Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kā stimulēt ekonomiku?

Šobrīd Latvijā aktuāls ir jautājums — kā atdzīvināt valsts ekonomiku? Valdība aktīvi nodarbojas ar valsts birokrātiskā aparāta optimizēšanu un izdevumu mazināšanu. Tomēr uzskatu, ka ir pienācis brīdis ne vien atteikties no kaut kā, bet arī kaut ko radīt. Tāpēc jāpievērš uzmanība, lai patiešām tiktu atbalstītas tās nozares, kas nevis tērē, bet tieši pretēji — sniedz lielu artavu valsts budžeta veidošanā.

Viena no tām ir mazumtirdzniecība, kam patlaban visaktīvāk jācīnās ar straujā patēriņa krituma sekām. No vienas puses, ir saprotams, ka patēriņa kritums bija nepieciešams, jo daudzi bija sākuši dzīvot, paliekot parādā nākotnei. Taču tik strauja lejupslīde, ko pastiprināja arī PVN likmes palielināšana, būtiski satricināja visu mazumtirdzniecības nozari un radīja triecienu arī valsts budžetam. Mazumtirdzniecību šobrīd var atbalstīt, samazinot PVN likmi, jo tas veicinātu patēriņu. Tagad tirgotājiem daudzi pārmet augstas cenas, taču pat neiedomājas, ka, piemēram, no 50 santīmiem desmit ir valsts uzliktais nodoklis. Samazināta PVN likme veicinātu patēriņu un radītu naudas apriti.

Otrs solis, kā atbalstīt mazumtirdzniecību, ir sakārtot likumus — pašreiz jau kopš pagājušā gada valdība regulāri cenšas pieņemt jaunus un bieži vien nepārdomātus, nepilnīgus grozījumus Konkurences likumā, kuru sekas ar mazumtirgotājiem netiek apspriestas. Laikā, kad nozare piedzīvo nopietnu lejupslīdi, būtu jādomā nevis par tās traumēšanu, bet nopietnu atbalstu.

Turklāt patlaban būtu jāsāk atbalstīt tieši Latvijas uzņēmumus — vairāk nekā jebkad iepriekš! Lai gan par to jau ir daudz runāts, jāsāk rīkoties. Valsts to var darīt, patiešām atbalstot vietējos uzņēmumus, savukārt iedzīvotāji — izvēloties Latvijas preces Latvijas veikalos, tādējādi apgrozot naudu vietējā tirgū.

Patlaban ir īstais laiks stimulēt ne tikai Rīgas attīstību, bet ieguldīt arī lauku reģionos. Ekonomikas lejupslīde Rīgā salīdzinājumā ar reģioniem ir bijusi daudz straujāka, jo reģionos vienmēr ir klājies grūtāk. Nepieciešams mūsu valsts ekonomiku izlīdzināt vienmērīgi, novērst resursu ģeogrāfisko koncentrāciju ap Rīgu, samazināt plaisu starp galvaspilsētu un pārējo valsti. Krīze tam ir devusi ideālu augsni, kas jāizmanto. Tieši reģionus skāris lielākais bezdarbs: Rēzeknes rajonā tas ir 23,1 procents, Ludzā — 19 procentu, Balvu rajonā — 17 procentu, Dobeles rajonā — 16,7 procenti. Agrāk reģionu iedzīvotāji darbspējas vecumā izvēlējās doties uz Rīgu vai ārvalstīm, tādējādi lauku reģioni "novecoja", bet šobrīd situācija ir tāda, ka darba trūkst arī galvaspilsētā, darbspējīgie cilvēki paliek laukos, saimnieko tur. Tāpēc pirmais, ar ko jāsāk, — jāizveido pietiekami daudz labu darbavietu arī ārpus Rīgas, tas palīdzēs reģionu attīstībai.

Arī mazumtirdzniecības uzņēmumi rada darbavietas, kas visvairāk nepieciešamas tieši reģionos. Katrs jaunais veikals, kas tiek atklāts, ir pietiekami nopietns ieguldījums konkrētās pilsētas un novada darba tirgū. Nesen tika atklāts veikals Elvi Ķekavā, mazliet vēlāk — Liepājā, kur kopā tika radīts simt darba vietu. Šis skaits uz kopējā valsts bezdarba fona var nelikties liels, bet svarīgi apzināties, ka arī neliels ieguldījums var nest labumu valstij.

Tieši tas pats attiecas uz katru Latvijā ražoto produktu, ko cilvēki iegādājas veikalā. Ja sākumā tas šķiet tikai tāds nieks, tad, visus atsevišķos gadījumus kopā ņemot, tas ir reāls spēks un palīdzība kopīgā labuma — atkal augošas ekonomikas — sasniegšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas