Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latviešu kapteinis vada ES novērotājus Gruzijā

Gruzīnu ciems Dvani Dienvidosetijas pierobežā atrodas ielejā, līdzās tam uz augstāka pakalna atrodas osetīnu militārās vienības postenis, bet kāda cita kalna korē ar prāvu daudzumu smagās tehnikas nostiprinājusies Krievijas armijas vienība. Šī iemesla dēļ gruzīnu ciems otrai pusei faktiski ir kā uz delnas un raidīt šāvienus Dvani virzienā nav īpaši grūti.

Nesen šeit gājuši bojā divi gruzīnu policisti, bet trīs citi ievainoti. Dienests Dvani gruzīnu policistiem ir bīstams, un pret viņiem ar cieņu izturas vietējie iedzīvotāji, kas arī paši ik dienu atrodas teritorijā, kur jebkuru mirkli var atskanēt negaidīts šāviens.

"Pie robežas ar Dienvidosetiju šauj regulāri, gandrīz katru dienu. Arī mums, novērotājiem, reizēm nācies nokļūt bīstamās situācijās," Dienai stāsta Eiropas Savienības novērotāju vienības komandieris Latvijas policijas kapteinis Edgars Perijs. Atrodamies Dvani ciemā, kur iepriekšējā naktī esot šauts ar mīnmetējiem. Tas esot ārkārtējs gadījums, jo līdz šim tik jaudīgi ieroči neesot lietoti.

Šāvējus nenoskaidro

Divos bruņotos automobiļos nokļuvuši Dvani ciemā, novērotāji satiekas ar vietējiem policistiem. Viņi pastāsta, ka pieci mīnmetēju lādiņi naktī esot eksplodējuši neitrālajā zonā. Šī iemesla dēļ viņi neesot devušies turp, lai notikušo dokumentētu. Uz jautājumu, no kuras puses ticis šauts, vietējie policisti nespēj precīzi atbildēt. Skaidrs esot tas, ka šāviņi atlidojuši no osetīnu un krievu militāristu kontrolētās zonas. E.Perijs par notikušo nekavējoties paziņo ES novērotāju misijas vadībai. Dodamies augšup kādā kalnā, no kura novērotāji mēģina saskatīt mīnu sprādzienu pēdas. Tas neizdodas. Šī iemesla dēļ ārkārtējais gadījums par mīnmetēju lietošanu netiek apstiprināts.

Novērotāji dodas pie osetīniem. Ceļš turp ved cauri Dvani ciemam, kuram tieši blakus atrodas osetīnu ciems Muguti. Robežzonā vairākas tukšas mājas. Te neesot iespējams dzīvot un apstrādāt savus dārzus. Esam pa vidu starp abiem ciemiem. E.Perijs kopā ar diviem citiem novērotājiem izkāpj no bruņuautomobiļiem. Skaļi kliedzot, mēģina sazināties ar osetīniem. Apmēram trīsdesmit metru attālumā parādās trīs bruņoti vīri. Dod atļauju vienam no novērotājiem atnākt pie viņiem, aiziet E.Perijs. Sarunājas aptuveni piecpadsmit minūtes. Pēc kāda laika ap viņu apstājuši jau kādi astoņi vīri. Osetīni apstiprina mīnmetēju lietošanu, taču nespēj paskaidrot, no kuras puses šāviņi lidojuši.

Gruzīni bez tankiem

E.Perijs apstiprina ES novērotāju misijas iepriekš paziņoto, ka gruzīnu pusē neesot nedz armijas papildspēku, nedz smagās militārās tehnikas. "Redzi — tur, tajā kalnā, atrodas krievu pozīcijas. Līdzās ir vairākas karavīru teltis. Tur ir ļoti daudz tanku, bruņutransportieru. Bet kas šeit pie gruzīniem — smilšu maisi, aiz kuriem patverties gruzīnu policistiem," Dienai stāsta latviešu policists, kurš atrodas Gruzijā kopš pagājušā gada rudens. Diemžēl osetīnu un krievu armijas kontrolētajā pusē ES novērotāji netiek ielaisti un tur nav iespējams iegūt informāciju par neatļautu ieroču lietošanu. Nav īsti zināms, kāpēc, bet fotografēties gruzīnu policisti nevēlas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas