Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Iebīdīšanas paraugstunda?

Balsojums par Bičkoviču rādīs, cik spēcīga atkal ir Mākoņu un Puzes balsošanas mašīna


Partijas un to pārstāvji Saeimā, kuriem ceturtdien jāpieņem ļoti atbildīgs lēmums par jauno tiesu varas pirmo personu, Augstākas tiesas priekšsēdētāju, argumentējot savu atbalstu pretrunīgi vērtētajam kandidātam Ivaram Bičkovičam, ir apbrīnojami līdzīgi. Viņi visi runā par uzticību. Varas centrā esošās Tautas partijas, ZZS, LPP/LC un ar varas eliti nesaistītā Saskaņas centra priekšstāvji pārliecinoši saka, ka I.Bičkovičam ir "tiesnešu uzticība" un tāpēc "mums nav pamata viņam neuzticēties".

Tajā pašā laikā viņi nerunā par to, ka šai uzticībai ir arī otra puse. Pirmkārt, ka AT tiesnešu dotā uzticība, izvirzot I.Bičkoviču priekšsēža amatam, nebija pārliecinoša — par nobalsoja 28 no 44 uz AT plēnumu atnākušajiem. Otrkārt, ka galvenie iemesli kolēģu uzticībai, visticamāk, rodami gan I.Bičkoviča darbībā par tiesnešu arodbiedrību dēvētās Tiesnešu biedrības vadībā, gan tiesnešiem lojālajā attieksmē pret kritiku par tiesu varas korumpētību, dīvainiem spriedumiem, nepieciešamajām pārmaiņām. Piemirsta ir arī sabiedrības uzticība I.Bičkovičam — personai, pār kuru gulst čekas maisu ēna, kurš pilsonību ieguvis, apelējot ar vecmāmiņas ārlaulības sakariem, kuram nav stingras nostājas tiesu varas pārmaiņu sakarā.

Vai varas pārstāvji var izlikties to nemanām? Vai, apelējot pie tiesnešu uzticības, politiķi var novelt atbildību un būt balsošanas mašīnas, kas bez ierunām apstiprina viņiem piedāvāto izvēli? Vai deputāti ir tiesīgi pievērt acis uz faktu, ka SAB, iespējams, vadoties pēc principa "vilks paēdis un kaza dzīva", I.Bičkovičam izsniedzis otrās, nevis visaugstākās kategorijas pieeju valsts noslēpumam, un izlikties, ka tas nav uzticības jautājums. Bet kas notiks brīdī, kad AT priekšsēdim vajadzēs strādāt ar īpaši slepeniem dokumentiem? Tie ir jautājumi, uz kuriem vēl nav atbilžu un kuras Saeima var sniegt balsojot. Tieši balsojot, deputāti var parādīt, cik liels svars patiesībā ir Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš uzsvēris, ka "saskaņā ar Latvijas nacionālajām drošības interesēm AT priekšsēdētājam, kas ir viena no piecām valstī augtākajām amatpersonām, ir jābūt pieejai valsts noslēpumam visaugstākajā pakāpē".

Kāpēc varas partijas izliekas neredzam argumentus, kas liek šaubīties, vai I.Bičkovičs ir labākā izvēle augstajam amatam? Analizējot norises, atbilde, visticamāk, slēpjas faktā, ka šis kandidāts ir īstais cilvēks, kuru vajag iebīdīt konkrētajā vietā, lai aizsāktu pārmaiņas varas elitei tik ļoti traucējošajās tiesībsargošajās iestādēs, kuras, kā intervijā NRA atzinis oranžo vecbiedrs Gundars Bērziņš, "vajadzētu patīrīt". KNAB, SAB un prokuratūra ir viņa iezīmētā ļaunuma ass — institūcijas, kas nepakļaujas Mākoņu un Puzes politiskajai kontrolei.

AT priekšsēdim nav otršķirīgas lomas. Šajā amatā iebīdot vajadzīgo cilvēku, var tikt aizsākta tik vēlamā tīrīšana. Tā, piemēram, tieši AT priekšsēža rokās ir varai neērtā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša krēsla stabilitāte, jo viņš nosauc kandidātu šim amatam, tāpat viņa pilnvarās ir pārbaudes ierosināšana par sūdzībām, kas saņemtas par ģenerālprokuroru, kā arī izšķiršanās, vai uz šādas pārbaudes laiku viņš no amata ir atstādināms. Ka sūdzības būs, jau izteicies J.Maizīša kritizētājs Ventspils mērs Aivars Lembergs. Kā tad rīkosies I.Bičkovičs, nav skaidrs. Līdz šim viņš atzinis, ka "šajā mirklī redzu, ka Maizīša kungs veiksmīgi tiek galā ar pienākumiem", taču nav zināms, vai to pašu I.Bičkovičs redzēs, kad būs jaunajā amatā. Pie AT priekšsēža arī KNAB vēršas par atļaujām uzsākt operatīvās darbības, kas saistītas ar kukuļošanās iesaistītu personu noklausīšanos, izsekošanu. Vai ir pārliecība, ka šī operatīvā informācija tikai pie viņa arī paliks?

Kopumā norises ap AT priekšsēža izraudzīšanos ļauj izvirzīt versiju, ka I.Bičkoviča parādīšanās nebija nejaušība, ka viņš tam bija gatavots un ka šis process tika rūpīgi vadīts. Juridiskās specifikas dēļ scenārijs tam, visticamāk, nāk no kāda "Šķēles drauga" biroja Skolas ielā, bet tas sagatavots Puzes un Mākoņu saimnieku kopīgās interesēs. Ceturtdienas balsojums rādīs, vai Saeimas vairākums nogludinās ceļu TP veterāna piesauktajai "tīrīšanai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas