Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laila Pakalniņa: Neiespējamā reabilitācija

Latvijas Valsts prezidents tagad nebūtu spiests izlikties, ka ir spējīgs noticēt tam, ko viņa pacientu aptaujas rezultātā izdevies noskaidrot KNAB — tikai divi cilvēki Zatleram "dāvinājuši" naudu, ja, savulaik, būtu pastāvējis uz to, ka līdzšinējais ienākumu gūšanas veids liedz viņam pieņemt koalīcijas piedāvāto amatu.

Turklāt grūti noticēt, ka zooloģiskā dārza sanāksmes dalībnieki pagājušogad nespēja iedomāties, ka viņu izraudzītais prezidenta amata kandidāts nav nomaksājis nodokļus no visiem gūtajiem ienākumiem, un neparedzēja, ka ar savu izvēli ievelk sabiedrību bezjēdzīgā pārliecināšanas kampaņā par to, ka tas, kas ir slikti, nav slikti. Tāpēc koalīcijai, protams, var pārmest ieinteresētību sabiedrības morālā dezorientācijā un tātad degradācijā. Jo Latvijai šobrīd diemžēl ir prezidents, kurš nav tiesīgs izteikt savu viedokli, lai cik pareizs un nepieciešams tas būtu, par morālas atbildības jautājumiem. Runāt par godīgumu Zatleram, protams, nav liegts, taču to darīt ir pilnīgi bezjēdzīgi, jo šai jomā Latvijā viņš nav autoritāte.

Tāpēc vismaz no tā mirkļa, kad prezidenta kandidāts publiski atzina: "Es būtu melis, ja teiktu, ka nekad neesmu ņēmis," viņš vairs nedrīkstēja būt prezidenta kandidāts. Un viss. Pēc tam ārsts Zatlers būtu varējis sākt nodarboties ar aplokšņu izskaušanu. Un ar savu personīgo piemēru piedalīties VID kampaņā: "Ienākumi aploksnē — stulbi. Tāpēc es nekļuvu par valsts prezidentu."

Bet Zatlers ir Valsts prezidents. Un kopā ar saviem ievēlētājiem nu jau ilgāk par gadu mums faktiski pauž: "Aploksnes — ak, tas nekas." Turklāt tas, ko ir spējīgs pierādīt KNAB (divas aploksnes — pateicības, kuras vērtējamas kā dāvanas, kas saņemtas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas) un ko prasa vai neprasa VID (Zatlers ir samaksājis soda naudu Ls 250 par visu ienākumu nenorādīšanu, taču viņam nav prasīts tos uzrādīt un nomaksāt visus nodokļus), saskanīgi iekļaujas kāda bīstama apmāna izplatīšanā. Proti, neētiska rīcība nav slikta rīcība, ja vien ar to nav pārkāpts likums. Jeb, citiem vārdiem sakot, aizvien uzkrītošāks top fakts, ka Latvijā godu, cieņu un sirdsapziņu cenšas aizstāt ar tiesas spriedumu.

Taču, lai kā varas pārstāvjiem to gribētos, patiesību nav iespējams atcelt pat ar Saeimas vairākumu. Cita starpā, patiesību par Zatleru zina ne vien viņa pacienti, viņu radi, draugi, radu draugu draugi utt., bet arī Valsts prezidents pats. Arī to patiesību, ka pat KNAB, kurš, pārbaudot Zatlera darbības likumību, šoreiz izvēlējies acīmredzami vieglāko ceļu (377 cilvēku aptauju), nav viņu reabilitējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas