Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperte: optimizējot pabalstus, jāveicina vecāku palikšana darba tirgū

Diskutējot par valsts sociālo pabalstu optimizāciju, ir jādomā par to, lai jaunie vecāki "kaut ar vienu kāju" paliktu darba tirgū, nevis tiktu no tā izstumti.

Šādu viedokli, komentējot valdības plānus pārvērtēt jaunajiem vecākiem paredzēto pabalstu izmaksas kārtību, intervijā aģentūrai BNS pauda Latvijas Universitātes pasniedzēja sociālantropoloģe Aivita Putniņa.

Viņa uzsvēra, ka vecāku pabalstu izmaksa nekādā gadījumā nedrīkst būt saistīta tikai ar nosacījumu, ka vecāks nestrādā. Viņa norādīja, ka vecāku izstumšana no darba tirgus pašreizējā ekonomiskajā situācijā būtu nepieļaujama, jo pēc tam viņiem būs grūti tajā atkal atgriezties. Par to liecinot vēl labo gadu pieredze, kad vidēji 10% bezdarbnieku bija mātes pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, kas liek domāt, ka pašlaik jauno māmiņu situācija varētu būt vēl bēdīgāka.

"Pašreizējā situācijā ir jādomā par ļoti elastīgiem mehānismiem vecāku atbalstam, un tas noteikti nebūs tas, ka vecāks nestrādā. Šajā ekonomiskajā situācijā vienam no vecākiem izkrist no darba tirgus ir ārkārtīgi riskanti," teica sociālantropoloģe.

Pēc Putniņas domām, valstij drīzāk būtu jāveicina daļēja laika nodarbinātības formas, piemēram, ļaujot abiem vecākiem strādāt daļēju laiku, lai abi kopā viņi spētu nodrošināt bērna aprūpi.

"Tādā gadījumā pabalstu vajadzētu saņemt abiem vecākiem kopā viņu zaudētās algas jeb zaudētās slodzes līmenī," skaidroja Putniņa.

Eksperte sacīja, ka lielākās daļas ģimeņu rīcība, noformējot bērna kopšanas atvaļinājumu uz tēva vārda, ir saprotama un loģiska, jo pirmām kārtām sieviešu algas Latvijā tradicionāli ir zemākas, turklāt valstī arī nav citas nozīmīgas atbalsta formas vecākiem ar bērniem.

"Pabalstu sistēma ir izveidota tā, lai būtu pēc iespējas vieglāk administrējama, bet tā nebūt nesasniedz mērķi, kam tas ir paredzēts," kritiska ir eksperte, uzsverot, ka "vecāku pabalsts ir jāmaksā vecākiem, lai kompensētu izdevumus, kas ir radušies, bērnu reāli kopjot".

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Einars Repše ("Jaunais laiks") iepriekš atzinis, ka, diskutējot par valsts budžeta samazināšanu, valdība vērtēs "māmiņalgu" izmaksu un, iespējams, būs jāatsakās no "tēvu algu" izmaksām.

Amatpersona uzsvēra, ka budžets pašlaik "piedzīvo grūtus laikus" un izdevumu samazināšanā jāmobilizējas un iespējami ātri jāpārvar krīze, tādēļ vēlreiz rūpīgi jāpārvērtē taupīšanas iespējas, tostarp izdevumu samazināšana skars sociālo jomu.

Pret jebkādu valsts atbalsta samazināšanu ģimenēm ar bērniem jau iebildusi Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas