Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eksperti: valdības atbalstītais budžets apdraud attīstību

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Arturs-pensionars
A
LB kautko nesaka.Skat,ASV iemet paradu izpirksanas katla -- 700 miljardus USD, Vacija - 400 miljardus eiro,citi ES vel tikpat,tatad runa par 1,2 -- 1,5 triljoniem.Vai tad tas nav Budzeta deficits?Nu ja,ASV arejais parads jau ta ir 14,4 triljoni,tatad 110 % gada IKP,ASV hipotekara tirgus apjoms 12 triljoni... Vacijas finansu ministrs teic,ka par budzeta sabalansesanu varesot runat 2011-2012.gados. Manuprat tiek jauktas pie mums divas vai pat vairak problemu. Budzets un parvaldes aparats,tas viens un atseviski. Budzets un makroekonomiska izaugsme,kautkas cits. Komercbanku aiznemsanas un maksajumu problemas pilnigi kas cits. Latvijas bankai pasreizeja bridi nav jamekle darga nauda aiz robezam,bet gan kopa ar Saeimu japienem lamums par ,teksim 300-500 miljonu latu emisiju izvetojot tos vienigaja latvijas valsts komercbanka uz ,teiksim,30 gadiem par nieka 4,5-5%,bet varbut sekot japaniem un noteikt 0,75 gada procentus plus inflacijas segsanas peldoso likmi.Tad miljonus 200 virzit celu buvei,bet otrus 200 parejai infrastrukturai,tstajot vel 100 mln.eksporta veicinasanai. Nedrikst pielaut resursu apesanu,jo ta lidz sim musu lielaka nelaime. Darba alga jacel tikai uz isrades rekina razosana un pakalpojumu sfera,savukart skolotaji,policisti,ugunsdzeseji var sagaidit pielikumus tikai tad,kad kad aug IKP un budzeta ienakumi. pedejais ,visur satraucas par zinatni,piem.,Obama sola 150 miljardus energetikai,tai skaita 45 jaunu atomstaciju celtniecibu. McCain-s sola 250 miljardus ASV online izglitibas sistemai... Vai musu valdibai un parlamentariesiem nebutu par to jadoma.
l'avocate
l
nē, man cits patīk: veselībai +4,5, bet atpūtai, kultūrai un relīģijai +13,9, kā vienmēr "muļķu zemē" galvenās prioritātes Dziesmu svētki un rai-di-ridi-ralala... Khe... tauta prasa maizi, vīnu un izrādes. Sociālā aizsardzība +344, kka nejutam mes to, kur normāli bērna pabalsti? tos 8Ls varat iebazt sev p@kaļā!
targash
t
Pieaugums valsts pārvaldei, tas ir vispar pi....
targash
t
Aizsardzība mums ir svētā govs:(
targash
t
Koķe zinātni apcirpa. Interesanti, kam paredzēti +7,9 milj., olimpiāde beigusies, hoķis notiks tuvāk.
Marika
M
grūtajos laikos tiešī NBS spēki ir jāmodernizē un arī karavīru darbība starptautiskajās operācijās ir jāfinansē vēl vairāk. tas laikam dos papildus stimulu Latvijas ekonomikai. sviests.
Ieva
I
Man vislabāk "patīk" tas pieaugums soaciālajai aizsardzībai- pa priekšu sataisa sūdus, un pēc tam pametīs cietušajiem pa drupačiņai. Kāpēc reliģijai vispār kaut kas jādod arī nesaprotu, jo, cita lieta kultūra- un dod taču lielajiem un varenajiem, kas slavina Latvijas vārdu pasaulē, nevis, piemēram, Mildiņas fizkultūriešu biedrībai. Tāpat nesaprotu, kāpēc valsts pārvaldei ir pielikts vairāk, nekā visai milzīgajai veselības aprūpei-vārdu sakot sviests.
zvirbulēns
z
Kāda "Diena", tādi arī viņas "eksperti" :))) Muļķīgā avīze dara vsu, lai Latvijai būtu sliktāk, protams, Zviedrijai tas ir izdevīgi un Diena kā reizi ir zviedru avīze :((((
Ojārs
O
Es te saskaitīju 4 ekspertus - Slakteri, Kehri, Strazdu un Grāvīti. Muld un biedē viņi mūs bezjēgā, it īpaši jau tas Grāvītis. Aizņemties 700 mijonus Latvijā neviens negatavojas un to arī nevajag! To ne tikai var, bet arī vajag darīt ārzemēs. To nākamgad darīs gan Lietuva, gan Ungārija, gan Polija, gan... Kāpēc gan mēs to nevarētu izdarīt?! Un kehrim nevajadzētu bažīties, ka uzņēmējiem valdības aizņemšanās atņems līdzekļus. Gluži pretēji - valdība aizņemoties ārzemēs, valstī iepludinās sistēmā naudu, kas caur budžeta iestādēs strādājošo algām un iepirkumiem nonāks pie uzņēmējiem. Arī Latvija Bankā nonāks valdības ārvalstīs aizņemtie EUR, kurus tā vēlēsies konvertēt LVL, lai veiktu budžetā paredzētos izdevumus. Tās ir muļķības, ko gvelž Dienas pieaicinātie eksperti!
Jans
J
Priekšlikumi ir no ne par ko atbildību nenesošiem. Kad esi amatā un redzi visu kopskatā, tad ir pavisam cits redzējums. Piekrītu, ka naudas nelietderīgs tēriņš ir milzīgs. Pasakiet, kā panākt, ka uzņēmumu padomēs samazina liekēžu skaitu, atlikušajiem maksā tikai teiksim sešas minimālās algas mēnesī? Kā izkvēpināt no siltām vietām draugu draugus un vajadzīgus cilvēciņus? Valsts pasūtījumi un tā vēl un vēl. Kā dabūt cauri radikālus lēmumus, ja katrai partijai ir savas intereses? Kamēr nebūs Ulmaņlaika diktatūra, vai saeimā mazāk par četrām partijām - neceriet uz valsts interesēs pieņemtiem lēmumiem. Godmanis jau var gribēt, bet laipošana koalīcijā noņem asumu jebkurai vēlmei.
a
a
Ja iekšējos lidojumus nedotētu, tad arī otrai klasītei sanāktu brīvpusdienas uz Ventspils reisa rēķina un trešai klasītei uz Liepājas reisa dotāciju rēķina.
zvirbulēns
z
Kur te ir tie eksperti ?
Ne-ekonomists
N
Sfēras ar kurām varam paaugstināt IKP: IT sektors, zinātniskā pētniecība, maza mēroga ražošana ar augstu pievienoto vērtību (piem. elektroniskas iekārtas) un finansu sektors. Kā valdība var to veicināt? Tiešais atbalsts, moderna nodokļu sistēma un nepieciešamā infrastruktūra. Izaugsmei jāsakārto izglītības sistēma lai gatavotu darba spēku šiem sektoriem. Paraleli ir jāsakārto veselības un tiesu sistēmas lai izveidotu sabiedrību, kurā iespējams bremzēt smadzeņu noplūdu un iespējasm pievilināt jaunu talantu. Bet tie jau sapņi. Post-padomju Latvijā prioritātes ir trānzīts no Krievijas un pensionāri...
Senais
S
Pieņemt jau var arī budžetu ar pārpalikumu, tomēr cāļus skaita rudenī, tāpēc svarīgi ir nevis pieņemt, bet ppildīt. Par Lietuvu var šaubīties, bet Igauņi, kārtējo reizi, smagi noblefos, ja patiešām savu prognozi nemainīs. Reiz bija Latvijā pieņemts bezdeficīta budžets, bet, nez kāpēc , šī prakse ilgi neturpinājās. Bet tā triviāli secinot, nelaime slēpjas pacietības deficītā, visiem, vai gandrīz visiem. Un to var saprast, kad tik ilgus gadus no tik daudz kā nācies atteikties, zinot ko patērē citi citur un nemaz ne tik tālu no mums.
Alma
A
Kāpēc jāatbalsta tik nerentabls pasākums, kā iekšējie lidojumi uz Liepāju un Ventspili? Ja šlesera godkārei vajag, tad lai maksā no savas kabatas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Ja Saeima palielinās budžeta deficītu, Godmanis demisionēs


Cerības uz algu pieaugumu tikai pedagogiem un medmāsām


Lemjot par budžetu, ZZS ministri neatbalsta investīciju sarakstu


Kas mainīsies sociālajā jomā


Minimāla mēneša darba alga pieaugs no 160 līdz 180 latiem, bet minimālā stundas tarifa likme būs 1,083 lati

Ar nodokļiem neapliekamā algu daļa tiks palielināta no 80 līdz 100 latiem. Katra strādājošā mēnešalga līdz ar to pieaugs par 5 latiem.

Piemaksa pie vecuma pensijas paaugstināsies no 40 santīmiem līdz 70 santīmiem par katru līdz 1996.gadam uzkrāto apdrošināšanas stāža gadu.

Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu paaugstināsies no 50 līdz 75 latiem.

Pabalsts invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, paaugstināsies no 100 līdz 150 latiem.

Sociālā nodrošinājuma pabalsts invalīdiem kopš bērnības palielināsies no 50 līdz 75 latiem.

No 40 līdz 70 latiem paaugstināsies stipendija bezdarbniekiem profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas laikā.

No 25 līdz 35 latiem paaugstinās bezdarbnieku stipendiju neformālās izglītības ieguves laikā.

Attaisnoto izdevumu limits par ārstniecības un izglītības izdevumiem (par ko var saņemt daļu no pārmaksātā ienākuma nodokļa) tiks paaugstināts no 150 līdz 300 latiem

Avots: Labklājības un Finanšu ministrija

2009.gada budžetā paredzētas nodokļu izmaiņas uzņē

2009.gada budžetā paredzētas nodokļu izmaiņas uzņēmumiem

Ar ienākuma nodokli netiks aplikta peļņa no pamatlīdzekļu pārdošanas, ja to vietā 12 mēnešu laikā tiek iegādāts jauns līdzīgs pamatlīdzeklis. Piemēram, ja uzņēmums pārvieto ražotni uz "lētākām" teritorijām vai pērk jaunas iekārtas.

Uz pieciem gadiem tiks pagarināta īpašā pamatlīdzekļu norakstīšanas kārtība jaunām ražošanas tehnoloģijām (no 2009.gada līdz 2013.gadam), piemērojot koeficientu 1,5.

Ja uzņēmums daļu peļņas iegulda pašu kapitālā, apliekamais ienākums tiks samazināts par nosacītu kredītprocentu summu, kāda uzņēmumam būtu jāmaksā par līdzīga apmēra aizņēmumu.

Tādiem nemateriāliem ieguldījumiem, kuru rezultātā tiek reģistrēts patents vai preču zīme, ieviesīs nolietojuma vērtības palielinošo koeficientu 1,5.

No pieciem uz astoņiem gadiem tiks pagarināts zaudējumu pārnešanas laiks, jo nozīmīgus ieguldījumus ražošanā piecos gados nav iespējams atpelnīt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas