Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

KNAB priekšnieka atlasē saskata nepilnības

Maizītis: KNAB priekšnieka atlases kritērijiem, ja arī procedūra nav konkurss, jābūt skaidri saprotamiem. Vērtējot Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto instrukcijas projektu kārtībai, kā ierosina iecelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku, Ģenerālprokuratūra izteikusi netiešu pārmetumu par atklātības trūkumu. Ierosinājumu papildināt projektu paudusi arī Finanšu ministrija — otra institūcija, kura vērtēja instrukcijas uzmetumu pēc KNAB pārrauga premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) lūguma.

Jau rakstīts, ka instrukcijas projektā (valdība par to vēl nav lēmusi) paredzēts — KNAB priekšnieka amata kandidātu izvēlas premjers, atbilstību KNAB likuma prasībām pārbauda Valsts kanceleja (VK), un tad, ja pretendents atbilst, premjers šo personu lūdz vērtēt Nacionālajai drošības padomei (NDP). Viedokli par kandidātu Ministru prezidents lūdz arī ģenerālprokuroram. Kad viedokļi uzklausīti, par kandidāta virzīšanu balsojumam Saeimā lemj valdība.

Kritēriji nav skaidri

Kā liecina Dienas rīcībā esošie projekta vērtējumi, Ģenerālprokuratūra aizrāda — TM dokumentu sagatavojusi, balstoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas noteic, ka premjers ir KNAB pārraugs. Taču KNAB likumā paredzēts, ka vadītāju var izvēlēties arī atklātā konkursā, bet nekādas sasaistes ar to instrukcijā nav. Arī ģenerālprokurors Jānis Maizītis iepriekš vairākkārt paudis, ka KNAB priekšnieka atlases kritērijiem, ja arī procedūra nav konkurss, jābūt skaidri saprotamiem. Ģenerālprokuratūra arī iebilst, ka kandidātu vērtē NDP — šīs institūcijas funkcijas ir saistītas ar valsts politiku nacionālās drošības jomā un noteiktas likumā, tādēļ nebūtu juridiski korekti tās paplašināt Ministru kabineta (MK) iekšējā normatīvajā aktā — instrukcijā. Kā juridiski neatbilstošu Ģenerālprokuratūra vērtē nepieciešamību vaicāt ģenerālprokurora viedokli. Likums nosaka trīs gadījumus, kad ģenerālprokuroram jāizsaka domas (piedaloties Augstākās tiesas plēnumā, MK vai Saeimas sēdēs), tāpat ģenerālprokurora funkcijas noteiktas citos normatīvajos aktos, tādēļ arī šajā situācijā nebūtu pareizi tās paplašināt instrukcijā. FM savukārt iesaka instrukcijā iekļaut vispārīgus kritērijus kandidātam, kā arī noteikt, cik ilgā laikā NDP un ģenerālprokuroram jāizsaka savas domas.

Plāno diskusiju

Kā Diena uzzināja VK, tapis premjera rezolūcijas projekts, kurā premjers gatavojas uzdot tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (TB/LNNK) noskaidrot arī nevalstisko organizāciju Sabiedrības par atklātību Delna un sabiedriskās politikas centra Providus nostāju par instrukcijas projektu un pēc tam nekavējoties sasaukt Ģenerālprokuratūras un TM pārstāvju sanāksmi instrukcijas papildināšanai. Pats I.Godmanis iepriekš paudis, ka nopietnas diskusijas par kandidātiem sāksies pēc tam, kad būs skaidri nākamā gada budžeta projekta pamatlielumi. Neatkarīgi no tā Delna nākampirmdien plāno diskusiju par TM tapušo dokumentu, kurā piedalīties aicināti KNAB, Providus, Ģenerālprokuratūras, VK un TM pārstāvji. Delnas pārstāve Aiga Grišāne Dienai atgādināja šīs organizācijas kritisko vērtējumu, proti, tā uzskata, ka instrukcijā KNAB vadītāja izvēle ielikta vienīgi premjera rokās, aizmirstot par agrāk izskanējušajiem solījumiem nodrošināt caurskatāmu, sabiedrībai saprotamu izvēles procedūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas