Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Latvijā darinātais vikingu kuģis dodas pāri Baltijas jūrai

Sestdien, 20.jūnijā, Latvijā būvētais vikingu kuģis no Andrejostas devās pāri Baltijas jūrai uz Zviedrijas krastiem. Iepriekš plānots, ka kuģis ceļā varētu pavadīt aptuveni trīs diennaktis. Kā skaidro projekta īstenotāji, Osebergship ir senākais atrastais Norvēģijas vikingu kara kuģis, būvēts 9.gadsimta sākumā un tas izmantots gan kā karaļa svītas reprezentatīvais transporta līdzeklis, gan uzbrukumos, gan arī kaujām nepieciešamo zirgu pārvadāšanai.

Savu jūras dzīvi kuģis noslēdza ierakts zemē, kalpojot par kapa vietu valdniecei Osai, no kā arī ņemts jaunā kuģa nosaukums. Kuģis atrasts 1904.gadā.

Kuģa komandas Klāvs Radziņ aģentūru LETA gan informējis, ka kuģis, kuru vēsturiski bija iesaukuši par Osa, neskatoties uz savu specifiku, 19.jūnijā tika reģistrēts Latvijā un ieguvis jaunu nosaukumu, kurš valodniecības ziņā visvairāk atbilst vēsturiskajam, - Asa un turpmāk kuģis arī šādi tiks saukts.

Kuģa izbūves projektu realizē SIA Kubuks ar norvēģu uzņēmēja Pēra Bjorkuma un latviešu amatnieku atbalstu. Ideja radusies 1990.gadā, tomēr tikai 2000.gadā sākts darbs pie skiču un rasējumu izstrādes. Savukārt 2007.gadā tika uzsākts praktiskais darbs pie kuģa būves.

Kā informējis K.Radziņš, svētdien veiksmīgi nokļūstot Roņu salā, kuģis jau noslēdzis ceļojuma pirmo posmu.

Lasītājs Viktors Saulītis portālam Diena.lv atsūtījis fotogaleriju, kurā aplūkojams kuģa ceļš no darbnīcas līdz Andrejostai un atiešana no Rīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas