Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Iedzīvotāji par aktuālāko cilvēktiesību problēmu uzskata tiesības uz izglītību

Iedzīvotāji par aktuālāko cilvēktiesību problēmu uzskata tiesības uz izglītību, noskaidrojies pēc Valsts Cilvēktiesību biroja pasūtījuma veiktajā pētījumā.

Tiesības uz izglītību svarīgas bija 96% aptaujas dalībnieku. Savukārt sociālo garantiju - pensiju un pabalstu - nodrošināšanu par svarīgāko nosauca 94% respondentu. Tiesības uz darbu un taisnīgiem un labvēlīgiem darba apstākļiem visbūtiskākās ir 93% iedzīvotāju, invalīdu tiesības ir svarīgas 89% aptaujāto, un tikpat daudz cilvēku svarīgākās ir tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Pēc pētījuma datiem, tiesības uz mājokli par svarīgākajām dēvējuši 88% respondentu, tiesības uz veselībai drošu vidi 88% respondentu, tiesības uz īpašumu 85% respondentu, bet pacientu tiesības par svarīgākajām uzskata 84% respondentu.

Arī pirms sešiem gadiem, kad notika līdzīga aptauja, iedzīvotāji kā trīs aktuālākās cilvēktiesību problēmas minēja sociālo garantiju nodrošinājumu, tiesības uz darbu un tiesības uz izglītību.

Taču par vairākām problēmām iedzīvotāju domas ir būtiski mainījušās. Piemēram, bērnu tiesības no 4. vietas ir noslīdējušas uz 10. vietu, savukārt par nozīmīgākām ir atzītas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību - 5. vieta, salīdzinot ar 11. vietu 2000. gadā.

Būtiskāka loma atvēlēta arī invalīdu tiesībām - 4. vieta, salīdzinot ar 8. vietu 2000. gadā.

Pētījumu pēc VCB pasūtījuma jūlijā un augustā veica Baltijas Sociālo zinātņu institūts. Aptaujā noskaidrots 1004 cilvēku viedoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas