Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Gaismas pils būvniecība krīzes laikā

Trešdien notiek sabiedrības par atklātību Delna organizēta diskusija par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību - kā ekonomiskās krīze ietekmēs iepriekš plānotos būvniecības termiņus un izmaksas.

Gaismas pils būvuzraugs Hill International pārstāvis Pīters Sokets izteicās, ka tikai nākotnē varētu pārskatīt apdarei izmantojamo materiālu izvēli, lai ietaupītu naudu. Kā raksta db.lv, atsaucoties uz diskusijā teikto, šobrīd to nav lietderīgi darīt divu iemeslu dēļ: pirmkārt, projektā paredzētie materiāli ir arhitekta izvēlēti, kas labi iederas projektā un ēkā, turklāt projekta pārstrāde izmaksātu 10 - 15% no projektēšanas izmaksām, tādējādi ietaupījums būtu niecīgs; otrkārt, apdares materiālu iestrāde ēkā paredzēta tikai pēc diviem gadiem, tāpēc pašlaik par to spriest esot pāragri.

Savukārt diskusijas dalībnieks neatkarīgais inženieris Sergejs Meierovics norādīja, ka nav normāli, ka Gaismas pils celtniecības tāmē ir iestrādātas durvis par 890 - 1400 latiem, dārgas granīta plāksnes, gaismas ķermeņi no 200 - 6000 latiem, kā arī spoguļi par 155 latiem/kvadrātmetrā. Viņš sacīja, ka pašlaik šo materiālu cenas par mazumtirdzniecībā ir krietni zemākas.

Tāmju pārskatīšana ved pie līguma apturēšanas un būvdarbu kavēšanas, komentēja kultūras ministrs Ints Dālderis (TP). Neesot tik vienkārši veikt izmaiņas projektā, jo esošajiem materiāliem esot arhitektoniskā vērtība, arī ēkai kopumā ir simboliska vērtība un tā nebūšot tikai grāmatu krātuve. Viņš arī piebilda, ka neesot tā, ka projektā paredzēti tikai visdārgākie materiāli.

Būvnieku pārstāvis Māris Saukāns sacīja, ka pašlaik diskusijām par apdares materiāliem vispār nevajadzētu būt, jo līdz to iestrādei vēl tāls ceļš ejams, turklāt dažu materiālu “izraušana no konteksta” nav pareiza un tāme jāskata kopumā. Apdares materiāli no kopējās tāmes esot 5% jeb aptuveni 6,5 miljoni latu vērtībā, turklāt tie paredzēti pēdējos būvniecības gados un pašlaik nekādu ietaupījumu nedotu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas