Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti pesimistiski par esošās valdības nākotni

Eksperti Arnis Kaktiņš un Ivars Ījabs pesimistiski izsakās par pašreizējās valdības nākotni.

Pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš aģentūrai BNS atzina, ka valdības darbība patlaban ir apgrūtināta, bet politologs Ivars Ījabs izteikumos bija skarbāks, norādot, ka šī valdība "iet uz grunti".

Kaktiņš uz jautājumu, par ko liecina koalīcijas piektdienas vienošanās, pēc ilgām pārdomām atbildēja, ka valdības reorganizācija jau sākotnēji bijusi pseidotēma. "Šāds lēmums ne par ko neliecina, tas ir normāls politisks process. Politiķi ražo tēmas, par ko vajag rakstīt medijiem. Ja nespēj risināt aktuālus jautājumus, tad ražo pseidotēmas," Kaktiņš sacīja.

Uz jautājumu, vai pašreizējā valdība arī turpmāk ir spējīga darboties un pieņemt svarīgus lēmumus, Kaktiņš atbildēja, ka Ministru kabineta darbība ir apgrūtināta.

"Tīri tehniski šī valdība ir spējīga darboties, jo ir pietiekams atbalsts Saeimā, bet tai ir milzīga problēma ar uzticēšanos. Lai spētu lēmumus īstenot, ir vajadzīgs sabiedrības atbalsts, kaut vai no uzņēmēju un ekonomistu puses, bet šāda atbalsta nav. Tā ir nevis uzticības krīze, bet bezdibenis," Kaktiņš klāstīja.

Pēc eksperta domām, nav arī zināms, vai no reorganizācijas būtu kāds labums. "Neiespējami pateikt, vai labāk ir, ka paliek vecā sistēma [..], vai uz ātru roku pārbūvēt cerībā, ka jaunradītais veidojums būs labāks par esošo. Reformas nav veicamas pāris nedēļu laikā. Slikts ir gan viens, gan otrs variants," Kaktiņš uzsvēra.

Savukārt Ījabs aģentūrai BNS apliecināja, ka no šīm sarunām ne uz ko vairāk arī nebija cerējis.

"Kaut kas tāds bija arī sagaidāms...Tas tikai liecina, ka šīs valdības mūžs nebūs ilgs, jo šādā režīmā, kā viņi patlaban strādā, tas nevar būt ilgi," secināja politologs, norādot uz nemitīgajām pretrunām un iekšējiem strīdiem koalīcijā.

"Manuprāt, šī ir jau kāda ceturtā reize, kad Godmanis mēģina reorganizēt," Ījabs teica un atkārtoti uzsvēra, ka tā esot zīme, "ka iet uz grunti".

Savukārt Tautas partijas (TP) apņēmību mainīt ministrus Ījabs vērtē kā vēlmi izrādīt iniciatīvu un tādējādi atšķirties, bet ne gatavību strādāt šajā valdībā un koalīcijā ilgtermiņā.

"Tautas partija, būdama vislielākā un visietekmīgākā partija, grib izrādīt iniciatīvu, bet katrā ziņā nav pārliecības, ka viņi ir gatavi strādāt ar Godmani ilgtermiņā," sacīja politologs, atsaucoties uz partijas līderu pēdējo nedēļu paziņojumiem un premjeram izvirzīto ultimātu, kā arī partijas līdzīgo uzvedību bijušā Ministru prezidenta Induļa Emša vadības laikā.

TP līdera Edgara Zalāna minējumu, ka jaunnedēļ, iespējams, gaidāma finanšu ministra Ata Slaktera nomaiņa, Ījabs vērtēja kā visai loģisku un stratēģisku gājienu, kaut vai "ministra neveiksmīgās "Bloomberg" intervijas dēļ".

Savukārt Zalāna prognozes, ka partija tomēr, visticamāk, tagad jau atkāpsies no izteiktā ultimāta par sarunu sākšanu ar opozīciju, politologs vērtēja kā neizbēgamas, norādot, ka, TP no šiem nosacījumiem neatkāpjoties, Godmanis būtu nonācis absolūtā politiskā strupceļā.

"Ir nobriedušas kaut kādas pārmaiņas, bet neviens tās pārmaiņas nav gatavs realizēt," noslēgumā piebilda Ījabs.

Jau vēstīts, ka koalīcija piektdien vienojās nesamazināt ministriju skaitu un līdz 6.jūnijam, kad ir pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanas, nepaplašināt koalīciju. Koalīcijas partneri to skaidro ar to, ka patlaban ir daudz svarīgāku problēmu, kas saistītas ar ekonomisko situāciju, un nevar atļauties veikt iecerētās politiskās izmaiņas.

Vadošās partijas piektdien sprieda par premjera Ivara Godmaņa (LPP/LL) piedāvāto plānu, kas paredz ministriju skaitu samazināt līdz 12. Turklāt ministrijas bija sadalītas jau pa partijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas