Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Šlesers kā savu vienīgo konkurentu izceļ Dombrovski; Zīle: PLL līderis pārvērtē iespējas

Apvienības Par labu Latviju (PLL) premjera amata kandidāts būs Ainārs Šlesers, bet finanšu ministra amatam PLL izvirza Andri Šķēli. Šādu lēmumu apvienība pieņēmusi kopsapulcē, ceturtdien pavēstīja PLL līderis Guntis Ulmanis. Viņš teica, ka personīgi darīs visu, lai šie abi cilvēki attaisnotu uz viņiem liktās cerības.

A.Šlesera konkurenti uz premjera amatu ir Valdis Dombrovskis no Vienotības, Aivars Lembergs, kuru virzījusi Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Roberts Zīle no Visu Latvijai! - TB/LNNK (VL - TB/LNNK), Jānis Urbanovičs no Saskaņas centra (SC).

PLL premjera kandidāts pauda pārliecību, ka apvienība veidos nākamo valdību un viņš būšot nākamais premjers, kurš savā komandā kā finanšu ministru aicinās A.Šķēli. Valdības veidošanā liela loma būšot arī PLL vadītājam G.Ulmanim, kura padoms būšot ļoti nozīmīgs.

A.Šlesers paziņoja, ka faktiski varot runāt tikai par diviem reāliem premjera kandidātiem - viņu un tagadējo valdības vadītāju V.Dombrovski (JL). Tēvzemiešu kandidāts "Roberts Zīle ir iesūnojis Briselē" un diez vai gribēšot mainīt šo ērto dzīvi pret valdības vadītāja amatu, kopsapulcē teica A.Šlesers. Viņaprāt, arī A.Lembergs neesot gatavs mainīt sakārtoto dzīvi Ventspilī pret šo amatu. "Paliek cilvēks, kuru es cienu un augstu vērtēju - Jānis Urbanovičs. Taču arī viņš nebūs premjers," pavēstīja A.Šlesers, vēlāk žurnālistiem paskaidrojot, ka vienai partija - SC - nevarētu būt Rīgas mēra amats un vēl valdības vadītāja krēsls.

Tā nu iznākot, ka paliekot tikai divi nopietni šī posteņa pretendenti, un vēlētājiem būšot jāizšķiras, "vai latviešu tauta atbalsta starptautisko finanšu okupāciju, kurā mēs esam nonākuši - ja atbalsta, tad Valdim Dombrovskim ir jāturpina darbs". Ja cilvēki priekšroku dos nacionālo interešu aizstāvībai, tad A.Šlesers par tām iestāšoties.

Jāpiebilst, ka Vienotība savukārt uzsākusi kampaņu, kurā aicina iedzīvotājus izvēlēties starp diviem citiem premjera kandidātiem - V.Dombrovski un J.Urbanoviču.

VL - TB/LNNK premjera kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts R.Zīle, lūgts komentēt A.Šlesera sacīto, Dienai teica, ka A.Šlesers ir ne tikai stipri pārvērtējis savas iespējas, bet arī maz ko saprot no EP specifikas un "viņam ir sajukušas vērtības". Bijušā EP deputāta, tagadējā valdības vadītāja V.Dombrovska piemērs liecinot, ka no EP var atgriezties nacionālajā politikā. "Arī man kā ikvienam politiķim ir šāda politiskā ambīcija," sacīja R.Zīle, kurš būtu gatavs vadīt valdību, apzinoties, ka tad arī ir jāpacīnās par iespējami labāku rezultātu vēlēšanās, lai var izveidot stabilu un ilgspējīgu valdību.

R.Zīle uzskata, ka "ne Ainārs Šlesers, ne Jānis Urbanovičs nebūs premjers", par galveno šā amata pretendentu uzskatot tagadējo valdības vadītāju V.Dombrovski. Jau ziņots, ka premjera pārstāvētā Vienotība par saviem tuvākajiem sabiedrotiem uzskata tagadējos partnerus valdībā ZZS un VL - TB/LNNK. Ja šīm partijām kopā izdodas izveidot vairākumu, tad ir izredzes arī V.Dombrovskim.

Valdības veidošanā A.Šlesers ir gatavs sadarboties gan ar SC, gan ar Vienotību. Pārvaicāts, vai tiešām viņš varētu strādāt kopā ar Vienotību, A.Šlesers atbildēja: "Protams." Drīzumā PLL nosauks savus kandidātus visiem ministru amatiem, teica A.Šlesers, pēc kura domām, valdībā vajadzētu būt astoņiem ministriem.

Baumas, ka par PLL premjera kandidātu tiks virzīts A.Šlesers, izskanēja jau pagājušajā nedēļā, taču viņš tās neapstiprināja, aicinot sagaidīt 12.augustu. Kā citi iespējamie PLL valdības vadītāja amata kandidāti iepriekš minēti arī A.Šķēle, G.Ulmanis un Edvīns Bartkevičs.

(pievienota 8. un 9.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KOMENTĀRS

Arnis Kaktiņš, SKDS:

"Ņemot vērā to, ka lielās partijas ir pasludinājušas premjeru sacensību, PLL ir izdarījusi labu izvēli, jo A.Šleseram ir lielākā pieredze šāda formāta vēlēšanās. Iepriekšējās pašvaldības vēlēšanās līdzīgs formāts jau ir bijis ar pašreizējo Rīgas mēru. Viņš pārzina šo lauku. Arī partijas iepriekšējās darbības attiecībā uz premjera nosaukšanu apliecina pārdomātus kampaņas elementus. Protams, iespējams, ka PLL pastāv reglamentēta lēmumu pieņemšanas forma un pat gadījumā, ja iepriekš jau bija zināms premjera kandidāts, to nedrīkstēja izpaust, pirms šis lēmums netika pieņemts atbilstoši noteiktai procedūrai."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas