Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Laila Pakalniņa: Neiespējamais parāds

Šobrīd nav jāuzdod jautājums, vai par 53 latiem (kas ir 30% no vidējā vecuma pensijas apmēra) var izdzīvot. Tieši tik vidēji (un reāli tātad arī mazāk) jūlijā saņems pensionāri, kas jūnija beigās pēc ļoti vienkāršu aprēķinu veikšanas (vai alga un mazāk nekā trešdaļa pensijas ir vairāk nekā par desmit procentiem samazinātā pensija) pieņēma sāpīgo lēmumu — no nākamā mēneša pārtraukt daudzu gadu desmitu garumā mērāmās darba gaitas. Cik Latvijā būs cilvēku, kuriem tāpēc, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbinieki nespēj tikt līdzi pieņemto izmaiņu straujumam, pensija jūlijā tiks samazināta vairāk nekā trīs reizes, neskatoties uz to, ka viņi no darba ir aizgājuši, šobrīd nezina neviens. Tā kā līdz šim Latvijā bija vairāk nekā 72 tūkstoši strādājošo pensionāru, runa, visticamāk, ir par daudziem tūkstošiem.

Jūnijā ir palikušas vēl divas darbdienas. Pēc tam noteikti būs jāsaprot, kas palielina spriedzi un bezcerību Latvijā un kas vairs nav tiesīgs darīt savu darbu, jo aiz skaitļiem nespēj saskatīt dzīvus cilvēkus. Bet šajās divās dienās ir jānovērš draudi tūkstošu cilvēku izdzīvošanai. Jebkurš valsts parāda kompensācijas pasākums, ko tagad kāds būtu spējīgs izdomāt (pensionāru atbrīvošana no komunālajiem maksājumiem, fonds, banka, kas izsniegtu bezprocentu aizdevumu utt.), ir daudz komplicētāks par faktiski vienīgo iespēju — nepalikt parādā. Jau likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim" pieņemšanas gaitā esot bijis skaidrs — tā piemērošana ar 1.jūliju nebūs iespējama, jo VSAA nespēs pārrēķināt pensijas. Tika prognozēts, ka jūlijā visi pensionāri saņems pilnu pensiju, bet augustā no jūlijā strādājušajiem atvilks nepamatoti izmaksātās summas. Un patiesībā tā arī šobrīd ir vienīgā iespējamā rīcība.

Ja VSAA nav spējīga atzīt, ka smagi kļūdījusies, grasoties rīkoties pilnīgi pretēji, tad premjeram un prezidentam ir jāpalīdz aģentūrai savu kļūdu un gados vecu cilvēku situāciju saprast. Ja ne ar dzīvošanu pilnīgi citā valstī, tad tikai ar provokācijas mēģinājumu vēl var censties izskaidrot VSAA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Edītes Olupes sacīto: "Pensionāri neko nezaudēs, jo nākamajā mēnesī, ja kaut kas būs ieturēts par daudz, tiks atdots." Jādomā taču, ka aprobežotus cilvēkus, kas nesaprot, cik svarīgs ļoti daudziem šobrīd ir jautājums "No kā lai dzīvo šodien?", VSAA darbā neņem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas