Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ērču inficētība šogad nav augsta

Ērču inficētības līmenis šosezon Latvijā ir 5,7%, liecina Latvijas Infektoloģijas centrā veikto izmeklējumu rezultāti, lai arī siltās ziemas dēļ Latvijā ērču šogad ir vairāk nekā citus gadus.

Latvijas Infektoloģijas centra speciāliste Velga Ķūse aģentūrai BNS pastāstīja, ka šosezon Infektoloģijas centra virusoloģijas laboratorijā izmeklētas 1392 ērces, no kurām inficētas bijušas 80, kas liecina, ka ērču inficētības līmenis šosezon ir 5,7%. Salīdzinājumā ar citiem gadiem inficētība nav augsta, ņemot vērā, ka 2005. un 2006. gadā tā sasniedza 15%.

Piesūkušās ērces šosezon Infektoloģijas centrā noņemtas 429 cilvēkiem, bet imūnglobulīns ievadīts 331 cilvēkam, no kuriem 58 bijuši bērni, kam šī procedūra ir bez maksas.

Pašlaik Infektoloģijas centrā ārstējas viens pacients ar ērču encefalītu un viens - ar Laima slimību, savukārt no centra izrakstīti trīs cilvēki, kas slimojuši ar ērču encefalītu, un desmit, kas slimojuši ar Laima slimību. Šosezon centrā ambulatori ārstējušies 189 Laima slimnieki.

Efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no ērču encefalīta, ir vakcinēšanās. Speciālisti norāda, ka ērces nekrīt no kokiem, bet krūmainās vietās un nekoptās pļavās nokļūst uz cilvēku apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā. Tādēļ apģērbs ir jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt.

Pēc pastaigas rūpīgi jāapskata ķermenis, apģērbs, īpaši kājas, kā arī jāizsukā mati un jānomazgājas. Var lietot ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, taču speciālisti norāda, ka tas nepasargās, ja nebūs pareizi pielāgots apģērbs.

Ērces mājās var ienest ar mežā noplūktām puķēm un zariem. Piesūkusies ērce jāizņem pēc iespējas ātrāk.

Kopš 2003.gada Latvijā reģistrēti 12 letāli gadījumi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas