Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kaupers: Kordziedāšana jāpopularizē ar reklāmām

Latvijā ir jāveicina koru kustība, jo pašlaik tā atrodas krīzē. Tā otrdien pēc Rīgas pilī notikušās diskusijas par mūzikas apguvi un kordziedāšanu  skolās žurnālistiem atzina grupas populārās grupas Prāta vētra solists un  XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku dalībnieks Renārs Kaupers. Dejot vēlas, bet dziedāt nē, secinājuši diskusijas dalībnieki, kas šodien sanāca Rīgas pilī pie Valsts prezidenta Valda Zatlera. Atgādinām, ka tieši viņš savā uzrunā dziesmusvētku laikā aicināja dziedāšanas stundas skolās ieviest kā obligātu priekšmetu.

Kā pastāstīja prezidenta preses sekretāre Inta Lase gan skolu direktori, gan diriģenti atzina, ka līdztekus teorijai par mūzikas vēsturi un attīstību, mūzikas stundās skolēniem būtu arī jādzied. Līdztekus dziedāšanas stundu satura izmaiņām uzmanība jāpievērš arī kordziedāšanas popularizēšanai. Pēc I.Lases vārdiem, diskusijas dalībnieki pārrunājuši veidus, kā motivēt skolēnus, lai tie brīvprātīgi iesaistītos koros.

Arī populārais dziedātājs R.Kaupers žurnālistiem sacīja, ka ir jāmeklē veidi, kā uzrunāt zēnu un meiteņu prātus un veicināt koru attīstību. Pēc R.Kaupera vārdiem, to varētu darīt, piemēram, ar vides reklāmām. “Pēc pēdējiem Dziesmu un deju svētkiem jūtams kolosāls vilnis, uz kura jānoturas. Turklāt koru dziedāšana ir mūsu kultūras pamats, caur dziedāšanu mēs izdzīvojām,” norādīja prātnieks. Viņš arī minēja, ka dziedāšana cilvēkus attīsta gan fiziski, gan garīgi.

Savukārt Valkas ģimnāzijas direktore Lilita Kreicberga pēc diskusijas Rīgas pilī secinājusi, ka skolām turpmāk būs jānodrošina iespēja dziedāt tiem, kas to vēlas darīt. Pēc viņas vārdiem, katrā Latvijas skolā ir jābūt korim, taču to apmeklēšana audzēkņiem nebūšot obligāta. Biedrības Latvijas kordiriģentu asociācija valdes priekšsēdētājs Artūrs Ancāns uzskata, ka, lai atjaunotu kordziedāšanu skolās, nopietni jāstrādā. XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku virsdiriģents Ints Teterovskis dziedāšanu savukārt nodēvēja par “dvēseles treniņu”. Viņaprāt, skolās tā ir tikpat svarīga kā sporta nodarbības.

Saskaņā ar statistikas datiem, pašlaik koros dzied tikai 9,3% no visu izglītojamo skaita, informēja I.Lase. 

Kā novēroja Diena, divu stundu ilgo diskusiju tā dalībnieki pabeidza ar dziesmu "Nevis slinkojot un pūstot", novēlot “augstu laimi Latvijai”. Diskusijā piedalījās arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvji, kā arī Izglītības un zinātnes un Kultūras ministrijas pārstāvji.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas