Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: ASV vēstniece iepazīstas ar amerikāņu militāro celtnieku Kurzemē paveikto

ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere trešdien apmeklēja Ventspili un Ventspils novadu, kur iepazinās ar ASV un Latvijas karavīru aprīlī un maijā paveikto, sagatavojot objektu jūras krastā Vārves pagasta teritorijā, kas tiks izmantots jūnijā plānotajās militārajās mācībās BALTOPS 2010.

Vēstniece piedalījās arī ar amerikāņu celtnieku spēkiem un līdzekļiem atjaunotā ugunsdzēsības un glābšanas torņa Ventspilī atklāšanā, kas tiks izmantots dzēsēju un glābēju treniņiem.

Džūdita Gārbere tikās arī ar Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Vītoliņu, ar kuru pārrunātas ASV vēstniecības Latvijā un Ventspils turpmākās sadarbības iespējas kultūrā un dažādu objektu atjaunošanā, bet pēcpusdienā viņa ciemojās Pārventas bibliotēkā, kurai dāvināja amerikāņu grāmatu kolekciju Library of America. Militāro mācību laikā amerikāņi veiks iekšējās atjaunošanas darbus arī Ventspils bērnu namā Selga.

ASV vēstniece Latvijā skaidroja, ka tāda ir amerikāņu militāro spēku un diplomātijas prakse pasaulē — valstīs, kur viņi strādā, būvē vai uzturas, veikt arī kādu labu darbu vietējās infrastruktūras sakārtošanā un kultūras apmaiņas veicināšanā.

Diena.lv jau ziņoja, dažus kilometrus uz dienvidiem no Ventspils pilsētas robežas, norokot kāpu deviņu metru platumā un ap 50 metru garumā, 24 ASV militārie celtnieki divu mēnešu laikā ierīkoja betonētu uzbrauktuvi. Tā būs vajadzīga desanta izsēdināšanai, kas jūnijā notiks starptautisko Jūras spēku mācību BALTOPS 2010 ietvaros. Mācībās piedalīsies ap 500 militārpersonu no vairāk nekā desmit valstīm. Pārsvarā tās notiks jūrā, bet desanta izsēdināšana paredzēta pa jaunuzbūvēto uzbrauktuvi.

Var atzīmēt, ka uzbrauktuve atrodas līdzās betonētajam laukumam, ko savulaik kāpās bija ierīkojuši padomju militāristi. Kā uzbrauktuvi, tā laukumu pēc mācībām paredzēts izmantot civiliem mērķiem, vietējā vara apsver iespēju to piedāvāt atpūtnieku, jūras glābšanas dienesta, tūrisma un zvejnieku vajadzībām.

Objekta tapšanas gaitā amerikāņu militārie celtnieki cieši sadarbojušies ar Zemessardzes 46.bataljona karavīriem, kuru dislokācijas vieta atrodas pavisam netālu no jaunuzbūvētās uzbrauktuves, palīdzējuši labiekārtot bataljona teritoriju.

Objekta celtniecības gaitā vairākkārt izskanēja bažas, ka kāpas norakšana apdraud vides saglabāšanu, tur tiek iznīcināti vērtīgi biotopi. ASV vēstniece ar sapratni vērtēja šādas aktivitātes un atzina, ka tas liecina par vietējo iedzīvotāju ieinteresētību nosargāt dabu un līdzīgi rīkojas arī viņas valsts zaļās kustības aktīvisti. Viņa atgādināja, ka iejaukšanās dabā ir samērojama ar militārajām mācībām izvirzītajiem mērķiem, turklāt Latvijas uzņēmēji objekta tapšanas gaitā saņēmuši pasūtījumus par būvmateriālu piegādi vairāku simtu tūkstošu latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas