Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kariņš sarunās ar partijām pašlaik nejūt sadarbības un kompromisa garu

Nepieciešamais kompromisa gars starp potenciālajām valdību veidojošajām partijām šobrīd nav sasniegts, piektdien pēc sarunām par iespējamo sadarbību ar potenicālajiem partneriem paziņoja Jaunās Vienotības (JV) premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Partiju pārstāvjus esot apmierinājis JV redzējums par valdības veidošanas procesa pamatprincipiem, taču nekur neesot pazudušas partiju pretrunas un savstarpējās sarkanās līnijas. Neskatoties uz to, Kariņš turpināšot valdības izveides procesu, tomēr sagaida kompromisus.

"Nepieciešamais sadarbības un kompromisa gars, kas šādai valdībai ir vajadzīgs, manuprāt, vēl nav sasniegts," teica Kariņš.

Kariņš tomēr apņēmies turpināt centienus izveidot valdību, tomēr daudzos jautājumos nav skaidrības, galvenokārt tas attiecas uz kompromisa trūkumu starp atsevišķu partiju pārstāvjiem, taču sagaida atbildes no sarunu partneriem par gatavību pieņemt viņa vēl gaidāmo konkrēto piedāvājumu strādāt valdībā.

Sekojoši, spējot vienoties par koalīcijas modeli, turpināsies sarunas par atbildības sfēru sadalījumu valdībā. JV pirmdien to plāno pārrunāt, bet konkrētas pozīcijas Kariņš nenosauca. Trešdien vajadzētu būt zināmai galīgajai atbildei par to, vai ir iespējams izveidot valdību viņa vadībā, bet līdz tam vēl kādu sarunu raundu rīkot neplāno, jo nav vajadzīgas "pļāpātavas" starp partijām, lai konstatētu, kur ir domstarpības.

Gadījumā, ja partijas nebūs mierā ar Kariņa piedāvājumu, viņa dzīvē nekas nemainīšoties, jo Valsts prezidents Raimonds Vējonis viņu nav nominējis premjera amatam, savukārt, iezīmējoties skaidrībai koalīcijai un atbildības jomu sadalījumam, Kariņš vērstos pie Vējoņa ar aicinājumu viņu nominēt kā valdības vadītāja amata kandidātu.

Līdz trešdienai Kariņš mēģināšot rast skaidru atbildi, vai iespējams viņa vadībā izveidot valdību. 

JV piedāvā potenciālajiem partneriem sadalīt atbildības jomas valdībā pēc paritātes principa, proti, katram pārraugot vienādu jomu skaitu, neskatoties uz partijas pārstāvniecības apmēru Saeimā. Paredzēts, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir līdzvērtīgs ministra pozīcijai, tātad kopumā runa ir par 15 amatiem - 14 valdības locekļiem un parlamenta spīkera amatu.

Kariņam kļūstot par premjeru, JV vēlētos finanšu ministra un ārlietu ministra amatus. Arī partiju apvienība Attīstībai/Par! (AP) topošajā valdībā ir ieinteresēta uzņemties Finanšu ministrijas (FM), tāpat arī Veselības ministrijas (VM) un Aizsardzības ministrijas (AM) pārraudzību.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pagaidām iespējamo pārraugāmo ministriju skaitu saista ar koalīcijas lielumu, reizē piektdien notikušajās sarunās ar partiju apvienību JV pārrunāta interese par Zemkopības ministriju (ZM), Aizsardzības ministriju (AM), Satiksmes ministriju (SM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Jaunā konservatīvā partija (JKP) veidojamajā valdībā vēlētos pārraudzīt trīs ministrijas - Iekšlietu ministriju (IeM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī VARAM vai SM.

KPV LV solījusi vēlētājiem būtisku reformu īstenošanu, tāpēc jaunajā valdībā varētu uzņemties atbildību par Ekonomikas ministriju (EM) un VARAM.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) jaunajā valdībā vēlētos turpināt pārraudzīt VARAM un Kultūras ministriju (KM), kā arī varētu uzņemties atbildību par Labklājības ministriju (LM), IZM, kā arī IeM.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

LIEPA
L
Ir ļoti grūti uzticēties kādam, ja kaut reizi esi bijis pievilts. Es ļoti labi saprotu katru varas kalpu. Savstarpēja neuzticēšanās, šaubas, neticība... Taču varbūt ir vērts atcerēties to, kas visiem ir kopīgs. ... m ī l e s t ī b u pret saviem mīļajiem un savu zemi. Mēs taču visi gribam, vēlamies un tiecamies uz to, lai mums šajā valstī būtu labi. Mēs visi vēlamies vienu un to pašu - LAIMĪGU dzīvi... tagad un sirmās, sirmās vecumdienās...
Grinberga lieta
G
Vai tas ir tas pats Kariņš, kura ietiepības dēļ (atteicās rīkojumā par personas iecelšanu valsts amatā ierakstīt personas kodu) tika uzsākta nevienam nevajadzīgā un valstij (nodokļu maksātājiem) ļoti dārgi izmaksājusī Grinberga lieta? Ja tas pats, tad labāk nevajag!
interesanti
i
...Viņš pats tic, ka izveidos valdību! Izredzes ir mazāk, kā niecīgas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas