Rezumē

Novēlu veiksmi centralizētajos eksāmenos.

Novēlu mazāk runāt un vairāk darīt.

Novēlu savu atrast sirdslietu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas