Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Iespēja nepaklusēt

Nosodīt nežēlīgo izrēķināšanos ar demonstrantiem Minskā pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām ir Latvijas parlamenta pienākums un vienlaikus arī vienreizēja iespēja parādīt, ka cieņas apliecināšana PSRS totalitārās varas 1991. gada janvāra upuriem pašu mājās un Lietuvā nav liekulīgi vai neizprasti vārdi. Šāda lēmumprojekta nodošana Saeimas Ārlietu komisijai teksta precizēšanai ir pirmais solis, kam drīz jāseko nākamajam - deputātu paziņojumam, ka šāda kaimiņvalsts rīcība ir nepieņemama.

Saskaņas centra balsojums pret lēmumprojekta tālāku izskatīšanu, protams, nepārsteidz. Kremļa stila varas centralizācijas simpatizētājiem droši vien vairāk patiktu padomju laiku vienas partijas «demokrātija». Savukārt pozīcijas un pārējās opozīcijas deputātiem ir jāpacenšas neizvairīties no savas attieksmes savlaicīgas paušanas, atrunājoties ar parlamenta laikietilpīgo procedūru. Kad asinis lija Rīgā un Viļņā, mums bija svarīga nekavējoša ārvalstu atbalsta paušana.

Ilgstoša klusēšana ir nelāgs signāls arī valsts iekšienē, un var tikai vairot nepamatotas un kaitīgas ilgas pēc vadoņa, kurš atrisinās visas problēmas mūsu vietā. Jo ne Baltkrievijā, ne citviet, kur vara nonākusi viena cilvēka vai šauras elites rokās, nekādu paradīzi uzcelt nav izdevies. Ekonomisks uzplaukums parasti ir gājis roku rokā ar plašām pilsoniskajām brīvībām. Saeimas kavēšanās paust nosodījumu Lukašenko režīma vardarbīgajām akcijām pret opozicionāriem radīs bažas, vai tik nedemokrātisku līdzekļu lietošana savtīga ekonomiska labuma gūšana varai nešķiet attaisnojama arī Latvijā.

Ja ārlietu ministrs nevēlas skriet ratiem pa priekšu (gaidot kopējo ES paziņojumu mēneša beigās) un var tikai bezzobaini atzīt, ka notikušais Minskā «atstāj negatīvu iespaidu», bet aizsardzības ministrs neatbalsta ierobežojumu Baltkrievijas amatpersonām iebraukt ES (tas tāpat neko nedošot), tad Saeimai tomēr vajadzētu būt drosmīgākai un konkrētākai vārda brīvības atbalstīšanā. Un kāpēc gan Gvantanamo bijušā ieslodzītā uzņemšanai nevarētu sekot durvju atvēršana baltkrievu disidentiem, tostarp studentiem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas