Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Karavīri atgriežas no Afganistānas

Latvijas 2. OMLT (padomnieku grupa) trešdien ieradās Latvijā pēc ļoti smagas misijas Afganistānā. Karavīri visu garo pārlidojumu ar nepacietību gaidīja nokļūšanu mājās. Vienības komandieris majors Ilmārs Lejiņš _Dienai _norādīja, ka ir iegūta milzīga militāra pieredze, taču vispirms viņš uzsvēra, ka vedot mājās vienību pilnā sastāvā.

Kopš karavīri izlidoja uz misiju Afganistānā, ieskaitot apmācības Slovēnijā un Vācijā, pagājis aptuveni gads. Beidzamās dienas karavīri vien to domājuši, kā par tikšanos ar saviem tuviniekiem. Ar saviem radiem viņi varēja satikties, kad bija pārbaudītas gan viņu somas, gan arī pārbaudīts viņu veselības stāvoklis.

Karavīrus Rīgas lidostā sagaidīja augstākā Latvijas armijas vadība, t.sk. Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs, kā arī aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS). Savās īsajās uzrunās atbraukušajiem 36 karavīriem un virsniekiem viņi vēlreiz pateicās par viņu milzīgo ieguldījumu Afganistānas misijā. No šīm visai lakoniskajām uzrunām atbraukušajiem karavīriem bija noprotams, ka ir ļoti grūti atrast atbilstošus vārdus, lai paustu novērtējumu karavīru paveiktajam. I. Lieģis arī pateicās medijiem, kuri uztur sabiedrības interesi par karavīru dienestu Afganistānā.

Šīs vienības pienākumi bija apmācīt afgāņu nacionālās armijas kaujas bataljonu. Taču praksē tas nebūt nenozīmēja atrašanos drošā apmācību laukumā. Lielākā daļa no OMLT vienības ar reizēm ļoti stūrgalvīgajiem afgāņu karavīriem nokļuva daudzās kaujas situācijās. Apmēram pusgada laikā tomēr izdevies afgāņu kaujas vienību padarīt par spējīgu veikt kaujas uzdevumus. Tas gan prasījis gana daudz upuru, jo šajā afgāņu bataljonā pusgada laikā gājuši bojā 19 karavīri, bet ievainoti 29. Savukārt latviešu vienībā divi virsnieki guva ievainojumus. Vienam no viņiem gan šī trauma bija salīdzinoši niecīga, savukārt otrs pēc ārstēšanās Vācijā un Latvijā atgriezās ierindā un šodien atgriezās mājup.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas