Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Izglītības ministrija, visticamāk, atbalstīs "Ķeizarmeža" vēlmi privatizēt Saules dārzu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pagarinājusi parāda atmaskas termiņu SIA "Ķeizarmežs" par Saules dārza nomu un, visticamāk, atbalstīs īpašuma privatizāciju, pirmdien raksta laikraksts "Diena".

Lai arī uzņēmums "Ķeizarmežš", kurš no ministrijas jau sesto gadu iznomā vērtīgo Saules dārza teritoriju Mežaparkā, jau ceturto gadu nemaksā par to nomu, IZM nevis izņēmusi tiesas izpildrakstu un piedzinusi parādu, bet vienojusies ar uzņēmumu par parāda atmaksas termiņa pagarināšanu līdz septembra beigām, vēsta laikraksts.

Turklāt Ķeizarmežs iesniedzis Saules dārza privatizācijas ierosinājumu, un IZM pārstāvis Andrejs Cinis (JL) "Dienai" norādījis, ka ministrija to, visticamāk, atbalstīs.

Savukārt Mežaparka attīstības biedrība (MAB) sauc IZM mīkstsirdīgo attieksmi pret SIA Ķeizarmežs par valsts īpašuma izšķērdēšanu.

Uzņēmuma parāds par 6,8 hektāru lielā īpašuma nomu Ķīšezera krastā sasniedzis jau 252 413 latus. Pagājušogad IZM tiesā pieprasīja parāda piedziņu un nomas līguma laušanu, bet Ķeizarmežs iesniedza pretprasību par Saules dārzā ieguldīto 668 772 latu piedziņu. Strīdu atrisināja, noslēdzot izlīgumu, un parādu uzņēmums apņēmās samaksāt līdz 2008.gada jūlijam. Taču maksājumi joprojām netika veikti pēc grafika.

Tādēļ 20.jūnijā Rīgas apgabaltiesas civillietu tiesas kolēģija izsniedza izpildrakstu par parāda piedziņu, bet Ķeizarmežs iesniedza blakus sūdzību, norādot, ka lēmums atceļams, pusēm dodot laiku domstarpību risināšanai sarunu ceļā. Tā vietā, lai atbildētu uz blakus sūdzību, IZM izvēlējās noslēgt vēl vienu vienošanos, kas paredz 99 604 latu parāda samaksu līdz 30.septembrim. Atlikušo daļu no izlīguma un kārtējo nomas maksas parādu uzņēmums apņemas samaksāt līdz 2008.gadam, apgalvojot Ķeizarmeža pārstāvis Kaspars Staškevics.

Par iemeslu, kāpēc IZM ir tik mīkstsirdīga pret uzņēmumu, Andrejs Cinis laikrakstam minējis vēlmi palīdzēt sabiedrībai: "Izpildraksts nozīmētu parāda piedziņu ar varu. Ko iesāksim, kad visas Ziemeļu rajona skolas vairs nevarēs izmantot Ķeizarmežu?," paudis Cinis.

Laikraksts arī vēsta, ka par spīti nomas parādam, Ķeizarmežs izrāda aktīvu vēlmi privatizēt Saules dārzu. Runas par privatizāciju uzbangoja jau 2002.gadā, bet sabiedrības protestu dēļ valdības lēmums bija negatīvs. Firma iesniegusi privatizācijas ierosinājumu no jauna. "Tas jau ir uzsaukts valsts sekretāru sanāksmē un nodots saskaņošanā atbildīgajām institūcijām," laikrakstam paudis Ekonomikas ministrijas privatizācijas nodaļas vadītājs Kaspars Lore. Ja valdības lēmums būs pozitīvs un Ķeizarmežs valstij būs nomaksājis parādu, tam pienāksies pirmpirkuma tiesības. Cinis laikrakstam skaidrojis, ka IZM savu viedokli, visticamāk, formulēs nākamnedēļ, bet jau noprotams - tā privatizāciju akceptēs. "Grūti pateikt, kā valsts varēs savas vajadzības pamatot. Nezinu, kādu izglītības funkciju veikšanai nepieciešams konkrētais īpašums," viņš saka.

Savukārt MAB ierosina Saules dārzā būvēt skolu, ko paredz Rīgas attīstības plāns, stāsta tās pārstāvis Andis Zīlāns. Zemei varētu izmantot arī bērnudārzu celtniecībai. IZM pārstāvji atrunājušies, ka tas neesot iespējams, jo teritorija iznomāta līdz 2025.gadam.

Staškevics laikrakstam stāstījis, ka "Ķeizarmežs" Saules dārzā vēlas attīstīt izglītības un sporta būves. Piemēram, iecerēts veidot jaunatnes interešu izglītības un sporta nacionālo izlašu sagatavošanas centru, kur varētu trenēties jaunie un talantīgie sportisti.

Savukārt MAB pārstāvis Zīlāns apgalvojis, ka uzņēmuma pārstāvju teiktais ir meli. Viņš norādījis uz zemes gabala zonējuma maiņu - saskaņā ar jauno Rīgas attīstības plānu tur var attīstīt jaukta tipa apbūvi: "Tur ir plašas ieceres, pat viesnīcas būvniecība."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas