Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Estrāde gaida balsu tūkstošus

Skanīgums un ērtības — guvumi no 9 miljonu latu vērtās rekonstrukcijas

"Katru reizi es gaidu atkal no jauna to lielo sajūtu. Man ir ārkārtīgi svarīgi redzēt dalībnieku acis — šis atdošanās brīnums, kad katrreiz viņi atdodas Latvijai un dziesmām," saka Dziesmu svētku virsdiriģents Romāns Vanags. Pie balsu tūkstošiem viņa ausis jau pieradušas, taču šogad pirmo Dziesmu svētku mēģinājumu estrādē viņš gaida ar lielu nepacietību. Mežaparka Lielā estrāde uzposta tā, lai skanējums būtu labāks nekā iepriekšējos gados. Bez ausīm dzirdamām pārmaiņām gan svētku dalībnieki, gan skatītāji redzēs un sajutīs arī citas. Uzlaboto estrādi svinīgi atklāja trešdien.

Bez radio efekta


"Reizēm ir tā, ka tas, ko gaida, neatbilst izdarītajam, bet šoreiz ir iznācis veiksmīgāk, nekā gaidījām. Pateicoties profesionālam akustikas ekspertam Andrim Zabrauskim. Viņš izmantoja tehnoloģijas, ko parasti neizmanto ārā, bet iekštelpu akustikai," saka R.Vanags.

Maija beigās viņa vadībā vairāki kori pārbaudīja estrādes akustiku. "Skan labi. Ja 40 cilvēku stāv estrādes augšā un var dzirdēt pa visu estrādi, ko viņi dzied, tā ir laba akustika," uzsver R.?Vanags. Kristiāna Greitāne no jauktā kora DeCoro, kura piedalījās estrādes izmēģināšanā, stāsta, ka pēc estrādes akustikas pārbaudes kādi pieci koristi vēl uzkavējušies, tajā skaitā viņa, un izlocījuši balsis piecatā. "Arī pieci var piedziedāt," viņa priecājas. Tomēr nesalīdzināma esot sajūta dziedāt kopkorī: "Pats savu balsi nemaz vairs nedzirdi, bet visu kopā, un tad ir sajūta, ka esi kaut kas grandiozs un spēks tevī ir lielāks."

Iespējams, šajos svētkos skaņas pastiprinātāji netiks izmantoti vispār vai arī minimāli, un šoreiz būs tīra akustika un "nebūs nekāda radio efekta," spriež R.Vanags. Tādēļ viņš ar milzīgu nepacietību gaidot pirmo mēģinājumu, jo tad būs iespēja dzirdēt, kā uzlabotajā estrādē atbalsojās balsu tūkstoši.

Labāk skanēs ne tikai koru dziesmas, bet arī orķestra sniegums. Izveidota speciāla, jauna orķestra bedre. "Orķestris beidzot skanēs kā orķestris. Viņiem vairs nebūs, kā agrāk, jāspēlē teltī. Tur nevarēja to sajūtu dabūt," saka R.Vanags.

Jaunas ērtības


Estrādes uzlabojumi jūtami ne tikai ar ausīm. Veikti labiekārtošanas darbi, kā arī tādi, kas acīm nav redzami. Piemēram, pašai estrādes ēkai veikts konstrukciju noturības nodrošinājums, lai tā būtu izturīgāka.

Remontētas iekštelpas, ko gan redzēs tikai svētku dalībnieki, nomainītas arī iekšējās inženierkomunikācijas. Savukārt skatītāju ērtībām tapuši jauni soliņi. To izvietojums gan ir tāds pats, taču tie ir noņemami, un lielos koncertos skatītāji varēs stāvēt. Izveidots arī jauns žogs ar 11 vārtiem, no kuriem pieci būs paredzēti dziedātājiem, bet seši — skatītājiem.

Kopumā uzlabojumi estrādē izmaksāja vairāk nekā deviņus miljonus latu. Tos kopīgi sedza Rīgas dome un Kultūras ministrija. Estrādes rekonstrukcijas darbus veica SIA PBLC.

***

Vēsture


- Mežaparka Lielā estrāde uzcelta 1955.gadā, lai 21.jūlijā tur atzīmētu Padomju Latvijas 15.gadadienu un sarīkotu Padomju Latvijas III dziesmu svētkus.

- Estrādes autori — arhitekti Vladimirs Šņitņikovs, Gunta Irbīte un Karīna Dannenhirša.

- Atšķirībā no iepriekšējām estrādēm šo būvēja kā patstāvīgu celtni ar plašām sporta un izstāžu telpām. 1957.gadā tur atklāja LPSR Tautas sasniegumu izstādi.

- Lielajā estrādē satilpa 13 000 dziedātāju, skatītāju laukumā bija vietas 30 000 cilvēku.

- Pēc grandiozās estrādes atklāšanas Dziesmu svētki padomju laikā te notika 1960., 1965., 1970., 1973., 1977., 1980. un 1985.gadā.

Avots: Saulcerītes Vieses grāmata Mežaparks pilsēta priežu silā

***

Iespējams, nākamajos dziesmu svētkos jauna estrāde


Pēc Dziesmu svētkiem, iespējams, Mežaparka Lielā estrāde vēlreiz piedzīvos rekonstrukciju. Bet šoreiz tā tiks pamatīgi pārveidota. Rīga jau vairākus gadus plāno vērienīgu Mežaparka estrādes pārbūvi. Pērnā gada rudenī konkursā tika izvēlēta labākā estrādes pārtapšanas ideja — arhitekta Jura Pogas biroja un mākslinieku Austra, Ivara un Matīsa Mailīšu iecere.

Kā iepriekš stāstījis pats arhitekts J.Poga, lai projekts būtu latviešu sirdij tuvāks, idejas pamatā izmantots bērzu birzs motīvs. Birzs tiek atdarināta ar konstrukcijām, kas atgādina zarus un lapotni, ko veido grozāmi skaņu atstarojoša materiāla vairogi, prožektori un videoekrāni.

Paredzētas ne tikai vizuālas, bet arī praktiskas pārmaiņas. Arhitektu izstrādātais projekts paredz papildus esošajām 9000 koristu vietām, klāt vēl 6500 vietu, kā arī izveidot 31 200 skatītāju vietu, kas ir par desmit tūkstošiem vairāk nekā tagad. Paredzētas arī trīs orķestru bedres. Turklāt estrādi iecerēts izveidot tā, lai tā būtu daudzfunkcionāla — izmantojama lielkoncertiem, izrādēm, zaļumballēm, arī brīvdabas kino un pat kā slidotava. Proti, skatuvei būs skaņas atstarojošs stingrs iesegums, kas derīgs dejošanai, bet ziemā to var izmantot kā slidotavas ierīkošanas laukumu.

Vai tiešām jau nākamajos Dziesmu svētkos būs jauna estrāde, atkarīgs no tā, vai tai atradīsies finansējums, uzsver Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe. Viņš teic, ka jau šī Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija veikta tā, lai varētu turpināt arhitektu ieceri. "Tehniski ir iespējams jaunu estrādi pabeigt līdz jauniešu Dziesmu svētkiem 2010.gadā," saka J.?Dripe. Taču tas esot atkarīgs no finansējuma un no tā, cik ātri konkursa kārtībā atradīs būvnieku, kas veiks darbus. Pašlaik konkursā uzvarējušie arhitekti strādā pie tehniskā projekta. Aplēsts, ka nepieciešamie līdzekļi ieceres īstenošanai ir vairāk nekā 12 miljonu latu. "Tā būs politiskā atbildība, politiķu lēmums," uzsver J.Dripe, norādot uz pašreizējo ekonomisko situāciju valstī, kas varētu būs šķērslis estrādes pārbūvei. Pats J.Dripe gribētu, lai līdz nākamajiem Dziesmu svētkiem jaunā estrāde "ar labāku skanējumu" būtu gatava. Arī Dziesmu svētku virsdiriģents Romāns Vanags Dienai pauda viedokli, ka, lai arī estrāde ir uzlabota un tās akustika ir labāka, tā tomēr nav tik spēcīga, cik gribētos.

***

- Uzstādīti sānu sienu akustiskie paneļi

- Izbūvēta jauna simfoniskā orķestra bedre

- Novietnēm un ceļiem nodrošināts apgaismojums

- Izgatavoti jauni skatītāju soli, kuri ir arī noņemami. Kopumā būs 21 960 sēdvietu

- Izbūvēts jauns estrādes teritorijas nožogojums ar 11 jauniem vārtiem

- Izbūvēta autostāvvieta tehnoloģiskam, speciālajam, VIP transportam, papildus izvietotas stāvvietas 50 līdz 60 dziedātāju autobusiem un uzlaboti piebraucamie ceļi

- Virs dziedātājiem nomainīts jumta iesegums, nomainot to uz akustisku materiālu — akvapaneļiem

- Stiprinātas konstrukcijas. Vienlaikus uzstāties varēs ap 9000 dziedātāju

- Izbūvēta jauna dziedātāju pakāpienu hidroizolācija un siltumizolācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas