Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jauniešu MK priekšlikumi eksporta veicināšanai

Jauniešu Ministru kabineta ierosinājumi par Latvijas eksportu, kas apkopoti pēc pagājušās nedēļas diskusijām:

1.  Nepieciešams palielināt  Ministru kabineta 2009. gada 24. februāra noteikumos Nr.197 “Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma aktivitāti 2.3.2.2."Atbalsts ieguldījumiem mikro, maziem un vidējiem komersantiem īpaši atbalstāmajās teritorijās”” aktivitātes ietvaros maksimāli pieļaujamo finansējuma apmēru no  150 000 latiem līdz vismaz  300 000 latiem vai apjomam, kas līdzvērtīgs 75% no kopējām izmaksām (dotajā brīdī tas ir tikai 55% vai summa, kas nepārsniedz 150 000 LVL), jo izmaksas uzņēmējdarbības uzsākšanai un aparatūras iegādei ir ļoti augstas, bet mikro, mazie un vidējie uzņēmēji nav spējīgi nodrošināt pietiekami lielu brīvo līdzekļu apjomu, lai varētu uzsākt savu darbību pat šajās teritorijās. Paralēli finansiālajam atbalstam ir nepieciešams paplašināt to darbību un pasākumu skaitu, kas finansējams no naudas, kas paredzēta uzņēmējdarbības uzsākšanai īpaši atbalstāmajās teritorijās.

2.  Izveidot nelielu zobārstniecības (iespējams arī citu medicīnas pakalpojumu) klīniku Rīgas lidostā. Pakalpojumu mērķauditorija – transfērā lidojošie pasažieri. Svarīgi sadarboties ar aviokompānijām un pasažierus iepriekš informēt par šādu iespēju. Aviokompānijas to var izmantot kā papildus stimulu/reklāmu pasažieriem lidot tieši caur Rīgu.

3. Veidot militāro pētījumu prioritāšu dokumentu, kas noteiktu, ko Aizsardzības ministrija vēlas izstrādāt noteiktā laika posmā. Veidojot prioritāšu dokumentu, noteikt, ka attiecīgo prioritāti nedrīkst mainīt noteiktu laika posmu. Zinātniekiem ir vismaz divus vai trīs gadus jānodarbojas ar šo projektu un ministram nav tiesības to atcelt.

4. Izveidot Aizsardzības pētījumu institūtu ar pastāvīgiem zinātniekiem un pārstāvjiem no NBS. Pats būtiskākais – šim pētījuma institūtam ir nevis padomdevēja funkcija, bet gan lēmumu par projektu pieņemšanas tiesības. Institūta uzdevums būtu izvērtēt NBS un Aizsardzības ministrijas noteiktos mērķus un izstrādāt NBS un Aizsardzības ministrijas dotos mērķus un projektus.

 5.  Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai semināros par eksportu iekļaut tematu par komersantu kooperācijas priekšrocībām startējot ārvalstu tirgos.

 6. Izveidot „Ražošanas zonas eksportam”. Tie būtu reģioni kurās strādājošajiem komersantiem tiek samazināts administratīvais slogs un piemērotas samazinātas nodokļu likmes. Nosacījumi darbībai būtu vietējā darbaspēka izmantošana, infrastruktūras sakārtošana un saražoto preču vai pakalpojuma eksportēšana.

 7. Latvijas kultūras portālā izveidot atsevišķu sadaļu par Latvijā uzņemtajām filmām, nodrošinot informāciju arī citās valodās un pieeju reklāmkadriem.

 8. Lai stimulētu to personu darbību, kuras ir atbildīgas par jaunu noieta tirgu un sadarbības partneru atrašanu ārvalstīs, noteikt, ka viņu atalgojums atkarīgs no paveiktā darba, kā arī noteikt konkrētus rādītājus, kuri jāsasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas