Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kārotākā — satiksmes joma

Cīņa par satiksmes ministra amatu, no kura ir atteicies LPP/LC nu jau Rīgas mēra amata kandidāts Ainārs Šlesers, ir radījusi pirmos sarežģījumus valdības veidošanā. Premjera kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) nepiekrīt šīs nozares atstāšanai LPP/LC, kas šim amatam deleģē tagadējo premjeru Ivaru Godmani.

Pārmaiņas satiksmes jomā, pēc Jaunā laika vadības domām, iespējamas tikai tad, ja par to atbild kāda no tagadējās opozīcijas partijām. Zaļo un Zemnieku savienība jau ir paziņojusi, ka neatbalstīs Pilsoniskās savienības kandidātu Eiropas Parlamenta deputātu Ģirtu Valdi Kristovski satiksmes ministra amatam. Kā kompromiss varētu būt satiksmes nozares vadības uzticēšana tās profesionālim, kas nav nevienas partijas biedrs.

Partijas apstiprina gatavību pildīt saistības, samazinot budžeta izdevumus

Valdību veidojošajām partijām piektdien vieglāk bija izteikt gatavību samazināt valsts budžeta izdevumus, lai nodrošinātu Starptautiskajam Valūtas fondam dotos solījumus, nekā sadalīt amatus starp potenciālajām koalīcijas partijām. Taču tas ir ne mazāk svarīgi, lai ministru kandidāti jau varētu iesaistīties savas jomas izdevumu samazināšanā, jo līdz valdības apstiprināšanai ir paredzēts vienoties par galvenajiem budžeta grozījumu principiem. Ir iecere, ka katrs deputāts ar savu parakstu apstiprinās atbalstu nepopulārajiem lēmumiem, kurus paredzēs valdības deklarācija. Ja valdības veidošanas sarunas būs sekmīgas, Saeima par uzticību V.Dombrovska valdībai varētu balsot 12.martā.

Tikai tad, kad būs skaidrs, kuras partijas veidos valdību, iezīmēsies ministru kandidātu saraksts. Ārlietu ministrs arī jaunajā valdībā varētu būt Māris Riekstiņš (TP), reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs — Edgars Zalāns (TP), vides ministrs — Raimonds Vējonis (ZZS), lai gan vairāki politiski spēki ir izteikuši vēlmi vadīt Vides ministriju. Pārējo ministriju vadībā iespējamas izmaiņas. Liela konkurence ir ne tikai par satiksmes, bet arī tieslietu ministra amatu, kuru vēlas saglabāt arī tēvzemieši — viņu pārstāvis Gaidis Bērziņš ministriju vada tagad. Tēvzemiešiem varētu vietā piedāvāt Iekšlietu ministrijas vadību, kas tikpat labi varētu būt arī Jaunā laika atbildībā — tādā gadījumā ministra kandidāte būtu Linda Mūrniece. Taču neviena partija piektdien nebija izteikusi vēlēšanos vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, kas nepaliks ZZS. Premjera kandidāts to ir piedāvājis TP, kas vēlas, lai Ivars Eglītis arī jaunajā valdībā būtu veselības ministrs un tādā gadījumā TP nevēlas ņemt vēl vienu ministriju, kurā ir jāveic tikpat smagas reformas kā veselības jomā, Dienai sacīja TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. Kultūras ministrijas vadība piedāvāta ZZS, kas savu kandidātu neatklāja, bet neoficiāli zināms, ka tā varētu būt Dace Reinika. Ja ZZS saglabās arī labklājības ministra posteni, tajā varētu deleģēt arī citu kandidātu Ivetas Purnes vietā.

V.Dombrovskis nav iebildis, ka ZZS paliktu arī zemkopības ministrs, kura amatam nominēts uzņēmējs Jānis Dūklavs. Taču premjera kandidāts šo posteni ir piedāvājis arī I.Godmanim. LPP/LC līdzpriekšsēdētājam Aināram Šleseram radies iespaids, ka "Valdis Dombrovskis nemaz nevēlas valdību izveidot," ja šādi cenšas sarīdīt tagadējās koalīcijas partijas vienu pret otru. Piedāvājumu I.Godmanim A.Šlesers nodēvēja par izsmieklu, bet PS nodomu satiksmes ministra amatā virzīt Ģ.Valdi Kristovski saista ar PS atbalstītājiem Olafu Berķi un Oļegu Stepanovu. Viņi pārstāv ZZS premjera kandidāta Aivaram Lembergam opozīcijā esošo uzņēmēju grupu. Ģ.Valdis Kristovskis uzskata, ka "pie acīmredzami šaubīgiem darījumiem visās Satiksmes ministrijas pārziņā esošajās institūcijās" smieklīgi izskatoties pārmetumi par viņa saistību ar Ventspils uzņēmēju O.Stepanovu, kuru pēdējo reizi viņš esot saticis 1991.gadā. "Vai, pēc Šlesera domām, es nedrīkstētu vadīt viņa privāto ministriju tikai tādēļ, ka kopā ar Olafu Berķi darbojāmies Tautas frontes Ventspils nodaļā," aģentūrai LETA ir norādījis politiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas