Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Premjers dodas pēkšņā vizītē uz Afganistānu; eksperts: vizītē saredzams arī politisks aspekts

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) devies vizītē uz Afganistānu, vēsta laikraksts Diena. Intervijā laikrakstam viņš norāda, ka vizītes mērķis ir paust atbalstu Afganistānas stabilizācijai. Kontaktos ar Latvijas karavīriem un starptautisko spēku amatpersonām paredzēts uzsvērt Latvijas valdības apņēmību turpināt dalību miera operācijā.  Premjers arī norāda, ka Latvija nespers vienpusējus soļus karaspēka izvešanā no nemierīgā reģiona.

Premjera birojs informē, ka premjers Afganistānā ieradies trešdien no rīta. Šī ir pirmā reize neatkarīgas Latvijas vēsturē, kad valdības vadītājs apmeklē Latvijas Bruņoto Spēku starptautisko operāciju ārvalstīs.

Šodien Ministru prezidents V.Dombrovskis apmeklēja Latvijas lielāko kontingenta izvietojuma bāzi Afganistānā Meimanā, tikās ar tajā dislocētajiem karavīriem, kā arī vietējās Fārjābas provinces vadību, lai pārrunātu situāciju provincē, informē premjera preses sekretāre Līga Krapāne. V.Dombrovskis apmeklēja arī reģionālo ziemeļu pavēlniecību Mazārešarīfā.

Kopā ar V.Dombrovski Afganistānas vizītē delegācijas sastāvā iekļauti ārlietu ministrs Aivis Ronis, Aizsardzības ministrijas izpildsekretārs militāro spēju attīstības jautājumos, ģenerālmajors Raimonds Graube, Latvijas vēstnieks Afganistānā Igors Apokins, Ministru prezidenta ārlietu padomniece Solveiga Silkalna, Aizsardzības ministrijas politiskais direktors Jānis Garisons, Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne, NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos, pulkvedis Igors Rajevs.

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā premjeram plānota tikšanās ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju, kuras laikā tiks pārrunāta pašreizējā situācija Afganistānā, kā arī iespējamā Afganistānas prezidenta dalība gaidāmajā NATO parlamentārajā asamblejā Rīgā.

Vizītes laikā Ministru prezidents tiksies ar ISAF komandieri, ģenerāli Stenliju Makristālu. Plānots, ka V.Dombrovskis varētu apmeklēt arī Latvijas operacionālās sadarbības padomnieku grupu, kas apmāca Afganistānas armiju šīs valsts austrumos.

"Lēmumi par spēku atvilkšanu būs atkarīgi no situācijas Afganistānā, tie tiks pieņemti pēc konsultācijām ar citām valstīm, saskaņojot mūsu rīcību ar sabiedrotajiem. Spēkus izvedīsim tad, kad situācija NATO sabiedrotajiem ļaus to darīt. Latvija vienpusējus soļus nespers," uzsver V. Dombrovskis.

Iepriekš izsūtītā oficiālā premjera šīs nedēļas programma liecināja, ka no otrdienas līdz pat nākamās nedēļas ceturtdienai V. Dombrovskis atrodas ārvalstu vizītēs - uz Norvēģiju un Ķīnu. Afganistānas vizīte iepriekš nebija izsludināta.

(papildināta ar foto, Ž.Ozoliņas un N.Muižnieka viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs Andris Sprūds nenoliedz, ka premjera vizītē saredzams arī politiskais aspekts, jo vēlēšanas tuvojas un politiķi šādā veidā var sevi pozicionēt.

Tomēr viņš uzskata, ka visu nevar reducēt tikai uz priekšvēlēšanu tuvumu, jo jāraugās uz plašāku kontekstu. Pirmkārt, valsts augstāko amatpersonu ierašanās vizītēs pie karavīriem ir vispārpieņemts žests. Otrkārt, ir svarīgs arī starptautiskais konteksts - gaidāma NATO parlamentārā asambleja Rīgā, kā arī NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas apspriešana.

LU Sociālo un politisko pētījumu institūta vadītājs Nils Muižnieks uzskata, ka noteikti ir lietderīgi uzturēt saikni ar karavīriem, kas ir tālu no valsts un no kuriem daļa kalpojot ne tikai naudas dēļ, bet gan tāpēc, ka to uzskata par savu pienākumu.

Pēc N.Muižnieka domām, ir svarīgi raidīt signālu, ka misija Afganistānā ir ne tikai Aizsardzības ministrijas vai Ārlietu ministrijas, bet visas valsts jautājums. Viņš neuzskata, ka šo varētu traktēt kā priekšvēlēšanu gājienu, jo “nekādas lielas balsis par šo vizīti nevar iegūt, drīzāk tas ir svarīgi pašiem karavīriem”.

Ārpolitikas eksperte Žaneta Ozoliņa norāda, ka premjera vizīti Afganistānā vērtē "tikai pozitīvi". Latvijas starptautiskajās drošības prioritātēs Afganistānas jautājums esot “numur viens”, turklāt arī NATO līmenī tiek diskutēts par darbības Afganistānā kvalitatīvu uzlabošanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas