Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laila Pakalniņa: Pacelsim mēslus — kopā un katrs!

Es nemaz negribu, lai latvieši šodien cenšas pārspēt igauņus. Gan tāpēc, ka tas faktiski nav iespējams — mēsli Igaunijā un Lietuvā lielajās koptalkās tika savākti agrāk, jau 3.maijā. Gan tāpēc, ka būtu tikai loģiski, ja vēl vairāk nekā 40 000 cilvēku (apmēram tik talcinieku pavasarī Igaunijā piedalījās akcijā Izdarīsim!) šodien uzvilktu cimdus un sāktu attīrīt Latviju — mūsu ir vairāk, un (visticamāk, kaut vai tāpēc) mēslu mums ir vairāk.

Cita starpā, kaimiņus zaudētājos mums neizdosies atstāt arī tāpēc, ka šodien Latviju tīrīt ierodas gan akcijas Izdarīsim! organizatori, gan Igaunijas pierobežas iedzīvotāji. Taču mums šodien ir lieliska iespēja pārspēt pašiem sevi — gan visiem kopā, gan katram atsevišķi. Arī tāpēc, ka beidzot neviena amatpersona mums necenšas iestāstīt, ka neko nedarīšana arī būtu uztverama kā piedalīšanās. Kas attiecas uz aizvadītajiem referendumiem, šajā sakarā Godmanim un koalīcijai derētu paskatīties Lietuvas virzienā. Tur 12.oktobrī notiks referendums par Ignalinas AES darbības pagarināšanu, ko Lietuvas prezidents ir nosaucis par negodīgu vēlētāju maldināšanu. Taču Valds Adamkus ne vien neaicina Lietuvas pilsoņus šo referendumu ignorēt, bet pat ir licis saprast, ka tajā, protams, piedalīsies.

Bet mūsu valstī referendums ir šodien — mums ir iespēja balsot par tīru Latviju. Un tajā piedalīsies arī Ivars Godmanis (kopā ar Valsts kancelejas direktori Guntu Veismani uzkops Roju), kurš atšķirībā no Valda Zatlera, baidoties no valsts sabrukšanas, nenāca kopā ar mums uz referendumu par Satversmes grozījumiem. Tiesa, Godmanis bija ar mums kopā tad, kad mēs pacēlām baltas rozes pie Krievijas vēstniecības — viņš kopā ar Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas prezidentiem pacēla sadotas rokas Tbilisi, taču toreiz Zatlers izmantoja iespēju to visu pavērot no Pekinas.

Tagad būs arī Zatlers — viņš kopā ar basketbolistēm un Ščerbatihu vākšot mēslus Lapmežciemā.

Lasot par amatpersonu gaidāmajām aktivitātēm šodienas talkā (sabiedrisko attiecību speciālisti, protams, nesnauž), sapratu, ka priecāšos, piemēram, par to, ka Vinets Veldre tīrīs Ķīšezera krastu, bet Iveta Purne ir nolēmusi piedalīties sociālā aprūpes centra Iecava teritorijas sakopšanā utt. Jo paši viņi būs vainīgi, ja dara to tikai tāpēc, ka ir izredzes tikt nofotografētam vai nofilmētam. Ar šādiem kadriem savu popularitāti vairot laiks vēl nav pienācis — anekdote par Ļeņina gumijas baļķi Latvijā joprojām ir dzīva.

Taču tas, ka vismaz tīrībā mēs varam vienoties, ir ļoti svarīgi. Tāpēc, ja kādu iedvesmo olimpieši un amatpersonas, viņu talkošanas vietas netiek slēptas (saraksts talkas.lv). Bet tas, protams, nenozīmē, ka citur ir tīrāks. Un, ka tas, kurš cīnīsies, piemēram, ar Ziepniekkalna vai Pļavnieku netīrību, būs mazāk vērtīgs par kādu populāru cilvēku nedaudz skaistākā Latvijas vietā. Šai ziņā Lielajā talkā tik tiešām ir kā referendumā — nav mazāk vai vairāk vērtīgu vārdu, katram ir viņa balss jeb mēslu maiss. Tāpēc šoreiz tas, vai, piemēram, Kalvītis un Bērziņš trenažieru zālē sāks gatavošanos kāpienam Everestā, vai tāpat kā Māris Štrombergs un Māra Ķimele, vāks atkritumus, būtībā ir svarīgi tikai viņiem katram pašam. Tāpat kā mums katram pašam svarīgāk par to, vai talkā piedalās, piemēram, Zatlers, ir jābūt tam — vai piedalāmies katrs pats.

Par to katru pašu es kaut ko iemācījos akcijas Gaismas tilti laikā, kad kopā ar tūkstošiem cilvēku rindoju savu sveci starp citām uz Akmens tilta. Bija skaisti — daudz gaismiņu, lampiņu, runāja prezidents, skanēja mūzika. Taču jau mājupceļā es ieraudzīju kaut ko vēl daudz gaišāku — uz aplupušā Kalnciema ielas tilta, kurš pāri dzelzceļam tumšā klusumā spītīgi dega trīs svecītes. Par to, ka tobrīd līdz Latvijas Republikas dibināšanas 90.gadadienai bija palikušas 90 dienas.

Lai gan ir teikts, ka Lielā talka sākas šodien desmitos, šim referendumam par tīru Latviju ir kāda būtiska atšķirība no visiem iepriekšējiem — balsošanas iecirkņi netiks slēgti. Tāpēc ir cerības uz kvorumu. Ja arī kāds šorīt nav ieradies pēc talkas organizētāju sagādātā bezmaksas inventāra — maisiem un cimdiem, ja arī, ak, viss kaut kas, iespēja iziet no savas mājas saglabājas arī pusdienlaikā, vakarā, arī rīt, parīt utt. Mēsli Latvijā diemžēl nav jāmeklē. Tāpēc svarīgi ir nekautrēties tos savākt. Cerams, ka pēc šodienas Lielās talkas Par tīru un zaļu valsti. Dāvana Latvijas 90.gadadienā mūsu valsts tiešām būs ne vien tīrāka, bet arī grūtāk piemēslojama, jo varbūt tomēr par normāla latvieša ikdienā līdznēsājamu komplektu kļūs gan auduma maisiņš iepirkumiem, gan gumijas cimdi mēslu pacelšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas