Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gerhards atsakās TV5 raidījumā runāt krieviski

Lai gan iepriekš satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) neatteicās sniegt intervijas krievu valodā, otrdien TV5 raidījumā "Bez cenzūras" viņš uz jautājumiem atbildēja latviski un raidījuma vadītāja mudinājumam krievu valodā raidošajā televīzijā tomēr runāt attiecīgajā valodā neatsaucās.

Raidījums ierasti notiek krievu valodā, taču tā vadītājam iepriekš tika norādīts, ka K.Gerhards runās latviski, informē viņa pārstāve Inga Spriņķe. Raidījums bija veltīts satiksmes tematikai.

Žurnālists Andrejs Mamikins uzdeva jautājumu krievu valodā, bet K.Gerhards atbildēja latviski. Uz to A.Mamikins aicināja viņu izrādīt toleranci un augstsirdību un pāriet uz krievu valodu. Ministrs uz to savukārt atbildēja, ka esam Latvijā, Latvijas telpā darbojošā televīzijā, kas varēja arī nodrošināt pietiekami kvalitatīvu tulkojumu. "Vai ministram ir jāstrādā par tulku? Iespējams," tiešraidē teica politiķis un piebilda, ka viņa pārstāvji brīdinājuši par sarunvalodu.

Raidījuma vadītājs savukārt minēja, ka TV5 saskaņā ar licenci strādā krievu valodā, arī šis raidījums norit krievu valodā un ministrs zināja, kur nāk.

Uz A.Mamikina norādīto, ka līdz šim K.Gerhards ir runājis krieviski ar plašsaziņas līdzekļiem - gan Baltkom Radio, gan citviet, gan arī intervijās TV5 - , ministrs teica, ka ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad runāts krievu valodā, bet tagad esot redzams, ka Latvijā atsevišķi politiskie spēki mēģinot pasvītrot to, ka jāsamazina latviešu valodas nozīme. Uz vaicāto, kur studijā ir šie spēki, viņš teica: "Jūs taču zināt, kas notiek!" un kā piemēru minēja Par labu Latviju pozīciju attiecībā uz citu valodu lietošanu pašvaldībās. Tāpat viņš mudināja apskatīt pētnieces Vinetas Poriņas darbus, kas veltīti latviešu valodai, kā arī aicināt viņu piedalīties raidījumā.

Raidījuma vadītājs solīja ņemt vērā ieteikumus. Pēc tam TV5 demonstrēja vairākus fragmentus no arhīva, kuros redzams, ka K.Gerhads uzstājas un sniedz intervijas krievu valodā.

"Jūsu augstība, ministra kungs, vēlreiz lūdzu jūs pāriet uz krievu valodu," pēc fragmentu parādīšanas teica A.Mamikins, taču K.Gerhards atkārtoti aicināja iepazīties ar V.Poriņas rakstiem, kuros viņa vēsta par riska faktoriem, kas saistīti ar latviešu valodas lietošanu Latvijā.

Raidījuma vadītājs pateicās ministram, ka viņš atnācis, un teica, lai nāk citreiz vēl. Tomēr ministrs studiju uzreiz nepameta. Viņš turpināja sēdēt studijā, kamēr citi raidījuma dalībnieki sprieda par satiksmes jomas tēmām. Pēc reklāmas ministrs studiju bija pametis.

"Mūsu kļuvis mazāk, satiksmes ministrs, viņa augstība Kaspara Gerharda kungs pameta TV5 telpas. Šobrīd operators pavada viņu uz dienesta auto, ar ko viņš ieradās uz raidījumu," skatītājiem paziņoja raidījuma vadītājs.

Raidījumā tika izveidota skatītāju aptauja, kurā lūgts vērtēt satiksmes ministra rīcību. Viens no variatiem bija: tā ir patriotiska rīcība, TV5 sen pienācis laiks slēgt, otrs - galēja nacionālisma demostrācija, trešais - ministrs nav vainīgs, šādu rīcību uzspiež partija. Raidījuma beigās parādītie rezultāti liecināja, ka vislielākais atbalsts bija otrajam variantam, krietni atpalika pirmais.


Ministrs nolēmis vērsties Nacionālajā Radio un televīzijas padomē un Valsts Valodas centrā ar lūgumu izvērtēt TV5 rīcību.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES, KĀ TAS NOTIKA:

Raidījumu "Bez cenzūras" meklējiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas