Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kulturālu braukšanu CSDD mācīs ar pasakām

Piektdien Ceļu policija uzsākusi vēl vienu drošības kampaņu, aicinot autovadītājus braukt kulturāli. Kapmaņa Ir labi būt labam! aicināšot ar asprātību, humoru un sirsnību – pasaku veidā – ikvienu autovadītāju braukt kulturāli. “Neuzmanība, aizmāršība un agresija pret citiem satiksmes dalībniekiem, kā arī elementāru pieklājības normu neievērošana ir iemesls ne vien ļoti daudz avārijām uz Latvijas ceļiem, bet arī sastrēgumiem pilsētās,” norāda CSDD direktors Andris Lukstiņš.

Kampaņas sagatavošanas gaitā veiktās autovadītāju aptaujas rezultāti parādīja, ka autovadītājus ikdienas satiksmē visvairāk kaitina savlaicīga pagriezienu nerādīšana (51%) un mētāšanās pa braukšanas joslām (45%).

Vīrieši atzīstas, ka viņi daudz biežāk laicīgi neparāda pagriezienu (38% no aptaujātajiem) un novieto auto vietās, traucējot satiksmi citiem (31%). Savukārt sievietes nenoliedz, ka viņas pārāk vēlu uzsāk kustību pie luksofora (30%) un neiekļaujas vienotā satiksmes plūsmā (24%).

Vairums aptaujāto autovadītāju kā iemeslus cilvēku nepieklājībai un agresivitātei uz ceļa minējuši stresu pēc saspringta darba vai sadzīves problēmām (61% no aptaujātajiem), kā arī vēlmi ātrāk nokļūt gala mērķī (59%).

Aptaujas dati parāda, ka lielākā daļa autovadītāju neizprot “rāvējslēdzēja” principa darbību, kas izmantojams gadījumā, ja braukšanas joslu aizsprosto šķērslis. Šādā vietā pareizi ir mainīt braukšanas joslu tieši pirms šķēršļa. Bet autovadītājiem, kuri brauc pa brīvo joslu, jādod ceļš tiem, kuru braukšanas joslā ir šķērslis – avārija vai ceļa remonts. Nepareizi ir mainīt joslu pirms šķēršļa, jo šādā veidā tiek bremzēta satiksmes plūsma. Lieka mētāšanās pa joslām rada avārijas situācijas. “Patlaban tiek gatavotas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kas paredz iekļaut rāvējslēdzēja principa ievērošanu kā satiksmes normu,” norāda A. Lukstiņš.

Kopā ar vairākiem sabiedrībā zināmiem rakstniekiem un dzejniekiem kampaņas ietvaros ir radīti īsi un pamācoši stāstiņi jeb pasakas pieaugušajiem par labo un slikto uz ceļa. Pasakas apkopotas arī grāmatā pieaugušajiem, kas būs pieejama visās CSDD nodaļās.

Kampaņas laikā radio un televīzijā tiks demonstrēti un atskaņoti klipi, kā arī izvietotas vides reklāmas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Ir labi būt labam!

Pasaku grāmata

10 pieklājīgas braukšanas principi

Video

Pasakas (audio)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas