Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Fotočatā par iepazīšanās mēģinājumiem izmāna lielu naudu

Jauks, kautrīgs puisis, bijušais sportists, meklē patīkamu meiteni nopietnām attiecībām - tā nupat Latvijā atklātā iepazīšanās fotočatā raksta kāds 26 gadus vecs Viktors. Dzintars vēlas "būt kādai sievietei par izklaidi". Tie, kas fotočatu izmēģinājuši, gan ir pārliecināti, ka Viktors, Dzintars un pārējie 177 personāži ir viltoti un viņu vietā maksas sarakstē cilvēkus ievilina čata administratori, raksta laikraksts Diena.

Jāmaksā ir gan par izsūtītajām, gan saņemtajām īsziņām, tāpēc kārotās draudzības vietā cilvēki dabū desmitos un pat simtos latu mērāmus telefona rēķinus. Pirms nedēļas fotočata izpēti sāka Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs (PTAC).


Fotočata būtība ir vienkārša - cilvēks, kuru ieinteresē kāds no sludinājumiem, par pusotru latu konkrētajam adresātam sūta īsziņu uz čata numuru 1886. Iepazīties gribētājs var ievietot arī sludinājumu, čata mājaslapā internetā aizpildot anketu, kurai var pievienot arī fotogrāfiju.

Pamatā fotočats piedāvā iepazīšanos ar līdz 30 gadu veciem, labi nodrošinātiem, sportiskiem, bērnus mīlošiem cilvēkiem. Viltus vientuļniekiem patīk intensīva saziņa, un, lai arī maksas īsziņās notērēti teju 100 lati, viņi atsakās atsūtīt savu telefona numuru un nenāk uz sarunātiem randiņiem. Taču katru dienu viņi turpina sūtīt vismaz pa vienai īsziņai. Tieši tas fotočata lietotājiem liek domāt, ka viņi tiek krāpti. Šādu iespējamību pieļauj arī fotočata noteikumi, kuros norādīts, ka čatā ir par "audzinātājiem" dēvētie viltus profili, kas "spēj risināt dialogus vairākās identitātēs".

Diena arī izmēģināja fotočatu, reģistrējot anketu ar aktiera Breda Pita bildi. Lai arī fotočata noteikumos tā rīkotāji solīja dzēst profilus ar aizdomīgu saturu, B.Pits no Vidzemes fotočata mājaslapu rotāja gandrīz nedēļu. Pirmās četras īsziņas no 22 gadus vecās Ļenas pienāca naktī. Uz lūgumu atsūtīt telefona numuru, lai nebūtu jātērē nauda čatam, Ļena atbild, ka "gribas iepazīties tuvāk", un lūdz pastāstīt par sevi. Īsziņas ar jautājumiem "Ko dari?", "Kāpēc neraksti man?" no Ļenas nāca kā no pārpilnības raga.

Izlasot fotočata apmaksas noteikumus, šāda stratēģija kļūst skaidra. Pusotrs lats jāmaksā ne vien par paša sūtītām, bet arī čatā saņemtām īsziņām. Kā pārliecinājās Diena, fotočata īsziņas turpina pienākt arī pēc tam, kad uz čata numuru aizsūtīts kods ar atteikšanos no tā pakalpojumiem.

Diena noskaidroja, ka domēna fotochat.lv īpašnieks ir 23 gadus vecs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes students Dmitrijs Litkins. PTAC sola izpētē iegūto informāciju nodot arī policijai, kur Dienai skaidroja, ka pārbaudi sākšot, līdzko saņems kāda fotočata lietotāja sūdzību par iespējamo naudas izkrāpšanu.


(Žurnālista Aleksandra Vorobjova rakstu "Sveika, esmu Breds Pits" lasi laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK:


Fotočata mājas lapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas