Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krastu EP vēlēšanās atbalstīs īru eiroskeptiķis

G.Krasts, kurš, pērn pametot TB/LNNK, pieļāva iespēju politikā vairs neatgriezties, stāsta, ka nolēmis tomēr kļūt par lokomotīvi EP vēlēšanās trim partijām — Mūsu zeme, Sociālā taisnīguma partija un Pensionāru un senioru partija. G.Krasts ir viens no "vecajiem" politiķiem, kuram var uzticēties — tā lēmumu pieaicināt ekspremjeru kļūt par saraksta līderi skaidro Mūsu zemes vadītājs Ilmārs Ančāns. Trīs mazo partiju apvienība esot viens no pirmajiem soļiem uz tālāku spēku apvienošanu un līdz ar to politiskās ietekmes vairošanu.
Raibas pašmāju sīkpartiju buķetes pieaicināts un ar Īrijā bēdīgi slavena eiroskeptiķa atbalstu Eiropas Parlamentā jūnijā notiekošajās vēlēšanās atkārtoti mēģinās iekļūt ekspremjers Guntars Krasts. Viņš pats gan noraida, ka šādi no politiķa, kas iepriekšējās vēlēšanās startēja no integrāciju Eiropas Savienībā atbalstošās TB/LNNK saraksta, tagad būtu pārtapis par eiroskeptiķi. Viņa mērķis esot panākt, lai ES var ilgtspējīgi attīstīties.

Apvienība startēs ar Īrijā izveidotās partijas Libertas atbalstu. Tās vadītājs, uzņēmējs Deklans Geinlijs plašu uzmanību ieguva pērn, kad Īrijā pirms referenduma par Lisabonas līgumu izvērsa plašu antikampaņu. Īri referndumā sacīja "nē" ilgās mokās tapušajai ES konstitūcijai, nobremzējot tās stāšanos spēkā. D.Geinlijs noraida pieņēmumus, ka Libertas ir pret Eiropas Savienību vērsta partija. Arī G.Krasts, kurš ir jaunās apvienības kontaktpersona ar Īrijā izveidoto partiju, Libertas raksturo kā "eiroptimistisku un Eiropu atbalstošu partiju". Taču arī viņam esot šaubas, vai Lisabonas līgums ir labākais risinājums ES nākotnei.

Jāpiebilst, ka D.Geinlijs ir atradis atbalstītājus arī virknē citu ES dalībvalstu. "Galvenais ir atrast tāda kalibra kandidātus, kas ir iemantojuši sabiedrības uzticību un var nosūtīt skaidru signālu," nesenā intervijā raidsabiedrībai BBC sacīja D.Geinlijs. Viņš arī stāstīja, ka mērķis ir sapulcēt kopā politiķus no "visas Eiropas, no Vācijas, no Francijas, no Īrijas, no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citurienes, jo mums ir jādabon liels [vietu] skaits Eiropas Parlamentā". Bēdīgi slavenā īru politiķa mērķis esot mainīt "nedemokrātisko" Briseles pārvaldes sistēmu. Tāpat darīt visu, lai spēkā nestātos Lisabonas līgums. Viens no piemēriem ES vājumam esot arī to šobrīd plosošā ekonomikas krīze.

Tikmēr īru presē ir raisījušies jautājumi par to, vai viņš no paša līdzekļiem finansēs ap 100 deputātu kandidātus, kas startēs visās ES dalībvalstīs. Laikrakstam The Irish Times viņš paziņojis, ka Libertas pārtiek tikai no ziedojumiem. G.Krasts un Mūsu zemes līderis I.Ančāns noliedz, ka būtu saņēmuši jebkādu finansējumu no D.Geinlija.

"Esam saistīti ar Rietumeiropu, un tur arī ir problēmas," tā iemeslu, kādēļ trīs partijas nolēmušas startēt EP vēlēšanās kopā ar Libertas, pamato I.Ančāns. "Šis veidojums virzīs to programmu, kas atbilst mūsu interesēm. Mēs aizstāvēsim savas nacionālās intereses un nepakļausimies diktātam," saka I.Ančāns. D.Geinliju gan viņš nezinot un esot vienīgi dzirdējis, ka viņš iestājies pret Lisabonas līgumu. Aplūkojot Pensionāru un senioru, kā arī Sociālā taisnīguma partijas programmas, kas tika sagatavotas pirms 2009.?gada parlamenta vēlēšanām, īpaša uzmanība ES nav tikusi pievērsta. Daiļrunīgāka bijusi Mūsu zeme: "Pie varas esošajiem galvenais ir izdabāt Eiropas Savienībai, tāpat kā agrāk Padomju Savienībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas