Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Guļāns tiesnešiem pārmet cilvēkttiesību neievērošanu

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns piektdien tiesnešu konferencē veltīja pārmetumus tiesnešiem par cilvēktiesību neievērošanu attiecībā uz pārāk ilgo ieslodzīto turēšanu apcietinājumā, vēsta BNS.

Savā ziņojumā Guļāns norādīja, ka līdz šim Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 16 lietās pret Latviju konstatējusi cilvēktiesību pārkāpumus, īpaši tajās lietās, kur pirmstiesas apcietinājumā pavadītais laiks bijis pārmērīgs. Latvijai par cilvēktiesību neievērošanu šajā laikā nācies maksāt no trim līdz piecpadsmit tūkstošiem eiro.

Viņš kā piemēru minēja kādu bijušo ieslodzīto, kuram ar ECT spriedumu Latvijai ir jāmaksā 5000 eiro par pārmērīgu pirmstiesas apcietinājumā pavadīto laiku. "Uzskatu, ka šis spriedums atspoguļo bezdarbības sekas," viņš norādīja.

Viņš pārmetumus veltīja Rīgas apgabaltiesai, kura vainojama vairākās ECT pret Latviju zaudētās lietās par pārmērīgu apcietinājumā pavadīto laiku.

ECT lielākajā daļā savos spriedumos ir norādījusi uz Latvijas tiesu nepietiekami motivētiem spriedumiem.

Guļāns uzskata, ka valsts un tiesneši darījuši nepietiekami, lai novērstu šādus cilvēktiesību pārkāpumus.

Katra tiesneša pienākums ir analizēt ECT spriedumus, un nepieciešama lielāka sadarbība starp tiesu varu valdības pārstāvi starptautiskās cilvēktiesību organizācijās, uzskata Guļāns.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu vietas izpildītājs Juris Stukāns žurnālistiem pauda izbrīnu par Guļāna pārmetumiem. "Šodien tā situācija ir stipri savādāka."

Cilvēktiesību neievērošana attiecībā uz pirmstiesas izmeklēšanā pavadīto laiku bijusi raksturīga 90. gadiem, taču Stukāns uzsvēra, ka vēl būs vairāki ECT spriedumi attiecībā uz pārmērīgu pirmstiesas izmeklēšanā pavadīto laiku, jo bijušie ieslodzīti jau agrāk iesnieguši prasības.

Jau ziņots, ka ECT februārī nolēma, ka Latvijai būs jāmaksā 3000 eiro (aptuveni 2108 lati) un 5000 eiro diviem bijušajiem ieslodzītajiem par pārāk ilgu turēšanu apcietinājumā deviņdesmitajos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas