Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laila Pakalniņa: Par gadiem

Šonedēļ aizturēts kāds Krievijas pilsonis, kurš Latvijā nelegāli nodzīvojis piecpadsmit gadus — no 33 līdz 48 gadu vecumam. Patlaban vīrietis ievietots Alūksnes rajona Valsts policijas pārvaldes īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Artūram bija 23 gadi, Ērikam — 21, Indulim — 19. Viņi bija karavīri. Bet Vilnim bija 18 gadu un sarakstā starp 13 latviešiem viņš minēts kā vienīgā civilpersona. Varbūt savulaik viņiem pašiem patika spēlēt futbolu, taču karagūstekņu hospitālī viņi mira jauni un futbolu virs viņu kauliem ļoti daudzus gadus spēlēja Ziepniekkalna bērni. Vietā, kur viņi četrdesmito gadu otrajā pusē apbedīti (jeb, kā stāsta izrakumu veicēji — samesti vienā lielā bedrē) un kur vēlāk tika ierīkots skolas sporta laukums, varētu būt vairāk nekā 600 karavīru mirstīgo atlieku. Nedēļas laikā jau atrasti 168 cilvēku kauli.

Kā liecina Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas slepenie arhīvi — kad būs atrasti visi, varēs teikt, ka latvieši ir starp viņiem. Taču mirušajiem nav atpazīšanas zīmju, tāpēc atrastos kaulus pārbedīs Beberbeķu mežā un kapa plāksnē būs iegravēti visi vārdi, kas minēti hospitāļu sarakstos.

Tikai divi jautājumi. Vai valstī nelegāli dzīvojoša persona nebija jāaiztur vismaz desmit gadus agrāk? Un vai gadījumā (pat atzīst, ka arheoloģiskos izrakumus masu kapu vietā nevar noorganizēt uzreiz) jau deviņdesmito gadu sākumā nebija jāpārtrauc futbola spēlēšana virs kapiem? Shēmas ar apbedījumu vietām Latvijas amatpersonu rīcībā taču nonāca jau deviņdesmito gadu sākumā — apmēram tad, kad nupat aizturētais Krievijas pilsonis sāka nelegāli dzīvot mūsu valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas