Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

KNAB interesē Zatlera privātprakse

Birojs turpina pārbaudīt, vai Valda Zatlera kā TOS vadītāja darbībā nebija saskatāmi pārkāpumi

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic jaunu pārbaudi par tagadējā Valsts prezidenta Valda Zatlera darbību laikā, kad viņš bija Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) vadītājs un ārsts, kā arī kā individuālā komersanta Ortopēdijas privātprakse ārsts praktizēja medicīnas sabiedrībā ARS. "Nodokļu nemaksāšana varētu būt viens no pārbaudes iemesliem, bet tā ir Valsts ieņēmumu dienesta kompetence," Dienai pauda KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs, atbildot uz jautājumu, vai pārbaude varētu būt saistīta ar iespēju, ka V.Zatlers, pieņemot pacientus privāti, no ienākumiem nebūtu maksājis nodokļus. Pārbaudīta tikšot arī saistība starp pacientiem abās iestādēs — kā tie, kuri ārstēti par valsts naudu, vēlāk piesaistīti privātpraksei. Birojs arī cenšoties noskaidrot, vai atalgojuma noteikšanā TOS vadībai un darbiniekiem tikusi ievērota valdības noteikumos paredzētā aprēķinu "formula".

Pārbaude nebūs ilga


Kā Latvijas radio pauda KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājs Alvis Vilks, jaunā pārbaude izriet no iepriekšējā atklātā un secinātā un nebūšot tik ilga. Gada laikā KNAB apzināja 2006.un 2007.gadā V.Zatlera ārstētos pacientus, lai uzzinātu, vai, pieņemot no slimniekiem pateicības, nav notikusi korupcija. Pārbaude balstījusies uz pacientu godaprātu un drosmi, jo pārbaudīt viņu sniegto ziņu patiesumu KNAB nevarot. Šajā pārbaudē KNAB saņēma paskaidrojumus no 377 V.Zatlera kādreizējiem pacientiem, kuri apliecināja, ka daudzkārt pateikušies traumatologam—ortopēdam par ārstēšanu ar ziediem, saldumiem un alkoholu, pāris gadījumos — arī ar naudu. Ārsts pateicības neesot prasījis. Nošķirot V.Zatlera kā amatpersonas un kā ārsta darbību, KNAB secināja, ka šīs dāvanas viņš saņēmis ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas un neviena no tām nav bijusi vienas minimālās algas vērtībā, kas bija tolaik likumā noteiktais pieļaujamais dāvanas lielums. Šī informācija pārsūtīta VID.

Vienreiz jau sodīts


KNAB sāka V.Zatlera saņemto pateicību pārbaudi pērn maijā, kad viņš kandidēja uz Valsts prezidenta amatu un pats atzina, ka saņēmis pateicības. VID vairākas reizes mainīja viedokli, vai šādi maksājumi ir dāvanas, vai tādas drīkst pieņemt un vai tās jādeklarē. Vēlāk VID amatpersonas skaidroja, ka jādeklarē visi ienākumi, arī pateicības, ja naudā izteikts pacientu "paldies" pārsniedz noteikto limitu — 20 minimālās mēnešalgas. Pārbaudē VID secināja, ka deklarācijā par 2006.gadu V.Zatlers nebija norādījis ne vien pateicības, bet arī divus citus togad gūtus ienākumus. Prezidents samaksāja sodu Ls 250, deklarāciju izlaboja, taču pateicības joprojām nenorādīja, skaidrojot, ka neatceras, cik saņēmis. Arī deklarācijā par 2007.gadu "pateicības" neparādījās. Nekādu sodu par nepatiesu ziņu norādīšanu VID V.Zatleram nepiemēroja — dienestam nekas nebija zināms par saņemto, bet nedeklarēto dāvanu apjomiem. VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns solīja: ja tiks saņemta jauna informācija no KNAB, tā tikšot vērtēta.

Zatlers nekomentē


"Informāciju no KNAB vēl neesam saņēmuši, tomēr, spriežot pēc informācijas, kas izskanējusi publiski, par šiem pārkāpumiem persona jau vienreiz ir administratīvi sodīta," otrdien Dienai pauda VID pārstāve Agnese Grīnberga.

V.Zatlera ienākumu deklarācijās nav atspoguļoti arī ienākumi par pacientu pieņemšanu privātpoliklīnikā ARS. Dienai viņš agrāk apgalvojis, ka par to algu neesot saņēmis — starp ARS un TOS esot bijis noslēgts līgums, pacienti maksājuši uzņēmumam, kas nomaksājot visus nodokļus. Pašlaik KNAB informē, ka V.Zatlers ARS strādājis nevis kā TOS, bet gan kā individuālā komersanta Ortopēdijas privātprakse ārsts. Saskaņā ar Lursoft datiem, šis ir V.Zatlera sievas Lilitas Zatleres uzņēmums. "Tas tad arī ir pārbaudes objekts, kā vārdā viņš tur strādājis," pauda A.Vitenburgs. V.Zatlers pats pašlaik komentārus pārbaužu sakarā nesniedz, jo no KNAB neesot saņemti nekādi dokumenti, Diena uzzināja prezidenta kancelejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas