Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperts: 25 m aizsargjoslas noteikšana ap Saeimu skar cilvēktiesības

Lai laikus novērstu iespējamos apdraudējumus, ap Saeimas ēku kompleksu plāno veidot 25 metrus platu aizsargjoslu, paredz Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais noteikumu projekts, kas ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē.

Pašlaik ap Saeima ēku kompleksu nav aizsargjoslas.

Aizsargjosla, pēc AM domām, jāveido, "lai laikus identificētu riska faktorus un novērstu iespējamos apdraudējumus, kas var izvērsties par rupjiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, veiktu preventīvos pasākumus un nodrošinātu, ka netiek apdraudēta valsts funkciju un uzdevumu izpilde, kā arī garantētu cilvēku un viņu īpašuma drošību ārkārtējos gadījumos".

Aizsargjoslu plānots veidot ap visām piecām Saeimas ēkām - galveno ēku, kā arī Saeimas frakciju un komisiju ēkām.

Aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem bez saskaņošanas ar Aizsardzības ministriju ir aizliegts, piemēram, celt teltis un kurt ugunskurus, rīkot publiskus pasākumus, tostarp sapulces, gājienus un piketus, novietot mehāniskos transportlīdzekļus un traktortehniku vai citu tehniku. Pastāv arī citi aizliegumi, kurus regulē atsevišķi noteikumi.

Par noteikumu projektu vēl jālemj valdībai.

Jau vēstīts, ka šogad 13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 000 iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi, pudelēm un citām drazām. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti, gan karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

(papildināta ar eksperta teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTS:

Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits:

Šobrīd nav skaidrības, kāds būs mehānisms Aizsardzības ministrijas atteikuma pārsūdzēšanai, līdzīgi kā  tiesā var pārsūdzēt pašvaldības atteikumu saskaņot pasākumu. Nav skaidrs, kad tiesa varētu atteikumu izskatīt un kādā laika termiņā tam jānotiek.

No juridiskā viedokļa aktuāls ir jautājums par ierobežojuma samērīgumu. Mērķis ierobežojumu noteikšanai ir nopietnu sabiedriskās kārtības pārkāpumu novēršana, kas ir leģitīms un atbalstāms. Taču aizsargjoslas noteikšana pati par sevi nevar novērst nopietnu kaitējumu, kāds, piemēram, tika nodarīts 13.janvārī pēc pasākuma, kas norisinājās citviet – Doma laukumā. Tā vietā aizsargjosla vistiešākajā veidā ierobežos pulcēšanās un vārda brīvību, kuru izpausme pie Saeimas ēkas ir kļuvusi par Latvijas demokrātijas procesa regulāru un apsveicamu sastāvdaļu.  Ikdienā tas atsauksies uz piketu rīkošanu pie Saeimas.

UZZINI VAIRĀK


Aizsardzības ministrijas iesniegtie grozījumi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas