Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Eksperti: Austrumeiropa var kļūt par savas veiksmes upuri darba algu straujā pieauguma dēļ

Strauji plaukstošās jaunās Eiropas Savienības valstis Austrumeiropā drīzumā var kļūt pašas par savas veiksmes upurēm, jo saistībā ar darba algu kraso kāpumu šā reģiona zemes sāk zaudēt pievilcību uzņēmēju acīs, brīdina amerikāņu eksperti, raksta BNS.

ASV avīze "Seattle Times" raksta, ka pēc komunisma režīma gāšanas tādas lielas kompānijas kā "McDonald\'s" un "Microsoft" atklāja Austrumeiropu kā daudzsološu un lētu vietu savam biznesam ar 70 miljoniem potenciālu klientu, taču tagad, 18 gadus pēc tam, kad Austrumeiropa ieguva ekonomisku brīvību, ir parādījušās pirmās pazīmes, kas liecina - līdzšinējam bezprecedenta bumam, iespējams, drīz pienāks gals.

Lai gan lielas kompānijas joprojām spraigi izvērš darbību Austrumeiropā, uzņēmumiem, kas meklē izdevīgas vietas savām biznesa aktivitātēm, jaunās ES zemes vairs nešķiet tik izdevīgas no ražošanas izmaksu viedokļa, kā tas bija agrāk, jo strauji pieaug darba algas, nekustamā īpašuma cenas un nodokļi, teikts laikrakstā.

"Šāds notikumu pavērsiens iepriekš jau bija Meksikā, Singapūrā un Taizemē, un tā turpināsies, kamēr pasaulē būs zemāku izmaksu zemes, kur jāattīsta cilvēciskais un politiskais potenciāls," sacīja Kalifornijā bāzētās kompānijas "Alameda" konsultants Čārlijs Barnhārts.

Viņš prognozēja, ka ārvalstu kompānijas sāks būtiski samazināt ražotņu un pakalpojumu veidošanu Austrumeiropā jau tuvāko divu līdz triju gadu laikā.

Šādas tendences vērojamas jau pašlaik, raksta "Seattle Times", kā piemēru minot, ka Mičiganas štatā bāzētais autodetaļu ražotājs "Delphi Corp." daļu ražošanas no Čehijas, kur strādājošie pelnīja 6 ASV dolārus stundā, nesen ir pārcēlis uz Ukrainu, kur vienam strādniekam stundā maksā tikai 1,60 ASV dolāru.

Kā citus piemērus tam, ka Austrumeiropas pievilcība ražošanas izmaksu ziņā zūd, laikraksts min Vācijas zemo cenu veikalu tīkla "Lidl" atteikšanos no plāniem sākt darbību Baltijā, kad kompānijas vadība sapratusi, ka mazumtirdzniecības bizness Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izmaksās daudz dārgāk nekā sākumā domāts, kā arī Latvijas sieviešu veļas ražotāja "Lauma Lingerie" sākto ražošanas pārcelšanu uz Baltkrieviju un Ukrainu un kompānijas plānus turpmāk visu veidu jauno biznesu pārcelt uz šīm divām valstīm saistībā ar nespēju nolīgt pietiekami daudz darbinieku Latvijā.

Izdevums atsaucas uz Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidentu Gunti Strazdu, kurš teicis, ka darbaspēka deficīta un augsto darbaspēka izmaksu dēļ Latvijas tekstilražotāji tuvākajā laikā būšot spiesti pārcelt uz zemāku izmaksu valstīm līdz pat 40% no ražošanas apjomiem.

Tomēr pašlaik rietumu kompānijas masveidā vēl neatstāj Austrumeiropas valstis, secina laikraksts, minot konsultāciju kompānijas "McKinsey & Co." pētījumu, kas liecina - dažādu biznesa aktivitāšu pārcelšana uz Austrumeiropu līdz 2008.gada beigām trīskāršosies, kā dēļ šajā reģionā tiks izveidoti vairāk nekā 130 tūkstoši darba vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas