Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti: Satversmes grozījumi strādās arī tiešā veidā neiedarbināti

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lurike
L
Dod Dievs drosmi izmantot iespējas, kad tās būs vajadzīgas - citādi atkal sāksies kašķis- ne tas deguns paaicināja, ka tik nepaliekam pavisam bez kungiem, u.t.t
xxx3
x
Loti pareizs lemums, labak dot tautai iespeju atlaist uzticibu zaudejoso saeimu neka beztiesigai tautai vardarbigi demolet saeimas namu. Sis ir viens no pareizakajiem likumiem pedejos gados.
strap citu
s
Rīcības partija jau 2006. gada vēlēšanās CVK iesniedza programmu ar tautas tiesībām atlaist - un, skat, ideja ir guvusi atbalstu:))
Человек
Ч
"Satversmes grozījumi strādās arī tiešā veidā neiedarbināti" - Любимая латышская идея, чтобы что-то, приносящее им пользу, происходило само собой, без всяких усилий с их стороны. "У латышей есть мечта":-) Чтобы деньги сами собой им в руки падали:-) Только за то, что они - латыши:-)
tas ir latviešu valodā?
t
grozījumi strādās neiedarbināti?
ekonomistam
e
tada jau ir taaa daza laba latviesa dumjaa domasana, ja kaut ko pirms 100 gadiem izdarijis, par to vinu slavesim nakamos 100 gadus, kaut vai tas cilveks visu tautu butu nodevis, bet slavesim tik nost!
ekonomistam
e
Nu atd buco to Imkas pakalu!!!!! Un ko tad vins tadu gan valsts laba izdarijis??? Visus gadus kops sedejis saeima - absolutu nulli!!!!!!!!!! bet buco vien, jo tads bucotajs vien esi!
dzeris - ekonomists
d
Es ar to tavi Imku tādu, kāds viņš tagad kļuvis, pat uz blakus poda nesēstos, ne tikai blakus nestāvētu. Pat bībelē ir teikts - netaisi sev elkus, vai kā līdzīgi, tev to pašu iesaku.
Ritvars
R
Strādā cilvēki, nedzīvi jēdzieni (piemēram, Satversmes grozījumi) darbojas.
ekonomists
e
Kādreiz tevi par kaut cik sakarīgu cilvēku uzskatīju, kurš tikai nomaldījies pa nepareizo taku. Taču, ja tu atļaujies uzbraukt cienījamam maķsliniekam, kurš latviešu tautas labā darījis simt, ja ne tūkstoškārt vairāk kā tu, tad esi vien nožēlojams perdelis, kurš atbilst savam nikam. Ko esi izdarījis, lai Imkam kaut blakus stāvētu? Nokaunējies būtu, nožēlojamais sīkmani!
dzeris - Brāzma 13.12
d
Varbūt bija kaut kādā senā pagātnē, cilvēki, kā visi redzam, mainās, it sevišķi, kad uzturas varas tuvumā, un, parasti, uz slikto pusi.
to Brazmai
t
Cheka zinadama Kalnina vajibu uz sievietem, piespeleja spiedzi bruncos, un si "milestiba! turpinajas daudzus gadus.......naivie
to Brazmai
t
Ka tad neliecas?!!! Kur tad Kalnins padomju laikos dabuja amerikanu bruuti??
cukmens rulle
c
man jau liekas ka naakotnee nevajadzees izmantot shos groziijumus, jo taadi cuukas kaa TuuPlisti bija vairs nebuus
Brāzma
B
Kalniņš ir viens reti gudrs un zinošs vīrs, kurš neliecās ne krievu laika pretlatviskajiem vējiem, ne ārvalstu specdienestu uzpūstajām vēsmām mūsdienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKPERTI

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis:

“Vai šo mehānismu izmantos? Tā sajūta par Satversmi ir tāda, ka Satversme noteikti ir lieliski veidota 19.gs. juridiskās domas tradīcijās, bet izrādās, ka šodien ir robežsituācijas, kurās Satversme aizsargā vairāk sevi un valsti, bet bremzē attīstību un šur tur ievelk robežas demokrātijai. Satversmes grozījumu izmantošana patiesībā nemaz nav tik svarīga. Svarīgi ir, ka sabiedrība šo instrumentu var izmantot kaut vai teorētiski. Politiķi būs spiesti ar to rēķināties, tādējādi tas pildīs savu funkciju pat tiešā veidā neiedarbināts. Galu galā prezidents arī nekad nav rosinājis parlamenta atlaišanu, lai arī tādas tiesības ir dotas, bet par šiem jautājumiem ir ticis runāts.
Uzticības iegūšana nav īstermiņa process, tāpēc viens lēmums, kas bija it kā no sabiedrības iniciēts, bet tālāk stafetes kociņu, izmantojot savas amata priekšrocības, pārņēma prezidents tomēr neļauj apgalvot, ka šodienas lēmums mainīs sabiedrības attieksmi pret Saeimu.  Noteikti nē, zinot arī fonu par ekonomisko situāciju un prognozēm. Turklāt šis jautājums sabiedriskajā domā bija jau gandrīz izlemts, Saeima šodien pielikusi tikai pēdējo punktu.”

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers

“Uzskata, ka šo jautājumu politiķi ir pamatīgi sacūkojuši, ņemot vērā visus  izteikumus pēc augusta referenduma. Pirmkārt, partijas to solīja izdarīt ātri. Uzskatu, ka vēlētāju un šīs Saeimas attiecības Satversmes grozījumi nekā neietekmēs un uzticību tas varai nepalielinās. Tomēr pēc būtības referendums rezultātu ir sasniedzis. Kompromisu panākt ir izdevies arī politiķiem. Vai šis mehānisms tiks izmantots, redzēsim pēc nākamās Saeimas darba.”

Providus pētniece Iveta Kažoka

Saeimas pieņemtie Satversmes grozījumi nepalielinās iedzīvotāju uzticību parlamentam, taču, ja grozījumi valsts pamatlikumā nebūtu pieņemti, tas saasinātu iedzīvotāju neticību likumdevējam. Tas nedos uzticības punktus, jo Saeimai nebija īpašas izvēles šajā jautājumā pēc Zatlera izteiktā ultimāta. Taču Satversmes grozījumi ir kā "spēcīga runga" un "institucionalizēts Damokla zobens" pār deputātu galvām, deputāti būs motivēti domāt par to, lai sabiedrībā neveidotos "nelabvēlīga augsne". Pastāv iespējas Satversmes grozījumos paredzētās vēlētāju tiesības nākotnē arī izmantot, ja nākamās Saeimas darba stils nemainīsies.

* ekspertes teiktais aģentūrai LETA


Politologs Andris Runcis

Saeimas popularitāti tas neietekmēs, jo parlaments lēmuma pieņemšanā nebalstījās uz sabiedrības reakciju, bet reaģēja uz prezidenta ultimātu. Labojumi tika pieņemti gariem zobiem, lai saglabātu savas vietas. Tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu ierosināšanai ir nepieciešamas lielas finanses, kas varētu būt par šķērsli procedūras uzsākšanai.

*eksperta teiktais aģentūrai LETA



DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Zatlers pieprasa grozīt Satversmi, citādāk rosinās Saeimas atlaišanu


Prezidents deputātiem pārmet bezdarbību

Valdošie nesola ātrus Satversmes grozījumus, Zatlera reakcija nav skaidra

Referendumā par Satversmes grozījumiem vajadzīgais balsu skaits nav savākts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas