Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ierobežo banku tiesības prasīt kredīta atmaksu pirms termiņa

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri ievieš ierobežojumus bankām attiecībā uz hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Ar likumu būs noteikts, ka kredīta devējs nedrīkst prasīt no klienta papildu nodrošinājumu, jo ķīlas vērtība ir samazinājusies tirgus situācijas dēļ. Bankai nebūs arī tiesību pieprasīt maksu par ieķīlātā nekustamā īpašuma pārvērtēšanu, kā arī tiek aizliegts likt klientam atmaksāt aizdevumu pirms termiņa.

Bez tam likums regulēs arī gadījumus, kad klientam ir nepieciešama bankas pretimnākšana. Ja patērētājs nav pieļāvis būtisku līgumu pārkāpumu, bankai ir pienākums izskatīt viņa iesniegumu par atmaksas termiņa pagarināšanu vai valūtas maiņu. Būtiskais pārkāpums šajā gadījumā ir kredīta atmaksas vai procentu samaksas maksājumu kavēšana ilgāk kā par 60 dienām vai biežāk kā trīs reizes gada laikā, katru reizi ilgāk par 30 dienām, kā arī kredīta neizmantošana paredzētājiem mērķiem. Atteikuma gadījumā kredīta devējam jāsniedz patērētājam motivēta atbilde 30 dienu laikā.

Likumā tiek norādīts, ka klients šādu izmaiņu veikšanu ir tiesīgs prasīt ne biežāk kā vienu reizi gada laikā. Savukārt kredīta devējam nav tiesību prasīt jebkādu kompensāciju par šādu izmaiņu sagatavošanu, izņemot pamatotu un samērīgu maksu par pakalpojuma administratīvajiem izdevumiem.

Jautājums par kredītņēmēju tiesībām kļuva īpaši aktuāls pēc tam, kad neizdevīgus līguma grozījumus masveidā saviem klientiem šā gada sākumā uzspieda Aizkraukles banka, ko Patērētāju tiesību aizsardzības centrs novērtēja kā agresīvo komercpraksi.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

PTAC uzdevos Aizkraukles bankai pārtraukt "agresīvo un negodīgo komercpraksi" pret saviem hipotekārā kredīta ņēmējiem

EKSPERTI

Mareks Bažovskis, DnB NORD Bankas Filiāļu pārvaldes vadītājs:

Saeimas atbalstītie ierobežojumi bankām attiecībā uz hipotekāro kredītu ņēmējiem ir vērtējami kā pozitīvs signāls kredītņēmējiem un sabiedrībai kopumā, kas dos papildu stimulu un drošības sajūtu grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem nākt uz banku un meklēt risinājumu situācijai. Arī līdz šim banka labticīgajiem kredītņēmējiem, kas ņēmuši kredītu sava vienīgā mājokļa iegādei un ir bijuši atklāti par citām savām kredītsaistībām, bet kam pašlaik radušās grūtības šo kredītu atmaksāt, vienmēr ir palīdzējusi atrast risinājumu, kas apmierina arī klientu un palīdz pārvarēt grūtības.

Tas, vai šodien atbalstītie ierobežojumi reāli ietekmēs pašreizējo praksi, rādīs laiks un tas, kā šie ierobežojumi tiks piemēroti praksē. Grūtības ar kredītsaistību atmaksu patlaban rodas galvenokārt tiem klientiem, kuri ir iegādājušies vairākus nekustamos īpašumus spekulatīviem darījumiem, vai arī klientiem, kas iepriekš snieguši nepatiesas vai nepilnīgas ziņas par saviem ienākumiem un jau esošajām kredītsaistībām. Nebūtu vēlams, ka šie ierobežojumi sāktu kalpotu kā jauns pamats populistiskiem izteikumiem no šo kredītņēmēju puses, kas tā vēl vairāk uzkarsētu jau tā nokaitēto situāciju.



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas