Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gēnu pētnieki cer izveidot precīzāku cilvēku migrācijas karti

No kuras pasaules malas nāk cilvēku suga? Arheoloģisko izrakumu materiāli ļauj minēt, ka tas, visticamāk, ir Āfrikas, taču varētu būt arī kāds Āzijas reģions. Pazīstamā populārzinātniskā žurnāla National Geographic (NG) ekspertu komanda lēš, ka visi šodien uz Zemes dzīvojošie cilvēki nāk no Āfrikas savannas, un šo pieņēmumu par cilvēces vēstures un pirmo migrāciju vismazāk zināmo posmu viņi cer pierādīt piecus gadus ilgā cilvēka gēnu ģeogrāfijas projektā, kas beidzas nākamgad.

Šis ir Eiropas gads, un ceturtdien Tallinā notika īpaša šim projektam veltīta konference. Igaunija kā viena no projekta popularizācijas vietām izraudzīta somugru dēļ, no gēnu izpētes viedokļa viņi esot interesants materiāls.

Projekta gaitā cilvēka izcelšanās izpētei savākts un laboratorijās salīdzināts līdz šim lielākais cilvēku DNS paraugu skaits — aptuveni 40 tūkstošu savrupi dzīvojošu cilšu pārstāvju ģenetiskais materiāls, taču, samaksājot apmēram 50 latu, savu DNS paraugu analīzēm var nodot jebkurš interesents, pretī saņemot detalizētu savu pirms desmitiem tūkstošiem gadu uz Zemes dzīvojošu senču migrācijas karti.

Zinātnieki cer, ka cilvēku atsaucība būs gana liela un viņiem izdosies ieinteresēt vēl vismaz 60 tūkstošus gēnu donoru, kas būtu pietiekami, lai izveidotu uz gēnu datoranalīzi balstītu līdz šim precīzāko cilvēces migrācijas atlasu. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 40 miljoni ASV dolāru, un datu apstrādi piekritis veikt datorgigants IBM. "Mēs uztveram datu aizsardzības jautājumu ļoti nopietni, turklāt mūsu datubāzē gēnu apstrāde notiek bez piesaistes projekta dalībnieka identitātei," dalībnieku privātuma neaizskaramību sarunā ar Dienu garantē IBM pārstāvis Adžejs Rojuri.

Izzūdošie kā līme

Projekta pamatā ir princips, ka gēni no paaudzes paaudzē pārkopējas, taču gan ģenētisku kļūdu, gan cilvēku sajaukšanās, gan pat klimata pārmaiņu rezultātā cilvēki ieguvuši dažādu ādu krāsu un visu citu, kas tos atšķir. Līdzi mainās un ir atšķirīga arī gēnu saturošā informācija. Salīdzinot arvien jaunus gēnu paraugus ar iepriekšējiem, tajos var izskaitļot sīkas kopīgas pazīmes. Piemēram, nav izslēgts, ka kāda latvieša gēnā ir kas tāds, kas raksturīgs kāda Itālijas reģiona cilvēkiem, līdz ar to ļaujot paredzēt, ka šī latvieša senči kādreiz ir bijuši piederīgi šim reģionam. Tādā veidā tiek noteikts migrācijas ceļš.

Lai izpētītu vēsturiskās pēdas projekta dalībnieku DNS paraugos, zinātnieki lieto jaunākās gēnu analīzes datortehnoloģijas, kas ļaus precīzāk noteikt, kur atrodas cilvēces šūpulis un kā cilvēks no šīs vietas izplatījies visā pasaulē. Atsaucoties uz arheologu, valodnieku un kultūrvēstures pētnieku materiāliem, zināms, ka pirmās cilvēciskās būtnes, iespējams, dzīvojušas tagadējās Etiopijas teritorijā jau pirms 200 tūkstošiem gadu, savukārt gēnu izpēte rāda, ka pirms 60 tūkstošiem gadu cilvēks sāka pamest Āfriku. "Mūsu projekta mērķis nav tikai noteikt vietu, kur dzīvoja pirmie cilvēki. Kad viduslaiku Eiropas lielvalstis sāka ekspansiju visās pasaules malās, cilvēki jau visur bija pa priekšu. Gribam saprast, kā cilvēks aizceļoja uz visattālākajiem Polinēzijas atoliem, Sibīrijas tālēm vai Dienvidameriku," Dienai stāsta gēnu ģeogrāfijas projekta vadītājs, NG pētnieks Spensers Vells.

Pētījumiem vajadzīgos DNS paraugus NG jau sācis ievākt, apbraukājot mazskaitlīgas un izzūdošas tautas un ciltis no visas pasaules. Pētnieki centušies izvēlēties tās cilvēku grupas, kuras noteiktā apvidū dzīvo salīdzinoši ilgi, proti, tūkstošus vai desmitus tūkstošu gadu dzīvojušas praktiski bez pārceļošanas, tādēļ viņu genofondā var atšķirt izteikti specifiskus marķierus, kuri var liecināt par piederību šim reģionam.

Vienkārši un nesāpīgi

"Paberzējot ar kasīkli aiz vaiga, jebkurš var vienkārši un nesāpīgi iegūt savu DNS un iesniegt to laboratorijā," S.Vells iedrošina ikvienu piedalīties projektā, sakot: "Tādējādi dalībnieks ne tikai uzzinās ko vairāk par savu pagātni, bet arī palīdzēs atklāt dažus noslēpumus par cilvēci kā vienu ģimeni."

Projekta dalībniekam būs jāizvēlas, vai tiks izpētīta DNS daļa, kuru bērns no paaudzes paaudzē manto no mātes un kura atklāj, kā migrēja radi pēc mātes līnijas, vai arī tā dēvētā gēna yhromosoma, kas satur informāciju par gēna vīrišķo pagātni.

Viņš gan piebilst, ka daudzu cilvēku antropoloģiskā pēda uz Zemes ir ļoti izteikta, un analīzes to var raksturot detalizētāk, bet ciltskoks var būt arī mazāk sazarots, līdz ar to gēnu izpētē iegūtie dati var sagādāt vilšanos ar savu kompaktumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Kas jādara?

Lai piedalītos projektā, no NG jāiegādājas 107,5 ASV dolārus (50,87 latus) vērts komplekts, kurā ietilpst divi sterilā plastikā iepakoti kasīkļi, konteiners DNS parauga uzglabāšanai un īpaša bandrole iegūtā materiāla nosūtīšanai projekta veicējiem. Komplektam ir pievienota detalizēta instrukcija, kas un kā jādara. Komplektam pievienota arī DVD diskā ierakstīta filma par genogrāfijas projektu un karte ar zinātnei līdz šim zināmo informāciju par cilvēku migrāciju.

Genogrāfijas projekta komplektu par pasūtīt NG mājaslapā internetā:

http://shop.nationalgeographic.com/product/2345.html

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas