Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jūrmalas mēra kandidātu loks paplašinās

Jūrmalas domei jāgatavojas vairākām mēra vēlēšanu kārtām, ja līdz domes pirmajai sēdei, kas varētu būt nākamajā nedēļā, partijas nespēs noslēgt koalīcijas līgumu. Ceturtdien Administratīvā apgabaltiesa pasludinās lēmumu lietā par vēlēšanu laikā konstatētajiem pārkāpumiem. Ja tas neliegs apstiprināt 6.jūnijā ievēlēto deputātu pilnvaras, pirmā domes sēde jāsasauc desmit dienu laikā. Nevienam no partiju nominētajiem Jūrmalas mēra kandidātiem pagaidām nav vairākuma atbalsta. Uz amatu pretendē Juris Visockis (JL), kā arī divi kandidāti no partijas Jūrmala — mūsu mājas — bijušais mērs Raimonds Munkevics un SIA Nemo Holdings valdes priekšsēdis Māris Dzenītis.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens no viņiem nesavāks vairākuma atbalstu, kas ir vismaz astoņas no 15 balsīm, vēlēšanu nākamajā kārtā kā kompromisa kandidātu varētu izvirzīt Jūrmalas domes izpilddirektoru Gati Truksni (LPP/LC), kurš ievēlēts no LZS un KDS apvienotā saraksta. Jūrmalas domē ir iekļuvuši desmit politiskie spēki. Jūrmala — mūsu mājas un Saskaņas centrs (SC) ieguvuši katrs trīs mandātus, Jaunais laiks — divus. Ar vienu deputātu domē ir pārstāvēti pārējie saraksti — TB/LNNK, Tev, Jūrmalai, Tautas partija, Pilsoniskā savienība (PS), Sabiedrība citai politikai (SCP), LZS/KDS, LPP/LC, kā arī Mūsu zeme.

Izšķiroša loma būs PS, SCP, kā arī diviem SC deputātiem, jo trešais ievēlētais Vladimirs Maksimovs, kurš apvienībā pārstāvēja Jauno centru, jau ir pieslējies R.Munkevica komandai. Uz vaicāto, kāpēc partija izvirza divus mēra kandidātus, R.Munkevics atbildēja, ka oficiālais lēmums ir par atbalstu viņam, bet "Māris Dzenītis arī grib laimi izmēģināt, taču tā nav šķelšanās partijā". J.Visockis Dienai atzina, ka Jūrmalā "situācija ir īpatnēja — kā pie cūku mātes, kur sivēni grūž viens otru nost".

I.Ančāns, kura politisko izvēli ir grūti prognozēt, bet kurš tagad tiek uzskatīts par M.Dzenīša atbalstītāju, Dienai pirms tiesas lēmuma paziņošanas neko nevēlējās komentēt, jo vēl neesot zināms, vai šī dome vispār varēšot strādāt. R.Ražuks (PS) pieļauj, ka pirmā mēra vēlēšanu kārta varētu būt neveiksmīga, jo nav noslēgts koalīcijas līgums par sadarbību domē un atbalstu kādam kandidātam. Ja mēru uzreiz neizdodas ievēlēt, sēdē nepieciešams pārtraukums uz 24 stundām, lai šādu vienošanos panāktu, uzskata R.Ražuks. Viņš pats nepretendēšot uz amatu, bet, ja būtu nepieciešams kļūt par kompromisa kandidātu, varētu piekrist. Taču, viņaprāt, ticamāk, tad amatam tiktu izvirzīts G.Truksnis. Par viņu varētu balsot arī SC deputāti, jo LPP/LC atbalstīja SC mēru Nilu Ušakovu Rīgā.

Jūrmala ir viena no četrām pašvaldībām, kurā ar tiesvedību saistītu iemeslu dēļ 1.jūlijā nevarēja sasaukt domes pirmo sēdi un ievēlēt priekšsēdētāju tāpat kā Kuldīgas, Alojas un Saulkrastu novadā. Tiesa lēmumu par pašvaldību vēlēšanām Jūrmalā paziņos 9.jūlijā. Sūdzības iesniedzēji domē neiekļuvušie Ģirts Trencis (TP), Inese Aizstrauta (LZP), Jānis Kuzins (PCTVL) un Māris Mežapuķe (SC) lūdza atcelt Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu noraidīt sūdzību par balsu pirkšanas mēģinājumiem, kā arī balsu skaitīšanas pārkāpumiem Jūrmalā. I.Aizstrauta CVK sēdē stāstīja, ka atsevišķi deputātu kandidāti vēlētājiem dalījuši krējumu un citus produktus, bet kāda balsotāju grupa vēlēšanu komisijai prasījusi naudu — kad to nav saņēmusi, mēģinājusi aiznest balsošanas urnu. CVK kompetencē nav šādu pārkāpumu izvērtēšana, tāpēc sūdzības iesniedzēji vērsās tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas