Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti: Satversmes grozījumi strādās arī tiešā veidā neiedarbināti

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir gandarīts, ka Saeimas deputāti trešdien pieņēma Satversmes grozījumus attiecībā uz tautas tiesībām rosināt parlamenta atlaišanu, Dienu informēja Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa pa tālruni no Igaunijas, kur prezidents uzturas vizītē. V.Zatlers uzskata, ka šis ir viens, bet nozīmīgs solis, kas veicinās politiskās vides pārveidošanu Latvijā. Arī turpmāk politiskās vides pārveidošana būšot Valsts prezidenta dienaskārtībā.

Atgādinām, ka Satversmes grozīšana bija viens no Valsts prezidenta Valda Zatlera uzdevumiem Saeimai. Ar to viņš nāca klajā pēc augusta referenduma, kad neizdevās savākt nepieciešamo kvorumu, lai grozītu Satversmi un iekļautu tajā tiesības vēlētājiem rosināt pirmstermiņa parlamenta atlaišanu.

Parakstu vākšanas iniciatori - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vērtē, ka šodienas Saeimas lēmums nemainīs līdzšinējo deputātu un vēlētāju attiecības - uzticību varai tas nepalielinās. Tomēr LBAS līderis Pēteris Krīgers uzskata, ka augusta akcijas ir noslēgušās ar rezultātu.

Diena jau rakstīja, ka Saeima trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja Satversmes grozījumus, kas paredz vēlētājiem tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Par grozījumiem nobalsoja 85 deputāti, pret bija trīs, neviens no deputātiem neatturējās. Sēdē piedalījās 91 deputāts.

Grozījumi paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesība ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas pirmstermiņa atsaukšanu. Saeima uzskatāma par atsauktu, ja to tautas nobalsošanā atbalsta vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Likums stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.

Pret Satversmes grozīšanu un tiesībām vēlētājiem rosināt Saeimas pirmstermiņa atlaišanu balsoja Imants Kalniņš (TB/LNNK), Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) un Pēteris Tabūns (TB/LNNK). Nebalsoja Juris Dobelis (TB/LNNK), Māris Grīnblats (TB/LNNK), Juris Dalbiņš (TP), Jānis Eglītis (TP), Sergejs Fjodorovs (SC) un Andrejs Klementjevs (SC). Nebalsoja arī Oskars Kastēns (LPP/LC).

Trešajam lasījumam deputāti nebija iesnieguši nevienu priekšlikumu. Atbidlīgās komisijas vadītāja Vineta Muižniece (TP), uzrunājot deputātus, uzsvēra, ka Saeimas atlaišana nedrīkst kļūt ar ikdienas politiskās un ekonomiskās cīņas ieroci.

"Piedāvātā grozījumu redakcija organiski iekļaujas Satversmē gan pēc burta, gan pēc būtības. (…) Lielākās un karstākās diskusijas saistījās ar vēlētāja kvorumu un iespējamām politiskām manipulācijām pārāk augsta vai pārāk zema kvoruma noteikšanas gadījumā. Tas ir pilnībā saprotams, jo Saeimas atlaišanas jautājums nedrīkstētu kļūt par ikdienas politiskās un ekonomiskās cīņas ieroci," uzsvēra Juridiskās komisijas vadītāja V.Muižniece.

Saskaņā ar pastāvošo kārtību Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Pārgrozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKPERTI

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis:

“Vai šo mehānismu izmantos? Tā sajūta par Satversmi ir tāda, ka Satversme noteikti ir lieliski veidota 19.gs. juridiskās domas tradīcijās, bet izrādās, ka šodien ir robežsituācijas, kurās Satversme aizsargā vairāk sevi un valsti, bet bremzē attīstību un šur tur ievelk robežas demokrātijai. Satversmes grozījumu izmantošana patiesībā nemaz nav tik svarīga. Svarīgi ir, ka sabiedrība šo instrumentu var izmantot kaut vai teorētiski. Politiķi būs spiesti ar to rēķināties, tādējādi tas pildīs savu funkciju pat tiešā veidā neiedarbināts. Galu galā prezidents arī nekad nav rosinājis parlamenta atlaišanu, lai arī tādas tiesības ir dotas, bet par šiem jautājumiem ir ticis runāts.
Uzticības iegūšana nav īstermiņa process, tāpēc viens lēmums, kas bija it kā no sabiedrības iniciēts, bet tālāk stafetes kociņu, izmantojot savas amata priekšrocības, pārņēma prezidents tomēr neļauj apgalvot, ka šodienas lēmums mainīs sabiedrības attieksmi pret Saeimu.  Noteikti nē, zinot arī fonu par ekonomisko situāciju un prognozēm. Turklāt šis jautājums sabiedriskajā domā bija jau gandrīz izlemts, Saeima šodien pielikusi tikai pēdējo punktu.”

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers

“Uzskata, ka šo jautājumu politiķi ir pamatīgi sacūkojuši, ņemot vērā visus  izteikumus pēc augusta referenduma. Pirmkārt, partijas to solīja izdarīt ātri. Uzskatu, ka vēlētāju un šīs Saeimas attiecības Satversmes grozījumi nekā neietekmēs un uzticību tas varai nepalielinās. Tomēr pēc būtības referendums rezultātu ir sasniedzis. Kompromisu panākt ir izdevies arī politiķiem. Vai šis mehānisms tiks izmantots, redzēsim pēc nākamās Saeimas darba.”

Providus pētniece Iveta Kažoka

Saeimas pieņemtie Satversmes grozījumi nepalielinās iedzīvotāju uzticību parlamentam, taču, ja grozījumi valsts pamatlikumā nebūtu pieņemti, tas saasinātu iedzīvotāju neticību likumdevējam. Tas nedos uzticības punktus, jo Saeimai nebija īpašas izvēles šajā jautājumā pēc Zatlera izteiktā ultimāta. Taču Satversmes grozījumi ir kā "spēcīga runga" un "institucionalizēts Damokla zobens" pār deputātu galvām, deputāti būs motivēti domāt par to, lai sabiedrībā neveidotos "nelabvēlīga augsne". Pastāv iespējas Satversmes grozījumos paredzētās vēlētāju tiesības nākotnē arī izmantot, ja nākamās Saeimas darba stils nemainīsies.

* ekspertes teiktais aģentūrai LETA


Politologs Andris Runcis

Saeimas popularitāti tas neietekmēs, jo parlaments lēmuma pieņemšanā nebalstījās uz sabiedrības reakciju, bet reaģēja uz prezidenta ultimātu. Labojumi tika pieņemti gariem zobiem, lai saglabātu savas vietas. Tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu ierosināšanai ir nepieciešamas lielas finanses, kas varētu būt par šķērsli procedūras uzsākšanai.

*eksperta teiktais aģentūrai LETA



DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Zatlers pieprasa grozīt Satversmi, citādāk rosinās Saeimas atlaišanu


Prezidents deputātiem pārmet bezdarbību

Valdošie nesola ātrus Satversmes grozījumus, Zatlera reakcija nav skaidra

Referendumā par Satversmes grozījumiem vajadzīgais balsu skaits nav savākts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas