Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

KNAB uzsācis pārbaudi par Latvijas Pasta zemes nomas līgumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vakar, 8.janvārī, uzsācis pārbaudi savas kompetences ietvaros par amatpersonu darbības likumību saistībā ar Latvijas Pasta un SIA "Attīstības aģentūra" zemes nomas līgumu, informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kā ziņots, jautājums, cik lietderīgi un efektīvi valsts iestādes un to kapitālsabiedrības rīkojas ar savu īpašumu, ir Valsts kontroles kompetencē, iepriekš uzsvēra Vitenburgs.

Patlaban spēkā esošais tiesiskais regulējums valsts un pašvaldības mantas iznomāšanā nav pietiekams, uzskata KNAB.

Nav skaidri noteikta mantas iznomāšanas kārtība, atklātības princips un pretendentu izraudzīšanas kritēriji, tā neieviešot vienveidīgu praksi valsts un pašvaldības mantas iznomāšanā, atklātību un vienlīdzību starp potenciālajiem mantas iznomāšanas pretendentiem.

Darba grupa KNAB vadībā izstrādāja speciālu likumprojektu par valsts un pašvaldības mantas iznomāšanu, kas 2005.gada jūlijā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Likumprojektu nevirza tālāk, jo pret to iebilst dažas institūcijas, norādīja Vitenburgs.

Pēdējo reizi likumprojekta skatīšana Ministru kabineta komitejā atlikta pērn 4.decembrī. Likumprojekts paredz ieviest skaidru regulējumu, garantē mantas iznomāšanu atbilstoši sabiedrības interesēm un novērš koruptīvu darbību iespējamību.

Jau ziņots, ka Latvijas Pasts nolēmis uz 49 gadiem izīrēt zemi zem centrālās pasta ēkas Stacijas laukumā uzņēmumam SIA "Attīstības aģentūra", bet ēku nojaukt, iepriekš paziņoja Latvijas Pasta ģenerāldirektors Gints Škodovs.

Līgums ar "Attīstības aģentūru" paredz vienreizēju četru miljonu latu maksājumu par aptuveni 10 000 kvadrātmetru lielo zemesgabalu, kā arī katru gadu par nomu maksāt 200 000 latu.

Zemesgabala zem Latvijas Pasta centrālās ēkas Stacijas laukumā vērtība noteikta nekorekti, iepriekš paziņoja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas prezidents Edgars Šīns.

"Grūti komentēt zemesgabala vērtību bez sīkākas izpētes, bet jau pirmajā brīdī liekas, ka summa ir pārāk pieticīga un varētu būt divas reizes lielāka. Šādam īpašumam, ja pasts rīkotu izsoli, cena varētu būt pārsteidzoši liela," uzskata Šīns. "Tas ir unikāls īpašums, tādi Rīgas centrā apkārt nemētājas."

Latvijas Pasta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inese Kreicberga savukārt uzsvēra, ka uzņēmums nevēlējās rīkot izsoli, jo tas nozīmētu atdot īpašumu, bet pasts ir ieinteresēts paturēt šo īpašumu.

Atbildot uz Šīna izteikumu, ka tas ir unikāls īpašums, kas Rīgas centrā apkārt nemētājas, Kreicberga atgādināja, ka Šīns pats nepieteicās konkursā un pat neizņēma nolikumu.

Satiksmes ministrijai (SM) nav iebildumu pret Latvijas Pasta ieceri nojaukt ēku Stacija laukumā. Lēmuma pieņemšanā SM neiejaucās, norādīja SM Sabiedrisko attiecību daļā.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Attīstības aģentūra" pieder "Skonto būves" līdzīpašniekam Guntim Rāvim. Pēc "Lursoft" datiem, "Attīstības aģentūras" pamatkapitāls ir 100 000 latu, uzņēmums reģistrēts 2004.gada augustā, bet uzņēmuma valdes locekle ir Inna Āboliņa.

Jau ziņots, ka konkurss par pasta centrālās ēkas izmantošanu izsludināts 2005.gada decembrī. Priekšlikumus par izmantošanu iesniedza SIA "VP Market", SIA "Attīstības aģentūra" un SIA "Linstow". 2006.gada jūnijā Latvijas Pasts neizvēlējās nevienu no piedāvātajiem risinājumiem, jo konstatēja, ka konkursa dalībnieku piedāvājumi paredz atšķirīgu juridisko sadarbību.

Latvijas Pasts konkursa dalībniekiem rīkoja papildu procedūru, kurā precīzi noteica sadarbības pamatnoteikumus. Latvijas Pasts par izdevīgāko atzina "Attīstības aģentūras" piedāvājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas