Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Riekstiņam skaudrs iespaids, apmeklējot Dienvidosetijas pierobežu

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš turpina divu dienu vizīti Gruzijā. Piektdien, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) novērotāju misijas vadītāju Hansjērgu Hāberu, vēlāk apskatot situāciju pie pašas seperātiski noskaņotās Dienvidosetijas republikas robežas, viņš guvis pārliecību, cik svarīga ir ES misija Gruzijā.

Personīgi M.Riekstiņam bijis skaudrs iespaids par izpostīto infrastruktūru, taču tajā pašā laikā viņš redzējis, cik lielā mērā gruzīni cenšas atturēties no vismazākās provokācijas, lai konflikts neatjaunotos. ES valstu novērotāji skaidri fiksējuši to, ka provokācijas nāk no Dienvidosetijas puses, kur bez osetīnu kaujiniekiem atrodas arī Krievijas armija. Pēc M.Riekstiņa vērtētā, šobrīd vienīgā objektīvā informācija par notikumiem šajā vietā sniedz ES novērotāji. Tas gan nenozīmējot, ka nav uzticības gruzīniem, taču esot vajadzīgs neitrāls vērtējums.

Uz Dienas jautājumu par zināmā mērā sensacionālo Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa paziņojumu vakar Maskavā, M.Riekstiņš atbildēja, ka ar zināmu izbrīnu var vērtēt to, ka atzīšana notikusi nevis Venecuēlā, bet vizītes laikā Krievijā. U.Čavess vakar pavēstīja, ka viņa valsts atzīst Gruzijas separātisko Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu neatkarību.

M.Riekstiņš norādīja, ka gan ES, gan NATO centīsies Krievijai norādīt uz to, ka Krievijas puse nav izpildījusi sešu punktu vienošanos, ko pēc konflikta noslēdza tolaik ES prezidējošās valsts Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Krievijas līderis Dmitrijs Medvedevs. Tā saucamais Medvedeva-Sarkozī plāns – vienošanās paredzēja, ka Krievijai jāizved papildus karaspēks no Dienvidosetijas un Abhāzijas.

Par situāciju pierobežā izsmeļoši iepazīstināja ES misijas novērotājs no Latvijas – Edgars Perijs. “Situācija šeit ir kā pārbaudot sirds kardiogrammu. Līkne iet uz augšu, te uz leju, te atkal uz augšu. Vienu dienu ir miers un klusums, bet nākamajā šāvieni, sprādzieni un cilvēku nolaupīšana.” Sevišķi karstas ir bijušas jūlija beigas un augusts, kad tika pieminēta kara pirmā gadadiena. Toreiz bija arī upuri, pie ceļiem bija izvietoti spridzekļi. Novērotāji dežūrējuši 24 stundas diennaktī.

Latvijas policijas kapteinis secina, ka konflikts ir uz ilgu laiku, jo nav apmierinātas abas puses – gruzīni par to, ka zaudējuši teritorijas un tik daudz bēgļu mitinās nometnēs vairākās vietās Gruzijā, savukārt otra puse -  Krievijas federācija - ka Gruzijā pie varas ir tas pats Saakašvili režīms.

(papildināta ar FOTO)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas