Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eksperts: Bailes no krievu valodas nes valstij zaudējumus

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ilmars
I
Un atkal tas latviešiem raksturīgais: "...no vienas puses tā, no otras šitā..." Bet kādēļ ne angļu jeb zviedru plūsmu? Bet varbūt leišu jeb estiņu? A ja ivritu? Varbūt vienīgi žīdi spētu glābt mūsu ekonomiku?
Edmunds Kance
E
Latvijā runāsim latviski un punkts!
latviešu studente
l
tagad jau ir spiediens uz latviski runajošajiem studentiem.. rtu-pat pasniedzeji nodarbibas dažkārt pasniedz krievu valodā.. interesanti, ka valsti izveidojusies situācija, ka tiek diksriminēti latviešu valoda runājošie.. tāpēc domāju šāds solis pasliktinātu vēl šo situāciju, kāpēc tad nevar orjentēties uz rietumiem, angļu valodu.. tā ir veco buku padomiskā domāšana.. reāli mūsdienās daudzi jaunieši nemaz krievu valodu nezin.. it īpaši tie kas nākuši no latviskākiem rajoniem..
Troll
T
Eksperts Vilks gluži labi zina, ka no ekonomiskā viedokļa mazas un vidēja lieluma tautas nav ekonomiski izdevīgas. Tāpat ekonomiski neizdevīga ir mazu un vidēju valstu pastāvēšana, mazu un vidēju valodu saglabāšana. Tāpēc vislabākais, iespējams, Vilkaprāt, būtu PSRS atjaunošana, bet tas vairs nav iespējams. Reālāk ir atjaunot rusifikācijas politiku valstiskā līmenī, Latvijai kļūstot par Krievijas ekonomisko un politisko piedēkli, un neatkarības zaudēšana de jure nemaz nebūtu vajadzīga. Tā sakot, Vilks paēdis un... tā tālāk. No kazas gan būs palikusi tikai āda. Bet vai kazas āda ir vai nav kaza? Vai Latvija, kur atkal dominēs krievu valoda, vairs būs Latvija? Toties Rīga varbūt atkal kļūtu par vienu no Krievijas ekonomiski spēcīgākām pilsētām, kā tas bija krievu caru un sovjetu laikos, vai ne, Vilka kungs? Sūds par bitēm, ka tik medus!
Brrr
B
Ar tādu "ekspertu" tikai purvā var iebraukt.
@
@
Kas ir tik un tā? Tā jau var aizrunāties arī līdz kokaīna tirdzniecībai, ar to tik un tā!
žoržs
ž
nu netēlo muļķi un neiekarsti, runa ir par cita veida pārdošanu. Kāpēc tad Latvijas Nacionālā opera iestudē visādus krievu gabalus? Tāpat - JRT - ar savu Sorokina gabalu. - Pierādās, ka šādu materiālu itinveiksmīgi var tirgot rietumos, latvieši šai gadījumā veiksmīgi uzstājas kā krievu kultūras piejaucētāji, tulkotāji un izplatītāji. Ja jau paši savas unikālās vērtības, kas interesētu citus, radīt nevar, tad kāpēc lai nepārdotu tālāk citu radīto?
žoržs
ž
balalaikas jau laikam diezko atrodamas nav vis, bet tik un tā tāds vidusmēra vācu tūrists te labprāt to nopirktu. Tāpat kā matrjoškas, ikrus, krievu mūziku utt. Latviešu īpatnība ir tā, ka viņi negrib ieraudzīt savu vietu un nišu šai tirgū. Paši jau neko daudz neražo, bet to ko varētu veiksmīgi pārdot - no tā atsakās, par to ar runā Vilks. Un viņa vienīgā nelaime tā, ka gandrīz neviens cits latvietis (izņemot tādus, kā Šlesers) izliekās viņu nesaprotam.
Dix
D
Bazjas ka Vilks ir stulbenis. Krievu valoda nav Eiropas Savienibas oficialaa valoda, krievu profesoriem nav nekada sakatra ar Eiropu. Un nav ne mazaka velme redzet Rigas ielas shinhedus no Krievijas - kuri te studetu. Universitatem ir visas iespejas sadarboties ar Eiropas skolam un veidot plusmas anglu valodaa. Igaunijaa lielaka dalja skolu piedava ari kursus anglu valodaa.
antivilks
a
Vilks ir aizmirsis, ka ekonomikā ir nepieciešama vispārēji pieņemta saziņas valoda un vienota kultūra. Mums jau tā ir problēmas Latvijā ar šo. Ja pieļausim vēl lielāku krievu valodas īptsvaru, mēs radīsim īstu divvalodu kopienu. Šodienas latviešu jaunieši nemāk krieviski. Un 'tas ir pareizi, labāk lai mācās angliski un vāciski runāt, noderīgāk būs pasaulē. Bet tas nozīmē, ka ja mums būs kievu jaunieši, kas nemāk latviski, tad mēs iegūsim disfunkcionālu sabiedrību. Kāda būs šādas sabiedrības ekonomiskā izmaksa? Liela, daudz lielāka kā ieguvums no dažiem apšaubāmas kvalitātes Krievijas mācībspēkiem. Bez tam es brīnos, kāpēc jūs visi domājat, ka Krievijā ir kaut kādas baigās universitātes ar supermācībspēkiem. Cik man zināms, izņemot vienu augstskolu, pārējās nekādos pasaules topos netiek un Latvijas augstskolas kotējas labāk. Bet mūsu REA gan ir pasaules topos, krietni augstāk par visām Krievijas augstskolām. Vilks parasti runā prātīgi, bet šoreiz sarunāja dumjības.
interesanti
i
Kas, lūdzu, klausīsies šīs "vērtīgās" lekcijas Latvijas augstskolā? Pirmā svešvaloda skolās ir angļu. Latvijas jaunieši lielākoties krievu valodu vairs nepārvalda!
Sirmā žurka
S
Dažs par naudu varētu ne tikai mātes valodu, bet arī māti pārdot. Un otrajā gadījumā 'navars' būtu vēl 'krutāks', ne?
cita lapsa
c
Vienkārši apbrīnojami, cik ātri latvieši ir gatavi pārdot savu valsti, atteikties no valodas un citām vērtībām, ko sūri un un grūti ir izveidojuši mūsu iepriekšējās paaudzes! Skumjākais ir tas, ka to saka nevis kāds interfrontes kādreizējais atbalstītājs, bet latviešu "puika". Nepiekrītu, ka krievu valoda būs vienīgā, kas radīs šeit uzplaukumu vai palīdzēs attīstīt Rīgu par izglītības centru. Šāda pieeja vēl vairāk saasinās integrācijas problēmas, jo būs kā agrāk, padomju laikā - latvieši visi būs spiesti zināt krievu val., bet krievi runās tikai savā dzimtajā. Latvija ir vienīgā teritorija zemes virsū, kur latviešu valoda ir valsts valoda un pie tā arī vajadzētu palikt. Pašiem to kopt un pašiem runāt ar iebraucējiem, lai viņi ir spiesti to iemācīties, pretējā gadījumā, viņiem tā nekad nebūs atraktīva. Tāpat kā braucot uz citām valstīm tiek respektēta viņu valoda un kultūra, tāpat ir jārespektē arī latviešu. Ja nevar to pieņemt, tad tās jau ir iebraucēja problēmas un varbūt tad nevajag te tā mocīties...
@
@
Tā intereses pēc, kur tad ir tās balalaikas atrodamas?
@
@
Muļķības. Krievu valodas te jau ir pārpārēm par daudz. Pie tam, tā zemākā līmeņa valodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas