Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ko Krievija grib panākt?

Krievija grib gāzt Saakašvili režīmu un pakļaut Gruziju. Jau 2006.gadā, kad bija krīze starp Krieviju un Gruziju, bija skaidrs, ka Krievija mēģina gāzt Saakašvili režīmu, tāpat arī tagad tā mēģina vājināt Saakašvili, mēģinot pierādīt, ka ar viņu nevar turpināt sarunas, ka viņš ir neprognozējams… Līdz šim uz katru manevru no Gruzijas Krievija ir eskalējusi savus spēkus.

Ir skaidrs, ka Krievijai Gruzijā ir ģeopolitiskas, ekonomiskas, enerģētiskas un cita veida intereses un Krievija baidās, ka, Gruzijai virzoties uz NATO, šīs intereses ir apdraudētas. Tāpat Krievija ar šiem līdzekļiem, visticamāk, cenšas saglabāt stabilitāti reģionā, bet es domāju, ka viņi ir nopietni pārrēķinājušies un tas ilgtermiņā radīs ļoti lielu nestabilitāti. Īsi sakot - Krievija cer ar militāriem līdzekļiem atgūt to, ko ir zaudējusi pēdējos gados.

Nils Muižnieks LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors



Krievijas mērķis ir radīt priekšstatu par sevi kā par valsti, kas gatava darīt jebko savu pašdefinēto interešu aizstāvībai. Šajā gadījumā Krievija ir gatava pielietot militāru spēku, bet agrāk tā jau ir pierādījusi, ka var pielietot ekonomisko, enerģētisko blokādi. Tāpat Krievijas mērķis ir pierādīt savai sabiedrībai un valstīm, kas ir Krievijas interešu sfērā, ka ASV ietekme iepretim Krievijai ir mazinājusies, ka Amerika nevar izpildīt savas apņemšanās un, ka Amerikas tuvākais sabiedrotais Eiropa ir politiski dezorientēts un enerģētiski atkarīgs no Krievijas. Vēl, protams, ir mazāki taktiskie mērķi kā, piemēram, būt par vienīgo Kaukāza valstu "drošības garantu".

Aivis Ronis bijušais diplomāts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas