Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

EK direktīva, iespējams, būs bez gejiem

ES pretdiskriminācijas direktīvas projektā akcentē tikai invalīdu tiesības


Eiropas Savienībai savas politikas un nediskriminācijas pasākumu īstenošanā būtu jādara viss, lai novērstu jebkāda veida diskrimināciju dzimuma, rases, etniskās izcelsmes, reliģiskās pārliecības, dzimumorientācijas un invaliditātes dēļ. Tas uzsvērts ziņojumā, ko otrdien izskatīs Eiropas Parlaments (EP). Papildu uzmanība šim ziņojumam pievērsta tādēļ, ka patlaban Eiropas Komisijā (EK) top tā dēvētā horizontālā direktīva par visu veidu diskriminācijas izskaušanu, taču atsevišķu valstu spiediena dēļ tajā var netikt iekļauta vēršanās pret personām dzimumorientācijas dēļ.

EP ziņojumā, kas tiks izskatīts otrdien, uzsvērts, ka ES ir svarīgi "horizontāli īstenot" pasākumus, kas novērstu visu veidu diskrimināciju. Taču pagaidām tas neietilpst EK plānos.

Kā nesenā intervijā BBC uzsvēris EK nodarbinātības departamenta pārstāvis Jans Jarabs, EK vēlētos pieņemt "horizontālo" direktīvu, kas aptvertu visus diskriminācijas veidus. "Taču mums ir jābūt reālistiskiem, un mums ir signāli no dažām dalībvalstīm, ka tās neatbalstīs šādu horizontālo direktīvu un tā, protams, ir problēma," viņš sacījis. Tādēļ esot nolemts īpaši akcentēt jebkādas diskriminācijas novēršanu pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Rekomendācijas veidā tiks pieņemts mudinājums novērst diskrimināciju vecuma, reliģiskās piederības un seksuālās orientācijas dēļ. Rekomendācijai nebūtu likuma spēka.

"Šis ir simbolisks politisks signāls, ka daži diskriminācijas veidi nepelna tādu pašu uzmanību," saka Eiropas Starptautiskās geju un lesbiešu asociācijas pārstāvis Juris Lavrikovs. Viņaprāt, pieņemot šādu direktīvu, politiķi tādās valstīs kā Latvija, Lietuva un Polija, kur tiek pausta naidīga attieksme pret cilvēkiem to seksuālās orientācijas dēļ, uzskatīs, ka tas ir apliecinājums viņu rīcības pareizībai. Ir neoficiāla informācija, ka visas grupas iekļaujoša pretdiskriminācijas direktīva nav pieņemama Vācijai un Čehijai. Taču to atbalsta Zviedrija, Lielbritānija un Somija. EP otrdien paustajam viedoklim saistoša spēka nebūs. Plānots, ka EK ar pretdiskriminācijas direktīvas projektu nāks klajā jūlijā, tad nodos skatīšanai parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas